Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνι και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στην ορεινή και ημιορεινή Ιεράπετρα

Κρήτη
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνι και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στην ορεινή και ημιορεινή Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας μπήκε από τα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας, έχοντας νωρίτερα το πρωί της Τρίτης χιονίσει έντονα τα ορεινά και ημιορεινά διαμερίσματα του Δήμου Βιάννου

Mε χιόνι, χιονοχάλαζο και χιονόνερο κατά τόπους, ξεκίνησε στην Ιεράπετρα νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Ελπίς», η οποία από την πρώτη της φάση είχε στρώσει με χιόνι τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας σε υψόμετρο πάνω από τα 350-400 μέτρα. 

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας μπήκε από τα δυτικά χωριά της Ιεράπετρας, έχοντας νωρίτερα το πρωί της Τρίτης χιονίσει έντονα τα ορεινά και ημιορεινά διαμερίσματα του Δήμου Βιάννου. 

Το πρωί της Δευτέρας αντίθετα η Ιεράπετρα ξύπνησε με πολύ κρύο αλλά και με ηλιοφάνεια, η οποία κράτησε μέχρι τις 11:00 το πρωί και με θερμοκρασία γύρω στους 6-7 βαθμούς Κελσίου στην παραλιακή ζώνη.

Με έντονη ανησυχία οι παραγωγοί θερμοκηπιακών πρώιμων κηπευτικών είδαν τον παγετό να δημιουργεί κρυστάλλους στις λακκούβες με το νερό της βροχής τις πρώτες πρωινές ώρες σε  ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου η θερμοκρασία  είχε έπεσε  τη νύχτα γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάτω από το μηδέν.

Από τις 11.00 π. μ. άρχισε να πέφτει χιονόνερο στα πεδινά,  χιόνι στα ορεινά και χιονοχάλαζο στα  ημιορεινά τμήματα του Δήμου Ιεράπετρας  αρχικά από τα δυτικά, στα σύνορα με τη Βιάννο, όπου είχε ξεκινήσει να  χιονίζει από νωρίς το πρωί.

«Σε ελάχιστα λεπτά της ώρας η χιονοθύελλα δημιούργησε χιονόστρωση  και πάνω στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να αποφασίσει η Πολιτική Προστασία να κλείσει το δρόμο για τα αυτοκίνητα που κινούνταν από την Ιεράπετρα προς την Ανατολή , τις Μάλλες , το Χριστό και το Σελάκανο για λόγους ασφάλειας των οδηγών. Μετά από ένα δίωρο χιονόπτωσης ο καιρός μαλάκωσε και τις απογευματινές ώρες ο επαρχιακός δρόμος καθάρισε αφού αυτό το είδος του χιονιού που έπεσε συνήθως λιώνει γρήγορα», μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος , που παρέμενε σε επιφυλακή  για να προσφέρει τη βοήθεια του σε περίπτωση που κάποιος από τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού χρειαζόταν κάποια βοήθεια. 

Οι χιονοπτώσεις περιορίστηκαν μετά τις 4:00  το απόγευμα της Τρίτης σε υψόμετρο πάνω από τα 650 μέτρα και τα μηχανήματα του Δήμου Ιεράπετρας χρειάστηκε να επιχειρήσουν εκχιονισμό των επαρχιακών δρόμων προς τις Μάλλες  Δυτικά αλλά και προς το Ορεινό στα Ανατολικά του Δήμου.

«Ο καιρός παραμένει  αγριεμένος. Σήκωσε αέρα και ρίχνει συνεχώς χιόνι. Αυτή την ώρα μηχανήματα της περιφέρειας καθαρίζουν το επαρχιακό δίκτυο Μάλλες- Ανατολή σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.  Απαιτείται σύνεση και προσοχή απ' όλους μας και περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες και πάντα με κατάλληλο εξοπλισμό», προέτρεψε  το απόγευμα της Τρίτης τους κατοίκους της ορεινής Ιεράπετρας η πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μαλλών κ Μαρία Βολυράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eιδικευόμενος γιατρός δέχθηκε επίθεση, ακολουθείται η νομική οδός

Eιδικευόμενος γιατρός δέχθηκε επίθεση, ακολουθείται η νομική οδός

10 λεπτά πριν

Χ.Α.: Με άνοδο 1,55% στις 656,61 μονάδες, έκλεισε ο Γ.Δ. Τιμών

Χ.Α.: Με άνοδο 1,55% στις 656,61 μονάδες, έκλεισε ο Γ.Δ. Τιμών

10 λεπτά πριν

Χ.Α.: Με άνοδο 1,55% στις 656,61 μονάδες, έκλεισε ο Γ.Δ. Τιμών

Χ.Α.: Με άνοδο 1,55% στις 656,61 μονάδες, έκλεισε ο Γ.Δ. Τιμών

10 λεπτά πριν

Η κυκλοφορία στους ορεινούς όγκους πρέπει να γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Το κύμα της κακοκαιρίας προβλέπεται να έρθει πιο έντονο τις επόμενες ώρες και για αυτό παρακαλούνται οι δημότες να επιδεικνύουν σύνεση ,να μην μετακινούνται άσκοπα προς τους ορεινούς όγκους και να κάνουν χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων όπου απαιτείται.

Ένα τεράστιο ουράνιο τόξο στα δυτικά της Ιεράπετρας εμφανίστηκε γύρω στις 10:00 το πρωί  της Τρίτης, αλλά  δεν παραπλάνησε τους Ιεραπετρίτες  αγρότες που περίμεναν με αγωνία  τη β' φάση της κακοκαιρίας  "Ελπίς" να φτάσει από τα δυτικά  της Βιάννου.

Αλλαγές και στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω χιονόπτωσης

Το πρόγραμμα Αποκομιδής Απορριμμάτων στο Δήμο Ιεράπετρας άλλαξε λόγω της έντονης κακοκαιρίας των τελευταίων  ημερών. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των αργιών που έχουν  ανακοινωθεί σε κεντρικό επίπεδο, η αποκομιδή των απορριμμάτων στο  Δήμο Ιεράπετρας δεν πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη 25/01/2022 και  δεν θα γίνει και την  Τετάρτη 26/01/2022. Επίσης δε θα γίνει και   η αποκομιδή ογκωδών απορριμμάτων.

«Θα είμαστε σε επιφυλακή αν υπάρξει ανάγκη να πραγματοποιηθεί μερική αποκομιδή όπου είναι εφικτό. Σε συνεννόηση και με τις υπηρεσίες του  Δήμου Αγίου Νικολάου λόγω του ΧΥΤΑ ευελπιστούμε να γίνει κανονική αποκομιδή και μεταφορά των  απορριμμάτων την Πέμπτη 27/01/2022. Ως εκ τούτου παρακαλούμε του Δημότες μας να κρατήσουν τα  απορρίμματα στα σπίτια τους», ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Στο μεταξύ τα σχολεία όλων των βαθμίδων δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Τετάρτη όπως αποφάσισε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκη 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News