Διανομείς: Σε ποιες περιοχές δεν θα εργαστούν

Κρήτη
Διανομείς: Σε ποιες περιοχές δεν θα εργαστούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την σφοδρή κακοκαιρία, στην ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας δεν φαίνεται η επιβολή κυρώσεων στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν παρά την κυβερνητική απόφαση για αναστολή

Ειδική αναφορά κάνει η απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, των επιχειρήσεων διανομής τροφίμων (delivery) και ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier), λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Διαβάστε επίσης:

Να παραγγείλουμε ή όχι στην κακοκαιρία; - Η απάντηση στο βίντεο

Χανιά: Να απαγορευτεί το delivery ενόψει των καιρικών φαινομένων ζητούν διανομείς φαγητού

Παρά τις συστάσεις, χθες, οι διαδικτυακές πλατφόρμες delivery παρέμειναν ανοιχτές, με μεγάλο αριθμό διανομέων να υποβάλει ερωτήματα στη ΓΣΕΕ, αναφορικά με το αν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να εργαστούν στις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν.

Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι η ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας δεν αναφέρει αν θα επιβληθούν κυρώσεις στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μείνουν ανοιχτές, παρά την απόφαση για αναστολή.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, για σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου,αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και των τραπεζών εκτός των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες.

Υπενθυμίζεται ότι, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά τις αργίες είναι τα καφέ, τα εστιατόρια, τα περίπτερα , τα γραφεία logistics, οι υπηρεσίες ανεφοδιασμούς τροφίμων και φαρμάκων και άλλα.

Η απόφαση αναστολής λειτουργίας των παραπάνω υπηρεσιών αφορούν τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που τίθενται για σήμερα σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Σε ότι έχει να κάνει με τις προαναφερθείσες περιοχές, από την απαγόρευση ανοίγματος επιχειρήσεων και καταστημάτων εξαιρούνται τα σούπερ-μάρκετ όπως και τα καταστήματα τροφίμων, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας

Σχετικά με τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν σήμερα, θα ισχύουν οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας προς τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν την υποχρέωση από τη νομοθεσία να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι συστάσεις αναφέρουν τα κάτωθι:

  • Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δε θα πάνε στη δουλειά τους θα πληρωθούν κανονικά.
  • Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  • Επιπλέον το υπουργείο εργασία απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News