Κακοκαιρία Ελπίδα: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο στην Κρήτη - Πού απαιτείται προσοχή

Κρήτη
Κακοκαιρία Ελπίδα: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο στην Κρήτη - Πού απαιτείται προσοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες μέχρι και την Παρασκευή στην Κρήτη - Αναλυτικά η πρόγνωση ανά περιοχή

Βελτιωμένος αναμένεται ο καιρός, αύριο Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, τοπικές βροχές ή χιονόνερο θα σημειωθούν στην Κρήτη, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά  του νησιού, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις με βορειοδυτικοί διεύθυνση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Παγετός θα επικρατήσει κυρίως στα ηπειρωτικά (ισχυρός στα βόρεια), με τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Μανόλη Λέκκα, εξαιτίας του βορείου ρεύματος που επικρατεί, η κακοκαιρία θα μεταφέρεται ανατολικότερα, καθώς εξελίσσεται η σημερινή ημέρα. «Η δυναμική του καιρού, η γεωμορφολογία και άλλα επιμέρους τοπικά χαρακτηριστικά θα ευνοούν ή όχι την χιονόπτωση ανά περιοχή της Κρήτης», όμως, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «όποια περιοχή της Κρήτης βρίσκεται σε υψόμετρο 400-500 μέτρων, θα χιονιστεί».

«Στην συνέχεια, το μεσημέρι προς απόγευμα της Τρίτης, ο καιρός θα κοπάσει και θα υπάρξουν τοπικά φαινόμενα διαλειμματικού χαρακτήρα, σε Δυτικές ως επί των πλείστων περιοχές. Παραμένουμε όμως σε επιφυλακή, καθώς τα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν τελειώσει», τόνισε ο μετεωρολόγος, προσθέτοντας ότι «Το απόγευμα προς το βράδυ της Τρίτης τα φαινόμενα κάνουν την επανεμφάνιση τους, με ηπιότερα χαρακτηριστικά, αλλά με διάρκεια, καθώς θα διαρκέσουν μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης».

Το γεγονός αυτό απαιτεί προσοχή σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, διότι «αρκετά σημεία έχουν επιβαρυνθεί, έχουν δεχθεί ποσότητες χιονιού και το λίγο παραπάνω κάποιες φορές ξεχειλίζει το ποτήρι. Εκεί μπορεί να υπάρξουν προβλήματα για αυτό και εμείς ως πολίτες πρέπει να έχουμε μετριοπαθή συμπεριφορά».

Η διαδικασία ύφεσης των φαινομένων ξεκινά πλέον από το πρωί της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου, όπου τα εντονότερα φαινόμενα υποχωρούν προς τις ορεινές ζώνες και μέχρι το μεσημέρι θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση, πλην του Οροπεδίου Λασιθίου, όπου η βελτίωση θα διαφανεί από το απόγευμα.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα κοπάσουν όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τόσο το πρωί της Πέμπτης όσο και την Παρασκευή.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

Στο Ηράκλειο αύριο αναμένεται τις πρωινές κυρίως ώρες έντονη βροχόπτωση, κατά τη διάρκεια της ημέρας ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια και αραιή συννεφιά κυρίως τις πρωινές ώρες αναμένεται στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως -4 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αρκαλοχώρι προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια προβλέπεται στα Χανιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και στα Σφακιά Χανίων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Καθαρός θα είναι ο ουρανός από σύννεφα στα Φαλάσαρνα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στο Ρέθυμνο την Τετάρτη, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις θα επικρατήσουν στα Ανώγεια μέχρι και το μεσημέρι, με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως -4 βαθμούς Κελσίου.

Ηλιοφάνεια και χαμηλές θερμοκρασίες, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και στο Σπήλι Ρεθύμνου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Βροχερός προβλέπεται ο καιρός στον Άγιο Νικόλαο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας προβλέπονται στην Σητεία, ενώ το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το meteo.gr.

Αρναουτάκης: Κλειστά τα σχολεία στην Κρήτη και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στο έκτακτο δελτίο της ΚΡΗΤΗ TV, ανακοίνωσε την παράταση αναστολής λειτουργίας των σχολείων στο νησί.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε, όλα τα σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Κρήτης θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, απηύθυνε σύσταση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν χωρίς σοβαρό λόγο.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώνεται ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δρόμος κλειστός λόγω χιονόπτωσης και παγετού στα εξής σημεία:

  • Επαρχιακή οδός Χερσονήσου –Οροπεδίου Λασιθίου στο ύψος δημοτικής ενότητας Κράσι.
  • Επαρχιακή οδός Γαζίου–Ανωγείων στο ύψος δημοτικής ενότητας Γωνιές (Δήμου Μαλεβιζίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία :

  • Επαρχιακή οδός Ηρακλείου –Μοιρών.
  • Επαρχιακή Οδός Ηρακλείου-Αρκαλοχωρίου.
  • Επαρχιακή Οδός Ηρακλείου – Βιάννου.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Δρόμος κλειστός λόγω χιονόπτωσης και παγετού στα εξής σημεία:

  • Επαρχιακή οδός Φουρνέ – Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Ζούρβας.
  • Επαρχιακή οδός Χανίων - Κοντοπούλων – Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Δρακώνας Κεραμειών.
  • Οδός Βασιλείου Πούλακα στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Περιβολίων έως την τοπική κοινότητα Θερίσσου.
  • Επαρχιακή οδός Χανίων – Ομαλού στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Λάκκων έως Ομαλό.
  • Επαρχιακή οδός Βρυσσών – Χώρας Σφακίων στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Αλίκαμπου έως Χώρα Σφακίων.
  • Επαρχιακή οδό Χανίων – Παλαιοχώρας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Βουκολιών έως την τοπική κοινότητα Καντάνου.
  • Επαρχιακή οδό Χανίων – Σούγιας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Χλιαρού έως την τοπική κοινότητα Ροδοβάνι.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Δρόμος κλειστός λόγω χιονόπτωσης και παγετού στα εξής σημεία:

  • Επαρχιακή οδός Γερακαρίου (Δήμου Αμαρίου) – Σπηλίου (Δήμου Αγίου Βασιλείου).
  • Επαρχιακή οδός Αμνάτος (Δήμου Ρεθύμνης) - Αρκάδι (Δήμου Ρεθύμνης).
  • Επαρχιακή οδός Πατσός – Μέρωνα Δήμου Αμαρίου.
  • Επαρχιακή οδός Πρασσές –Πατσός Δήμου Αμαρίου.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δρόμος κλειστός λόγω χιονόπτωσης και παγετού στα εξής σημεία:

  • Επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου – Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Δράσι μέχρι το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία :

  • Επαρχιακή Οδός Νεάπολης – Κουρούνες
  • Επαρχιακή οδό Ιεράπετρα – Μάλες

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να περιορίσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσεις τους να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Παρατείνεται η αργία στην Κρήτη και την Τετάρτη
Ο υπουργός  Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας,  Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε την παράταση της αργίας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα και για αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα αποφασίστηκε πως η σημερινή αργία παρατείνεται και αύριο Τετάρτη σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σε κεντρική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, θα διατηρηθεί όμως σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός τις πρωινές και τις βραδινές ώρες ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ολικός. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 07 με 09 βαθμούς. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά στους -04 με -07 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία τοπικά στους -13 με -15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ανατολικά και τα βόρεια τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 03) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, στα νότια 6 πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 02) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία - Θράκη

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη κεντρική Μακεδονία.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα κεντρικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -10 (μείον 10) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -15 (μείον 15) έως 00 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -8 (μείον 08) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στην ανατολική Στερεά νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ανατολικά και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 03) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News