Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Αντιμέτωπη με το δεύτερο σφοδρό κύμα αύριο η Κρήτη (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Αντιμέτωπη με το δεύτερο σφοδρό κύμα αύριο η Κρήτη (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικροπροβλήματα κυρίως στην κυκλοφορία των δρόμων προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας στη νησί, με το φαινόμενο να βαίνει προς εκτόνωση απο την Τετάρτη
  • Αλπικό το τοπίο στη Κρήτη
  • Οι εικόνες που καταγράφει ο τηλεοπτικός φακός της ΚΡΗΤΗ TV θυμίζουν ευρωπαϊκό βορρά… 
  • Η ενδοχώρα της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου σκεπασμένη από χιόνι αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους
  • Δεν έλειψαν ωστόσο και τα προβλήματα... κάτοικοι προσπαθούν με όποιο τρόπο μπορούν να απομακρύνουν το χιόνι από τις εισόδους των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους  
  • Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η κακοκαιρία «Ελπίς» έθεσαν σε εγρήγορση τον μηχανισμό της περιφέρειας και των δήμων  
  • Στην μάχη νύχτα και μέρα και ο πρόεδρος των Αρχανών Μύρωνας Χιλιετζάκης που με ιδία μέσα σάρωνε την περιοχή προκειμένου οι δρόμοι να μην αφεθούν στο έλεος της κακοκαιρίας 
  • Ίδιο το σκηνικό και στον δήμο Μινώα Πεδιάδος 
  • Ένα μπαλκόνι στο λευκό τοπίο, ως αποτέλεσμα της Ελπίδας, ο Προφήτης Ηλίας που καθόλη τη διάρκεια και της νύχτας είχε χιονόπτωση, θύμιζε αμιγώς ορεινά χωριά
  • Μάχη για να κρατηθούν ανοικτές οι οδικές αρτηρίες στο Οροπέδιο Λασιθίου δίνουν μηχανήματα του δήμου
  • Σε λευκό φόντο έχει ντυθεί ολόκληρη η Κρήτη, με την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» να συνεχίζεται.

    Από χθες Κυριακή 23 Ιανουαρίου οπότε και η «Ελπίδα» έκανε αισθητή την εμφάνισή της στην Κρήτη, τα μηχανήματα των δήμων από την μια άκρη του νησιού έως την άλλη, δίνουν συνεχή μάχη προκειμένου να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

    Η θερμοκρασία κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενώ οι εικόνες παραπέμπουν σίγουρα σε Αλπικό σκηνικό, δίνοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους που βρήκαν ευκαιρία να παίξουν με το χιόνι, να φτιάξουν χιονανθρώπους και φυσικά… να δουν μια άσπρη μέρα!

    Καθημερινή μέριμνα των αρμόδιων αρχών είναι να κρατήσουν ανοιχτές και ασφαλείς για τις μετακινήσεις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού,  και με τον στόχο αυτό, τα συνεργεία πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης παλεύουν νυχθημερόν.

    Την ίδια ώρα, νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων και στους τέσσερις νομούς του νησιού καθώς επίσης ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air στις 24 και 25 Ιανουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

    Στα λευκά ντύθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού

    Στα λευκά ντύθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, καθώς η κακοκαιρίας «Ελπίς» βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την χώρα.

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι περιορισμένοι άνεμοι επέτρεψαν στο χιόνι να στρωθεί ομοιόμορφα σε όλη την Κνωσό δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Ηράκλειο: Αποκλείστηκαν 9 άτομα σε κατάλυμα του Κρουσώνα 

    Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στήθηκε σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου για την απομάκρυνση 9 ατόμων στον Κρουσώνα, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιών. Προκειται για 9 άτομα , που διέμεναν σε χειμερινό κατάλυμα της περιοχής από την Παρασκευή, όμως λόγω την έντονης χιονόπτωσης είναι δύσκολη η μετακίνηση τους, έτσι ζητήθηκε η βοήθεια της πυροσβεστικής. Η όλη επιχείρηση είχε ευτυχώς αίσιο τέλος χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη συμμετοχή δύναμης της ΕΜΑΚ, με 7 άνδρες και ένα ερπυστριοφόρο όχημα.

    Η επιχείρηση διήρκησε δύο περίπου ώρες και οι τέσσερις ενήλικες μαζί με τα πέντε ανήλικα παιδιά, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στον Κρουσώνα, όπου στη συνέχεια, παραλήφθηκαν από τους συγγενείς τους.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θέλησαν να μετακινηθούν από το κατάλυμα στο οποίο διέμεναν και να προλάβουν την επιδείνωση του καιρού, καθώς ένα από τα παιδιά ένιωσε αδιαθεσία.

    Το πυκνό χιόνι που είχε στρωθεί στην περιοχή, ακινητοποίησε τα οχήματα των οποίων οι επιβάτες βλέποντας ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν, κάλεσαν σε βοήθεια.

    Υπενθυμίζεται η έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, ο οποίος κάλεσε για μία ακόμη φορά τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα τις ώρες που τα καιρικά φαινόμενα θα βρίσκονται σε επιδείνωση.

    Κάτοικος επιστράτευσε κανό καγιάκ για να διασχίσει τον δρόμο

    Με... κανό καγιάκ αποφάσισε να μετακινηθεί κάτοικος που διαμένει στην Ανδρέα Εμπειρίκου στο Ηράκλειο. 

    Στις φωτογραφίες της κ. Φραγκιαδάκη Κατερίνας, απεικονίζονται δρόμοι της περιοχής που έχουν μετατραπεί σε συγκρότημα από μικρές...  λίμνες. 

    Όπως ανέφερε, μιλώντας στο neakriti.gr , στην περιοχή που διαμένει οι συνθήκες είναι «επιεικώς άθλιες». Μάλιστα πίσω από τη τεράστια πλημμύρισμένη από νερό λακούβα, βρίσκονται δύο νηπιαγωγεία, ένα δημοτικό, ένα Γυμνάσιο κι ένα Λύκειο. Έτσι, κάθε φορά που βρέχει, μια τυπική διαδρομή προς το σχολείο, μετατρέπεται σε γεμάτο λάσπες στίβο μάχης για γονείς και μαθητές.

    «Έχουμε διαμαρτυρηθεί αμέτρητες φορές, αλλά μόνιμη απάντηση είναι η υπομονή», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Φραγκιαδάκη.

    Η ίδια, διακωμωδώντας την νέα συνθήκη, αποφάσισε να διασχίσει μία από τις μικρές λίμνες με κανό καγιάκ!

    Στιγμιότυπο από την Επισκοπή Χερσονήσου, το βράδυ της Δευτέρας. 

    Κλειστά τα σχολεία και αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου

    Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και αύριο  Τρίτη 25 Ιανουαρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του Covid – 19.

    Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: 

    Την παράταση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Ηρακλείου για αύριο Τρίτη, 25.01.2022,υπόγραψε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης. Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών εφιστά την προσοχή όλων στις τυχόν μετακινήσεις τους κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενημερώνοντας παράλληλα, ότι, τα μηχανήματα της Περιφέρειας συνεχίζουν να επιχειρούν όπου καθίσταται αναγκαίο για να παραμείνει ανοιχτό από τα χιόνια το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο. Κλειστοί θα παραμείνουν την Τρίτη και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί Ηρακλείου, με απόφαση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ».

    Εικόνες από την πανέμορφη Ροδιά Ηρακλείου. 

    Κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία στην Π.Ε Ηρακλείου

    Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Συριγωνάκη κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία στην Π.Ε Ηρακλείου. 

    Την παράταση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Ηρακλείου για αύριο Τρίτη, 25.01.2022,υπόγραψε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης.

    Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών εφιστά την προσοχή όλων στις τυχόν μετακινήσεις τους κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενημερώνοντας παράλληλα, ότι, τα μηχανήματα της Περιφέρειας συνεχίζουν να επιχειρούν όπου καθίσταται αναγκαίο για να παραμείνει ανοιχτό από τα χιόνια το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Κλειστοί οι Βρεφικοί, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΗΦΗ Δήμου Ρεθύμνης 

    Κλειστοί θα παραμείνουν  την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα, Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Ρεθύμνης, σύμφωνα με απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου. 

    Η λειτουργία των προαναφερόμενων κοινωνικών δομών αναστέλλεται, με γνώμονα τη διαφύλαξή της υγείας και την ασφάλεια όλων των ωφελούμενων και των εργαζομένων τους, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν σε όλη την επικράτεια. Όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα παραμείνουν κλειστές και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. 

    Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. Φ.400/20/23.01.2022 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Χανίων όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα παραμείνουν κλειστές και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

     Η απόφαση λήφθηκε δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. 

    Σε περίπτωση ανάγκης παράτασης του μέτρου θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

     Επιπρόσθετα θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όσων μετακινούνται στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Χανίων, δεδομένου ότι το καιρικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγή των συνθηκών σε πολύ λίγο χρόνο. Ο οδηγός ενδέχεται ξαφνικά να βρεθεί αντιμέτωπος με συνθήκες παγετού, έντονης χιονόπτωσης ή χαλαζόπτωσης, καθώς και κατολισθήσεις πρανών. Συνιστάται επομένως να πραγματοποιούνται μόνο οι αναγκαίες μετακινήσεις με χαμηλή ταχύτητα και αυξημένη προσοχή.

    Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα σχολεία του Μαλεβιζίου 

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μαλεβίζι, καθώς και οι δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με απόφαση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα.

    Η απόφαση λήφθηκε λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που ήδη έχουν ξεκινήσει να εκδηλώνονται στην περιοχή και αναμένονται να κορυφωθούν την Τρίτη στο πλαίσιο της κακοκαιρίας «Ελπίς», με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις πυκνές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με το έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων γίνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών, η αποφυγή ατυχημάτων και η αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID19, λόγω της δυσκολίας εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

    Παρακαλούνται οι διευθύνσεις των σχολείων να λάβουν υπόψη τους την ενημέρωση που αναμένεται από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το αν η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιηθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης. 

    Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας. 

    Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη τα σχολεία του Δ. Μινώα Πεδιάδας 

    Με απόφαση του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Μανώλη Φραγκάκη, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας. 

    Η νέα απόφαση λήφθηκε για λόγους ασφαλείας, αφενός λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που ήδη επικρατούν -την ώρα που, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία- αφετέρου εξαιτίας της αδυναμίας τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας λόγω της πανδημίας. 

    Για τη λειτουργία ή μη των σχολείων την Τετάρτη 25/1, αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις.

    Κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Γόρτυνας  

    Με απόφαση του Δημάρχου Γόρτυνας, τα σχολεία όλων των βαθμίδων (Βρεφικός, Παιδικοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 25/1, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, για την προστασία των μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

    Αναστέλλεται για το επόμενο διήμερο η λειτουργία των σχολείων στον Δήμο Αγίου Νικολάου 

    Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στον Δήμο Αγίου Νικολάου , σε συνδυασμό με τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου κ. Αντώνη Ζερβού, αναστέλλεται για τις δύο επόμενες ημέρες, (Τρίτη 25/1 – Τετάρτη 26/1/2022) η λειτουργία των σχολείων και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στον Δήμο.

    Τα μαθήματα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, θα πραγματοποιηθούν κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

    Αύριο Τρίτη η κορύφωση του φαινομένου

    Στην εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» στο νησί της Κρήτης αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος Μάνολης Λέκκας, ο οποίος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, ξεκαθάρισε πως η ένταση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας θα είναι μεγαλύτερη και η κορύφωση των φαινομένων στο Ηράκλειο, αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης προς το βράδυ.

    Όπως ανέφερε, η σφοδρότητα των φαινομένων δεν «φαίνονταν από το προγνωστικά μοντέλα, όμως η Κυριακή ήταν κατά σαν γενική πρόβα του καιρού μπροστά στο δεύτερο κύμα που έρχεται. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο καιρός είναι τόσο καλός που προειδοποιεί. Το δεύτερο κύμα είναι αυτό που μας ανησυχεί. Αυτό που έρχεται δηλαδή. Κι όταν το πρώτο κύμα έδωσε αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να αντιληφθούμε τι μας περιμένει στο δεύτερο» υπογράμμισε. Παράλληλα τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε και μέχρι τώρα πήγαν όλα καλά.

    «Η χιονόπτωση στις πεδινές ζώνες και τις πόλεις ήταν έκπληξη» δήλωσε παράλληλα ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ούτε οι ειδικοί ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν το φαινόμενο ως προς την εμφάνιση του.  Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ατμόσφαιρα πολλές φορές είναι απρόβλεπτη», ενώ υποστήριξε ότι από την Τετάρτη θα υπάρχει μια σταδιακή εκτόνωση.

    Διαβάστε επίσης:

    ⇒ Κρήτη - Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ακυρώσεις πτήσεων και νέες κυκλοφοριακές απαγορεύσεις τίθενται σε ισχύ

    Εντυπωσιακές οι εικόνες απο την ολόλευκη Ρογδιά Ηρακλείου

    Τα μηχανήματα του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων δίνουν συνεχή μάχη προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους:

    Μικροί και μεγάλοι άδραξαν την ευκαιρία και απολαμβάνουν το χιόνι, όμως οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα οδικά δίκτυα καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τι δηλώνουν δήμαρχοι της Κρήτης – Προβλήματα σε δρομολόγια ΚΤΕΛ

    Την κορύφωση της ψυχρής εισβολής τις επόμενες ώρες με σφοδρές χιονοπτώσεις σε ακόμη πιο χαμηλά υψόμετρα περιμένουν οι κάτοικοι και οι αρχές των Χανίων που βρίσκονται σε ετοιμότητα.  

    Οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν συνηθισμένοι σε αυτά τα φαινόμενα και ανατρέχουν σε χειμώνες που το χιόνι έφτανε το ένα μέτρο. 

    Διαβάστε ακόμη:

    ⇒Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Στα «λευκά» ντύθηκε ολόκληρη η Κρήτη (εικόνες, βίντεο)

    Οι ελαιοκαλλιεργητές στα ορεινά των Χανίων βεκφράζουν φόβους για καταστροφή της παραγωγής αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για σφοδρές χιονοπτώσεις. 

    Την ίδια στιγμή, εκχιονιστικά μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν σε όλο το ορεινό και ημιορεινό τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Με το πρώτο φως της ημέρας μόνο το τμήμα από Φώκιες προς Ομαλό και από Κράπη προς Ασκύφου απαιτούσαν αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ μέχρι το μεσημέρι το Οροπέδιο Ομαλού αποκλείστηκε. 

    Διαβάστε ακόμη:

    Χανιά: Ανακοινώθηκε διακοπή κυκλοφορίας σε αρκετούς δρόμους

    Δυσκολίες στις μετακινήσεις προκάλεσε η πρώτη μέρα των χιονοπτώσεων στις ορεινές τοπικές κοινότητες της Ιεράπετρας και του Μεραμπέλλου, οι κάτοικοι των χωριών που έχουν χιονιστεί, εκφράζουν την ικανοποίηση τους γνωρίζοντας το πόσο ευεργετικός είναι ο «λευκός επισκέπτης» για τον πρωτογενή τομέα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News