Χρονολόγιο: Οι δύο οδοντίατροι των Χανσενικών στην Ελλάδα (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Χρονολόγιο: Οι δύο οδοντίατροι των Χανσενικών στην Ελλάδα (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Χρονολόγιο» ρίχνει το βλέμμα σε μια ασθένεια που στοίχειωνε την ανθρωπότητα για πολλούς αιώνες, τη λέπρα

Με πυξίδα τη ζωή και την ιστορία, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 19:30 το «Χρονολόγιο» ρίχνει το βλέμμα σε μια ασθένεια που στοίχειωνε την ανθρωπότητα για πολλούς αιώνες, τη λέπρα.

Με τον Ζουλιέν Γκριβέλ που ήταν ο οδοντίατρος των Χανσενικών στην Ελλάδα, κάναμε βόλτα στη Σπιναλόγκα και μιλήσαμε τόσο τη στάση της κοινωνίας μπροστά σ’ αυτή την αρρώστια καθώς και για τον εξοστρακισμό των ανθρώπων που είχαν σημαδευτεί από αυτή την ασθένεια.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Ζουλιέν Γκριβέλ, παρόλο που αφιλοκερδώς από το 1972 μέχρι το 1998 υπηρέτησε με την οδοντιατρική του τέχνη τους λεπρούς στο Νοσοκομείο Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας. Στους νοσηλευόμενους ασθενείς στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων, είχαν μεταφερθεί μεταξύ άλλων και οι ασθενείς από τη Σπιναλόγκα όταν σταμάτησε να λειτουργεί ως λεπροκομείο, το 1957. Η πρώτη αναζήτηση της Βούλας Νεονάκη, μέσα από τη συνέντευξη που της παραχώρησε ο Ζουλιέν Γκριβέλ ήταν η ζωή των λεπρών μέσα από τα μάτια του.

Ανοίγοντας τον χάρτη αποκαλύφθηκε ότι ήταν δυο οι οδοντίατροι των λεπρών στην Ελλάδα. Ο πρώτος ήταν ο  Γεώργιος Βλαστός, ο πρώτος κρητικής καταγωγής διπλωματούχος οδοντίατρος με καταγωγή από τις Βρύσες Αμαρίου, που ήταν και ο ιδιαίτερος οδοντίατρος του Πρίγκιπα Γεωργίου όταν ήταν αρμοστής στην Κρήτη ενώ δεύτερος ήταν ο Ζουλιέν Γκριβέλ που από το 1972 φρόντιζε τους ακρωτηριασμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους χανσενικούς στην Αγία Βαρβάρα, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια τις ιατρικές του φροντίδες.

Το θέμα της εκπομπής προσεγγίζεται για πρώτη φορά τηλεοπτικά και πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει η ΚΡΗΤΗ TV, την Κυριακή  30 Ιανουαρίου στις 19:30.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News