Λέκκας: «Γενική πρόβα» τα φαινόμενα της Κυριακής – Πότε έρχεται το ισχυρότερο κύμα στην Κρήτη

Κρήτη
Λέκκας: «Γενική πρόβα» τα φαινόμενα της Κυριακής – Πότε έρχεται το ισχυρότερο κύμα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ένταση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας θα είναι σαφώς μεγαλύτερη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη ΚΡΗΤΗ TV, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας

Στην εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» στο νησί της Κρήτης αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος Μάνολης Λέκκας, ο οποίος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, ξεκαθάρισε πως η ένταση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας θα είναι μεγαλύτερη και η κορύφωση των φαινομένων στο Ηράκλειο, αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης προς το βράδυ.

Όπως ανέφερε, η σφοδρότητα των φαινομένων δεν «φαίνονταν από το προγνωστικά μοντέλα, όμως η Κυριακή ήταν κατά σαν γενική πρόβα του καιρού μπροστά στο δεύτερο κύμα που έρχεται. Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο καιρός είναι τόσο καλός που προειδοποιεί. Το δεύτερο κύμα είναι αυτό που μας ανησυχεί. Αυτό που έρχεται δηλαδή. Κι όταν το πρώτο κύμα έδωσε αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να αντιληφθούμε τι μας περιμένει στο δεύτερο» υπογράμμισε. Παράλληλα τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε και μέχρι τώρα πήγαν όλα καλά.

«Η χιονόπτωση στις πεδινές ζώνες και τις πόλεις ήταν έκπληξη» δήλωσε παράλληλα ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ούτε οι ειδικοί ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν το φαινόμενο ως προς την εμφάνιση του.  Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ατμόσφαιρα πολλές φορές είναι απρόβλεπτη», ενώ υποστήριξε ότι από την Τετάρτη θα υπάρχει μια σταδιακή εκτόνωση.

Η φύση μας έστειλε το μήνυμα, έρχονται χειρότερα. Το δεύτερο κύμα θα είναι μεγαλύτερης έντασης καθώς η μάζα είναι πιο ψυχρή. Για το Ηράκλειο επιφυλάσσετε πιθανότατα μια έκπληξη προς τελείωμα του δεύτερου κύματος, δηλαδή την Τρίτη το απόγευμα και το βράδυ με μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού. Το χιόνι δεν θα απογοητεύσει καμία περιοχή. Νωρίτερα θα υπάρξουν χιονονιφάδες, το χιόνι που είδαμε και την Κυριακή, αλλά η έκπληξη θα έρθει την Τρίτη – Τετάρτη, όπου θα επιδεινωθεί η κατάσταση στα ανατολικά».

Διαβάστε ακόμη:

⇒Κακοκαιρία «Ελπίς»: Τι δηλώνουν δήμαρχοι της Κρήτης – Προβλήματα σε δρομολόγια ΚΤΕΛ

Ο ίδιος τόνισε πως είναι πιθανόν να δούμε λευκό πέπλο και πάλι ακόμη και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου, καθώς έχουμε ένα βορειοανατολικό ρεύμα που ευνοεί πιο έντονα φαινόμενα.

Στην συνέχεια θα υπάρξει εκτόνωση όμως ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι η χιονόπτωση αναμένεται κάτω από τα 400 μέτρα υψόμετρο και αυτό που προβληματίζει είναι ότι η χιονόπτωση θα μετατραπεί σε χιονόστρωση, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας όμως αυτή είναι η ανασύσταση του καιρού. Εμφανής βελτίωση θα υπάρξει από την Πέμπτη οπότε θα αρχίσει να ανεβαίνει και ο υδράργυρος.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Ο καιρός στην Κρήτη την Δευτέρα

Στο Ηράκλειο, ο καιρός προβλέπεται βροχερός καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότια 3 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς με σχεδόν την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Χιονόπτωση προβλέπεται στην Αγία Βαρβάρα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και μόνο τις βραδινές ώρες αναμένεται να καθαρίσει λίγο ο ουρανός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 1 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Χιονόνερο θα περιλαμβάνει ο καιρός στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ αναμένεται βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 2 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Διαβάστε ακόμη:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πως εξελίσσεται η τηλεκπαίδευση στα σχολεία της Κρήτης

Έντονες βροχοπτώσεις προβλέπονται στο Ρέθυμνο την Δεύτερα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 3 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς με ένταση 4 μποφόρ.

Χιονόπτωση προβλέπεται και στο Σπήλι Ρεθύμνου τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Χιονισμένο θα είναι το σκηνικό του καιρού και στα Ανώγεια Ρεθύμνου, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα αναπτυχθούν χιονοπτώσεις. . Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 2 Μποφόρ, αργά το μεσημέρι ωστόσο θα στραφούν σε δυτικούς με λίγη περισσότερη ένταση.

Συννεφιά προβλέπεται στα Χανιά στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, ενώ τις βραδινές ώρες προβλέπεται και ασθενής χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, ενώ το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Στα Σφακιά Χανίων προβλέπεται αρχικά χιονόπτωση. Από το μεσημέρι το χιόνι θα μετατραπεί σε βροχή, ενώ το βράδυ η χιονόπτωση θα επιστρέψει. Αρχικά, θα υπάρξει άπνοια ενώ στη συνέχεια 3 μποφόρ βόρειοι.

Στα Φαλάσαρνα Χανίων προβλέπεται αρχικά ασθενής βροχή, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα επικρατήσουν έντονες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στον Άγιο Νικόλαο προβλέπονται βροχοπτώσεις με διαστήματα συννεφιάς το πρωί και το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς αρχικά, ενώ το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ένταση 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 εώς 7βαθμούς Κελσίου.

Βροχές προβλέπονται στην Σητεία την Δεύτερα. Πιο αναλυτικά, αρχικά προβλέπεται αρκετά σύννεφα, νωρίς το μεσημέρι θα συννεφιάσει και προβλέπονται βροχές . Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Τα σχολεία

Κλειστά στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News