Καιρός: Συνεχίζεται την Δευτέρα η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στην Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Συνεχίζεται την Δευτέρα η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στην Κρήτη, η δεύτερη επανάκαμψη του κύματος γίνεται από τη Δευτέρα το απόγευμα» αναφέρει χαρακτηριστικά, ο μετεωρολόγος, Μανόλης Λέκκας, μιλώντας στο neakriti.gr

 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, την Δευτέρα και την Τρίτη ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρα χιονοπτώσεις και κατά μήκος των βόρειων ακτών της Κρήτης, δηλαδή σε μηδέν υψόμετρο, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό σε αυτές τις περιοχές θα είναι το κουκοσαλι, το οποίο μπορεί να σημειωθεί και μέσα στις πόλεις. Σε περιοχές πάνω από 100-150 μέτρα, περιφερικά των πόλεων θα χιονίζει και κατά διαστήματα μπορεί να το στρώνει. Τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται την Τρίτη, καθώς οι χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα κυρίως στα ορεινά.

«Στην Κρήτη, η δεύτερη επανάκαμψη του κύματος γίνεται από τη Δευτέρα το απόγευμα, όπου ξαναξεκινούν οι βροχές και οι χιονοπτώσεις και σε αυτό το δεύτερο κύμα επειδή είναι πιο έντονο, μπορεί να δούμε το χιόνι και σε χαμηλά υψόμετρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο μετεωρολόγος, Μανόλης Λέκκας, μιλώντας στο neakriti.gr. Όπως υπογραμμίζει, «αυτό που ακόμη δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά μοντέλα είναι το ακριβές υψόμετρο των χιονοπτώσεων. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα σε επίπεδα ασυνήθιστα για το νησί».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου,  σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωσης καιρού της Ε.Μ.Υ.,  για αύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, το οποίο ενημερώνει ότι  θα επικρατήσουν τα κάτωθι καιρικά φαινόμενα σε Κυκλάδες και Κρήτη:

Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν, και θα συνεχιστούν το μεγαλύτερο διάστημα της Τρίτης.

 Οι άνεμοι,  από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και τοπικά στα δυτικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, το Λιμεναρχείο επισημαίνει τα εξής:

- Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή μας πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

 -Ορμούνται επαγγελματικά αλιευτικά- πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίηση τους κατά τον χρόνο ισχύος του δελτίου καιρικών φαινομένων

 -Ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά  - αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωσης που απαιτηθεί.

-Καλούνται τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη συχνά αναμετάδοση των παραπάνω εντολών – οδηγιών καθ΄ όλη τη διάρκεια που θα βρίσκονται σε ισχύ τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

-Τέλος, γνωρίζεται ότι το κεντρικό λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Ο καιρός αύριο στην Κρήτη

Πιο αναλυτικά, στο Ηράκλειο, προβλέπεται βροχερός καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν   βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά  νότια 3 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς με  σχεδόν την ίδια ένταση.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως  7 βαθμούς Κελσίου.

 Χιονόπτωση προβλέπεται στην Αγία Βαρβάρα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και μόνο τις  βραδινές ώρες αναμένεται να καθαρίσει λίγο ο ουρανός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά  νότιοι 1 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως  2 βαθμούς Κελσίου.

 Χιονόνερο θα περιλαμβάνει ο καιρός  στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ αναμένεται βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 2 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Έντονες βροχοπτώσεις προβλέπονται στο Ρέθυμνο την Δεύτερα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 3 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς με ένταση 4 μποφόρ.

 Χιονόπτωση προβλέπεται  και στο Σπήλι Ρεθύμνου τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν  νότιοι 2 Μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

 Χιονισμένο θα είναι το σκηνικό του καιρού  και στα Ανώγεια Ρεθύμνου, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα αναπτυχθούν χιονοπτώσεις.  . Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 2 Μποφόρ, αργά το μεσημέρι ωστόσο θα στραφούν σε δυτικούς με λίγη περισσότερη ένταση.

 Συννεφιά  προβλέπεται στα Χανιά στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, ενώ τις  βραδινές ώρες προβλέπεται και ασθενής χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, ενώ το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειοδυτικούς 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

 Στα Σφακιά Χανίων προβλέπεται αρχικά χιονόπτωση. Από το μεσημέρι  το χιόνι  θα  μετατραπεί σε βροχή, ενώ το βράδυ η χιονόπτωση θα επιστρέψει. Αρχικά, θα υπάρξει άπνοια ενώ στη συνέχεια 3 μποφόρ βόρειοι.  

 Στα Φαλάσαρνα Χανίων προβλέπεται αρχικά ασθενής βροχή, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα επικρατήσουν έντονες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

 Στον Άγιο Νικόλαο προβλέπονται βροχοπτώσεις με διαστήματα συννεφιάς το πρωί και το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν  ασθενείς αρχικά, ενώ το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ένταση 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  0 εώς 7βαθμούς Κελσίου.

Βροχές προβλέπονται στην Σητεία την Δεύτερα. Πιο αναλυτικά, αρχικά προβλέπεται αρκετά σύννεφα, νωρίς το μεσημέρι θα συννεφιάσει και προβλέπονται βροχές . Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το meteo.gr.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Τη Δευτέρα αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.  

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

 Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

φωτογραφία αρχείου  intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News