Κακοκαιρία «Ελπίς»: Το έστρωσε στο Οροπέδιο Λασιθίου - Επί ποδός ο μηχανισμός (εικόνες)

Κρήτη
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Το έστρωσε στο Οροπέδιο Λασιθίου - Επί ποδός ο μηχανισμός (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μέχρι και αυτή τη στιγμή το χιόνι μέσα στα χωριά του Οροπεδίου είναι από 2 έως 5 εκατοστά», δήλωσε ο δήμαρχος του Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης

«Δύο ετοιμοπόλεμα εκχιονιστικά έχουμε στην διάθεση μας και ένα τρίτο, εφεδρικό εφόσον παραστεί ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, με αφορμή την πυκνή χιονόπτωση στο Οροπέδιο και τις γύρω περιοχές που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς».

Επιπλέον ο δήμαρχος Οροπεδίου αναφέρθηκε και στον μηχανισμό της περιοχής ο οποίος «βρίσκεται σε επιφυλακή και θα βρίσκεται για όλη τη διάρκεια της νύχτας, έτοιμος να επέμβει όπου και αν χρειαστεί. Όλα είναι υπό έλεγχο», σήμείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χιονόπτωση είναι έντονη στα υψηλότερα υψόμετρα, ενώ ήδη έχει αρχίσει να το «στρώνει» στο έδαφος. Η θερμοκρασία αυτή την ώρα έχει πέσει κάτω από το μηδέν.

Μέχρι αυτή τη στιγμή στα χωριά, η χιονόπτωση είναι πυκνή, ενώ το χιόνι στο έδαφος έχει ύψος από 2 έως 5 πόντους. Σύφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν πριν από λίγες ώρες, αναμένεται να ενταθούν από το μεσημέρι της Δευτέρας έως και τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.

Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται την προσεχή Δευτέρα, οπότε οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Διαβάστε επίσης:

 Καιρός: Συνεχίζει την επέλαση της η κακοκαιρία «Ελπίς» και αύριο Κυριακή (βίντεο)

Οδηγίες του Δήμου Οροπεδίου

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 23 Ιανουαρίου 2022, αναμένονται έντονες, συνεχόμενες και πυκνές χιονοπτώσεις στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου με φαινόμενα παγετού και απαιτείται ανάλογη προετοιμασία από τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου έχει προβεί στην δημιουργία δικτύου προστασίας των οφελουμένων, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία και φροντίδα από τους οικείους των ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων για την προμήθεια βασικών αγαθών (τροφή, φάρμακα, νερό, επάρκεια θέρμανσης, ρουχισμού κλπ).

 Ιδιαίτερα συστήνεται στους συγγενείς ευπαθών ομάδων πληθυσμού να διασφαλίσουν τις ειδικές ανάγκες των οικείων τους και όπου απαιτείται να μεταφερθούν ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους.

Επισημαίνεται ότι, παρόλη την προετοιμασία του Δήμου είναι πιθανή λόγω εκδήλωσης σφοδρών φαινομένων, η διακοπή δικτύων κοινής ωφέλειας (ύδρευσης, ηλεκτρισμού, τηλεόρασης, τηλεφωνίας).

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να φροντίσουν για επάρκεια τροφών και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και πέραν των ημερών της εξέλιξης του φαινομένου.

Λόγω αναμενόμενων χαμηλών θερμοκρασιών είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα ολικού παγετού.

Οι επισκέπτες της περιοχής θα πρέπει απαραιτήτως να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες (και εφόσον απαιτηθεί να τις χρησιμοποιήσουν) και ενημερώνουμε ότι ο εκχιονισμός του οδικού δικτύου κατά την εκδήλωση του φαινομένου γίνεται αποκλειστικά στον περιφερειακό δρόμο εντός του Οροπεδίου Λασιθίου και υποστηρικτικά στις δομές υγείας.

Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία. Παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται από τις Αρχές Πολιτικής Προστασίας την Περιφέρεια Κρήτης, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ιστοσελίδα του Δήμου και την εφαρμογή CITY ON για κινητά τηλέφωνα.

Δείτε LIve την εξέλιξη του φαινομένου

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού στη χώρα για την κακοκαιρία «Ελπίς» που αναμένεται να πλήξει την επικράτεια. Όπως αποφασίστηκε χθες σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδη και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, 'Ακη Σκέρτσου, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα. Ακόμη, έτοιμοι να συμβάλλουν είναι και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και 'Αμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ' όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επιπλέον, όπως είπε, το κύμα κακοκαιρίας έρχεται σε δύο κύκλους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αγορά αλατιού έτσι ώστε να κρατηθεί το Εθνικό Δίκτυο ανοιχτό. Ακόμη, όπως ανέφερε με βάση τις μετεωρολογικές ενδείξεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές κάτω από τη Θεσσαλία διότι από τη Δευτέρα θα είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα εκεί, καθώς επίσης και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Σε ετοιμότητα οι δήμοι της Κρήτης

Προετοιμάζονται οι δήμοι της Κρήτης για την κακοκαιρία «Ελπίς» που αναμένεται να «χτυπήσει» τόσο την Ελλάδα όσο και την Κρήτη τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Δήμος Ηρακλείου

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, με βάση το νεότερο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες μέρες, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 θα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Δήμος Κισσάμου

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες μέρες και ιδίως από το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου 2022, αναμένεται κύμα κακοκαιρίας με τα βασικά του χαρακτηριστικά να είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις καθώς και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Δήμος Κισσάμου παρακαλεί τους δημότες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την χώρα στις επόμενες μέρες. Ενδεικτικά, οι δημότες παρακαλούνται να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν, να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν, ενώ αν πρόκειται να μετακινηθούν πεζοί, να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω πιθανής ολισθηρότητας.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κισσάμου είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και σε άμεση συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε πιθανά έκτακτα περιστατικά που προκύψουν να διαχειριστούν με ασφάλεια. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας στο τηλ. 698 505 2391.

Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, με αφορμή την κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Ελπίς», αλλά και το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που απέστειλε η Περιφέρεια Κρήτης. Με βάση τις σχετικές προγνώσεις, από το μεσημέρι της Κυριακής και ιδίως τη Δευτέρα, αναμένονται έντονα φαινόμενα που περιλαμβάνουν πυκνές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλα τα μέσα και το προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή.

Την ίδια στιγμή, παρακολουθεί τη στάθμη των υδάτων στις κατά τόπους Ιρλανδικές Διαβάσεις, ενώ ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς, ότι εφόσον υπάρξει κίνδυνος διέλευσης οχημάτων, λόγω μεγάλων ποσοτήτων νερού, θα προχωρήσει στο κλείσιμο τους.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε δημότες, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους των ορεινών ή δύσβατων περιοχών να ακολουθήσουν τις οδηγίες Πολιτικής Προστασίας και να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες. Την ίδια στιγμή, όσοι διαμένουν σε ορεινές ή δύσβατες περιοχές ή πρόκειται να μετακινηθούν από και προς αυτές, καλούνται να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται τήρηση των οδηγιών Πολιτικής Προστασίας και συμμόρφωση στις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ανοιχτό το Κέντρο Αστέγων στο Ηράκλειο ενόψει της κακοκαιρίας

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που αναμένονται τις επόμενες μέρες, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου, απέναντι από την ΣΕΑΠ) θα είναι ανοιχτό από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αστέγων του Δήμου λειτουργεί έτσι κι αλλιώς καθημερινά, με δυνατότητα διανυκτέρευσης, ωστόσο, κατά την διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων δεν απαιτούνται διαδικασίες εισόδου. Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για αποφυγή διασποράς του Covid-19 .

Ανοιχτή θα είναι από το Σάββατο και η αίθουσα σεμιναρίων στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, για όσους θέλουν να προστατευτούν από το προβλεπόμενο ψύχος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News