Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Κρήτη
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας - Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός - Οδηγίες προφύλαξης από την Πολιτική Προστασία

Πυκνές χιονοπτώσεις και κρύο έφερε η κακοκαιρία «Ελπίς» που σαρώνει όλη τη χώρα, ενώ ειδικά αύριο, Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου,  τα φαινόμενα θα κορυφωθούν. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνες κυρίως στα Ανώγεια και το Οροπέδιο, ξεκίνησαν το Σάββατο 22 Ιανουαρίου το βράδυ και θα ενταθούν από το μεσημέρι της Δευτέρας έως και τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης. 

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Το έστρωσε στο Οροπέδιο Λασιθίου - Επί ποδός ο μηχανισμός (εικόνες)

Σήμερα, Κυριακή 23 Ιανουαρίου, ένα δεύτερο κύμα διάρκειας περίπου δέκα ωρών, από τις 6:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ επηρεάζει σχεδόν ολόκληρο το νησί, με βροχές στα πεδινά και στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις κοντά στα 100 με 150 μέτρα υψόμετρο, ανάλογα βέβαια με την ένταση των φαινομένων, ενώ δεν αποκλείεται οι χιονοπτώσεις να φτάσουν πρόσκαιρα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να πέσει πυκνό κουκοσάλι, ένα φαινόμενο το οποίο απαντάται στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις περιοχές πάνω από 100 με 150 μέτρα το χιόνι θα είναι πιο καθαρό. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει την Κυριακή ακόμα και στις παράκτιες περιοχές στα βόρεια τμήματα του νησιού τους 5-6, το πολύ 7 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Δευτέρα και την Τρίτη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, σήμερα Κυριακή, είναι πιθανό χιόνια να πέσουν χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα, καθώς ήδη από χθες, βράδυ Σαββάτου, οι θερμοκρασίες υποχώρησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Την Δευτέρα και την Τρίτη ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρα χιονοπτώσεις και κατά μήκος των βόρειων ακτών της Κρήτης, δηλαδή σε μηδέν υψόμετρο, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό σε αυτές τις περιοχές θα είναι το κουκοσαλι, το οποίο μπορεί να σημειωθεί και μέσα στις πόλεις. Σε περιοχές πάνω από 100-150 μέτρα, περιφερικά των πόλεων θα χιονίζει και κατά διαστήματα μπορεί να το στρώνει. Τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται την Τρίτη, καθώς οι χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα κυρίως στα ορεινά.

«Στην Κρήτη, η δεύτερη επανάκαμψη του κύματος γίνεται από τη Δευτέρα το απόγευμα, όπου ξαναξεκινούν οι βροχές και οι χιονοπτώσεις και σε αυτό το δεύτερο κύμα επειδή είναι πιο έντονο, μπορεί να δούμε το χιόνι και σε χαμηλά υψόμετρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο μετεωρολόγος, Μανόλης Λέκκας, μιλώντας στο neakriti.gr. Όπως υπογραμμίζει, «αυτό που ακόμη δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά μοντέλα είναι το ακριβές υψόμετρο των χιονοπτώσεων. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα σε επίπεδα ασυνήθιστα για το νησί».

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα αναμένεται εξασθένηση τους. Η θερμοκρασία από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Σύννεφα κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν στον ουρανό της πόλης, σήμερα Κυριακή, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν κατά την διάρκεια του μεσημεριού μέχρι νωρίς το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από 2 έως 4 μποφόρ ενώ νωρίς το πρωί θα σημειωθούν διαστήματα άπνοιας. Το θερμόμετρο θα δείξει από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Νωρίς το πρωί αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές με την ολοκλήρωση του φαινομένου το μεσημέρι. Οι άνεμοι από 1 έως 5 μποφόρ με ριπές που αναμένεται να φτάσουν μέχρι τα 55 χλμ./ ώρα. Η θερμοκρασία από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες νεφώσεις σήμερα Κυριακή στην πόλη του Ρεθύμνου με βροχοπτώσεις από το πρωί έως αργά το μεσημέρι. Οι άνεμοι από 2 έως 5 μποφόρ με ριπές, κατά την διάρκεια του μεσημεριού, που θα φτάσουν τα 55 χλμ./ ώρα. Το θερμόμετρο από δείξει από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Άγιος Νικόλαος

Περιορισμένες νεφώσεις αύριο στον Άγιο Νικόλαο με καταιγίδες να κάνουν την εμφάνιση τους το μεσημέρι, οι άνεμοι από 2 έως 4 μποφόρ και η θερμοκρασία στην ελάχιστη τιμή της 5 και την μέγιστη 7 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός ανά την επικράτεια

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Οι νεφώσεις από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία, εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στις Σποράδες, την Εύβοια και μέχρι το απόγευμα στην ανατολική Στερεά, νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες στις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνια και από το μεσημέρι πρόσκαιρη βελτίωση.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια εκ νέου θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνεριο ή χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονόνεριο ή χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού στη χώρα για την κακοκαιρία «Ελπίς» που αναμένεται να πλήξει την επικράτεια. Όπως αποφασίστηκε χθες σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδη και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, 'Ακη Σκέρτσου, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Νέα σύσκεψη σήμερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στο μεταξύ νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ».

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ στο επίκεντρο της θα βρεθεί το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας καθώς επίσης και ο βέλτιστος συντονισμός των συναρμόδιων φορέων με σκοπό να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Σε ετοιμότητα οι δήμοι της Κρήτης

Προετοιμάζονται οι δήμοι της Κρήτης για την κακοκαιρία «Ελπίς» που αναμένεται να «χτυπήσει» τόσο την Ελλάδα όσο και την Κρήτη τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Δήμος Ηρακλείου

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, με βάση το νεότερο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες μέρες, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 θα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Δήμος Κισσάμου

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες μέρες και ιδίως από το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου 2022, αναμένεται κύμα κακοκαιρίας με τα βασικά του χαρακτηριστικά να είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις καθώς και η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Δήμος Κισσάμου παρακαλεί τους δημότες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την χώρα στις επόμενες μέρες. Ενδεικτικά, οι δημότες παρακαλούνται να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν, να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν, ενώ αν πρόκειται να μετακινηθούν πεζοί, να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω πιθανής ολισθηρότητας.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κισσάμου είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και σε άμεση συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε πιθανά έκτακτα περιστατικά που προκύψουν να διαχειριστούν με ασφάλεια. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας στο τηλ. 698 505 2391.

Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού, με αφορμή την κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Ελπίς», αλλά και το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που απέστειλε η Περιφέρεια Κρήτης. Με βάση τις σχετικές προγνώσεις, από το μεσημέρι της Κυριακής και ιδίως τη Δευτέρα, αναμένονται έντονα φαινόμενα που περιλαμβάνουν πυκνές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλα τα μέσα και το προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή.

Την ίδια στιγμή, παρακολουθεί τη στάθμη των υδάτων στις κατά τόπους Ιρλανδικές Διαβάσεις, ενώ ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς, ότι εφόσον υπάρξει κίνδυνος διέλευσης οχημάτων, λόγω μεγάλων ποσοτήτων νερού, θα προχωρήσει στο κλείσιμο τους.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού συστήνει ιδιαίτερη προσοχή σε δημότες, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους των ορεινών ή δύσβατων περιοχών να ακολουθήσουν τις οδηγίες Πολιτικής Προστασίας και να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες. Την ίδια στιγμή, όσοι διαμένουν σε ορεινές ή δύσβατες περιοχές ή πρόκειται να μετακινηθούν από και προς αυτές, καλούνται να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται τήρηση των οδηγιών Πολιτικής Προστασίας και συμμόρφωση στις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ανοιχτό το Κέντρο Αστέγων στο Ηράκλειο ενόψει της κακοκαιρίας

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που αναμένονται τις επόμενες μέρες, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου, απέναντι από την ΣΕΑΠ) θα είναι ανοιχτό από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αστέγων του Δήμου λειτουργεί έτσι κι αλλιώς καθημερινά, με δυνατότητα διανυκτέρευσης, ωστόσο, κατά την διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων δεν απαιτούνται διαδικασίες εισόδου. Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για αποφυγή διασποράς του Covid-19 .

Ανοιχτή θα είναι από το Σάββατο και η αίθουσα σεμιναρίων στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, για όσους θέλουν να προστατευτούν από το προβλεπόμενο ψύχος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News