Την Τρίτη το Εφετείο για τον ξυλοδαρμό της Ήβης

Κρήτη
Την Τρίτη το Εφετείο για τον ξυλοδαρμό της Ήβης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση για την άγρια επίθεση που είχε δεχτεί τρανς ακτιβίστρια πριν από μερικά χρόνια στην παλιά πόλη των Χανίων

Στα Δικαστήρια αναμένεται να αναβιώσει την ερχόμενη Τρίτη η τραμπούκικη επίθεση που είχε δεχτεί πριν από μερικά χρόνια, στην παλιά πόλη των Χανίων, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της LGBTQI κοινότητας Ήβη Καϊσερλή, η οποία είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο με ανοιγμένο κεφάλι.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, είχαν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για την εν λόγω υπόθεση. Ο ένας εξ αυτών αθωώθηκε καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ο συγκεκριμένος δε χτύπησε την Ήβη. Ωστόσο, ο συγκατηγορούμενός του είχε κριθεί ένοχος για «επικίνδυνη σωματική βλάβη» και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, με τριετή αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταδικασθείς υποστήριξε ότι ουσιαστικά χτύπησε την Ήβη Καϊσερλή αμυνόμενος. Το δικαστήριο δε δέχτηκε αυτόν τον ισχυρισμό, ωστόσο δε δέχτηκε και τον ισχυρισμό της παθούσας ότι ξυλοκοπήθηκε λόγω της ταυτότητας του φύλου της. Έτσι, το αρμόδιο δικαστήριο δεν καταδίκασε τον νεαρό θεωρώντας ότι η πράξη του είχε ρατσιστικά (εν προκειμένω τρανσφοβικά) κίνητρα.

Μετά την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, ο καταδικασθείς άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Η εκδίκαση της έφεσης έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Τρίτη από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Κρήτης, στα Χανιά.

Σημειώνεται ότι, από την πλευρά της Ήβης, είχε υπάρξει τότε ικανοποίηση ως προς το σκέλος της ενοχής του καταδικασθέντος.

Ωστόσο, αυτό που προσδοκούσε η ίδια, ο συνήγορός της, κ. Δημήτρης Φουράκης, αλλά και σύσσωμο το πλήθος από τις ατομικότητες και τις συλλογικότητες, που προερχόμενες από όλη την Κρήτη έδωσαν μαζικό “παρών” τον Σεπτέμβριο του 2020 μέσα κι έξω από τα Δικαστήρια Χανίων, ήταν να αναγνωριστεί και το ρατσιστικό (εν προκειμένω τρανσφοβικό) κίνητρο του καταδικασθέντος.

Όπως είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά ο κ. Φουράκης, «η Ήβη έχει βιώσει τον χλευασμό και την προσβολή για την ταυτότητα του φύλου της και θεωρούσε ότι η αναγνώριση του κινήτρου» από το δικαστήριο θα ολοκλήρωνε την «αναγνώριση της άδικης επίθεσης που δέχτηκε. Σε αυτό το επίπεδο δεν αισθάνεται ικανοποιημένη».

Κάλεσμα αλληλεγγύης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η συλλογικότητα “Έμφυλες Αταξίες”, απηύθυνε κάλεσμα για μαζική παρουσία στα Δικαστήρια Χανίων στις 9 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.

«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δίκης το προαύλιο των Δικαστηρίων γέμισε με κόσμο που ήρθε να εκφράσει την αλληλεγγύη του με τη φυσική του παρουσία. Η Ήβη μπήκε στην αίθουσα με το κεφάλι ψηλά, περιτριγυρισμένη από κόσμο και αγάπη, ενώ ο τραμπούκος που τη χτύπησε μπήκε μόνος του, από την πίσω πόρτα, προστατευμένος από τους μπάτσους (...). Εμείς από την πλευρά μας δεν περιμένουμε εν μία νυκτί να εξαφανιστεί η ματσίλα από τον δρόμο, να μπουν οι φασίστες στις τρύπες τους, να μη δολοφονούνται και βιάζονται γυναίκες, να πάψει το κυνήγι μαγισσών, να μην τραμπουκίζονται γκέι, να μη χλευάζονται και ξυλοκοπούνται τρανς άτομα, να μη λοιδορείται οτιδήποτε διαφορετικό, να είναι όλα ορατά, πόσω μάλλον μέσα σε μια δικαστική αίθουσα (...). Βρισκόμαστε στο πλάι όσων έχουν υποστεί βία ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης της φωνής τους. Μαχόμαστε σε όλη τη ζωή μας, στο σχολείο, στην εργασία, στον δρόμο, για την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών. Μένουμε η μία δίπλα στην άλλη, και στηρίζουμε όχι μόνο σε ένα δικαστήριο, αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε τέτοιες συμπεριφορές»

Η Ήβη Καϊσερλή, με αφορμή το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση, είχε μιλήσει τον Σεπτέμβριο του 2020 στη “Νέα Κρήτη”, ζητώντας από τον κόσμο να στρέψει την προσοχή του στο έμφυλο ζήτημα.

«Θέλω να στρέψω την προσοχή του κόσμου γενικά στο έμφυλο ζήτημα: ότι τέτοιες συμπεριφορές δε γίνονται ανεκτές. Ότι δεν πρέπει να τις επιτρέπουμε και να τις θεωρούμε κανονικότητα», είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, η Ήβη.

Μιλώντας για την επίθεση η οποία έμελλε να τη “στείλει” στο νοσοκομείο, η ίδια ανέφερε τότε ότι «οι άνθρωποι αυτοί άρχισαν να μου λένε υποτιμητικά σχόλια και να μου κάνουν νοήματα να φύγω, οπότε κι εγώ εκνευρίστηκα κι άρχισα να τους μιλάω έντονα και άσχημα. Στο τέλος γύρισα να φύγω γιατί ήρθαν πολύ απειλητικά προς τα πάνω μου. Αλλά δεν πρόλαβα, γιατί ξεκίνησε αμέσως ο ένας να με χτυπάει...».

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άλλο λόγο για τον οποίο κάποιος να μου πετά ένα μπουκάλι στην πλάτη την ώρα που περνάω από μπροστά του. Επειδή έχω ερωτηθεί κι άλλες φορές, επιτρέψτε μου να ξέρω καλύτερα πώς είναι να σε υποτιμά κάποιος γι’ αυτόν τον λόγο. Από τον τρόπο που σε κοιτάζει καταρχήν, από τις αντωνυμίες που χρησιμοποιεί όταν σου απευθύνεται και από τον τρόπο που σου συμπεριφέρεται», πρόσθεσε με νόημα η Ήβη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News