Χανιά: Έπεσαν υπογραφές για το κλειστό γυμναστήριο Κισσάμου

Κρήτη
Χανιά: Έπεσαν υπογραφές για το κλειστό γυμναστήριο Κισσάμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο πνοής για τον Δήμο, με παρέμβαση του πρωθυπουργού

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα έργο πνοής για την Κίσσαμο, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη - και μετά από καθυστερήσεις χρόνων - «πέφτουν» οι υπογραφές για το κλειστό γυμναστήριο Κισσάμου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, για την αποπεράτωση του έργου παρενέβη προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για ένα έργο που, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κισσάμου Γιώργο Μυλωνάκη, «καρκινοβατεί» από το 2008 και τώρα έφτασε πια η ώρα, μετά από προσπάθειες τόσο της δημοτικής Αρχής όσο και της Περιφέρειας Κρήτης, να πάρει «σάρκα και οστά».

Με ανακοίνωσή του λοιπόν, ο Δήμος Κισσάμου ενημερώνει πως «την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στις 12:30 μ.μ., στο Δημαρχείο Κισσάμου, υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση για το έργο «Αποπεράτωση κλειστού γυμναστηρίου με κτήριο γραφείων και αποδυτηρίων Δήμου Κισσάμου», μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού, που αποτελεί τον φορέα χρηματοδότησης, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ως φορέα υλοποίησης, και του δημάρχου Κισσάμου κ. Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος είναι ο κύριος του έργου και φορέας διαχείρισης και λειτουργίας».

«Αυτό το έργο καρκινοβατεί από το 2008. Πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη για τη χρηματοδότηση, αλλά και την Περιφέρεια που ανέλαβε να εκτελέσει το έργο για λογαριασμό του Δήμου Κισάμου. Ένα τέτοιο έργο θα το χαίρονται όλοι οι δημότες μας, η νεολαία», υπογράμμισε στη “Ν.Κ.” ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Μυλωνάκης.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2021 με φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού). Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι το εξής:

- Εκτέλεση-βεβαίωση περαίωσης: Έως 24 μήνες.

- Προσωρινή παραλαβή: Έως 30 μήνες.

- Οριστική παραλαβή: Έως 39 μήνες.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε οικόπεδο 17.762 τ.μ., με εμβαδόν κάλυψης 2.044 τ.μ. Θα αποτελείται δε από δύο κτηριακούς όγκους, των οποίων οι εργασίες εκσκαφών και θεμελίωσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε προηγούμενη φάση.

Τι προβλέπει το έργο

Η κατασκευή θα αποτελείται από τον κυρίως χώρο του κλειστού γηπέδου, από τους χώρους των κερκίδων, τον χώρο ενός μικρού γυμναστηρίου, τους χώρους των αποδυτηρίων, τον χώρο του μηχανοστασίου, καθώς και τους υπόλοιπους χώρους που απαιτούνται για την αδειοδότηση και λειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου. Όσον αφορά στον κύριο όγκο του γυμναστηρίου με τα γήπεδα άθλησης και τον χώρο θεατών, θα διαθέτει επίσης WC κοινού και γυμναστήριο με ξεχωριστά λουτρά για τους αθλητές, κάτω από τις κερκίδες. Στο κτήριο των αποδυτηρίων θα στεγάζεται το μηχανοστάσιο του συγκροτήματος στη στάθμη -1,40 μ.

Οι βασικές δομές για την εξυπηρέτηση των αθλητών θα βρίσκονται στο ισόγειο, σε άμεση επικοινωνία με τον χώρο άθλησης-γήπεδα. Ειδικότερα, στη στάθμη +0,15 μ. του ισογείου θα βρίσκονται τα αποδυτήρια των δύο ομάδων αθλητών, WC, ΑμεΑ, αποδυτήρια διαιτητών, ιατρείο, ένας χώρος γραφείου και το κυλικείο του συγκροτήματος.

Στον όροφο, στη στάθμη +3,20 μ., θα διατεθεί χώρος για αποθήκη, το γραφείο του διευθυντή και τη γραμματεία καθώς και για μικρό WC εξυπηρέτησης του ορόφου. Για την πρόσβαση των ΑμεΑ στο κλειστό γυμναστήριο, θα αναπτυχθεί ράμπα περιμετρικά του κτηρίου αποδυτηρίων που οδηγεί από την είσοδο του οικοπέδου μέχρι τον διάδρομο των κερκίδων, όπου και προβλέπονται θέσεις θεατών ΑμεΑ. Επίσης ράμπα θα σχηματιστεί και στην είσοδο των αποδυτηρίων για την ανεμπόδιστη προσέλευση χρηστών ΑμεΑ.

Οι εργασίες υλοποίησης έχουν ως εξής:

- Οπλισμένα σκυροδέματα,

- Τοιχοδομές,

- Μονώσεις,

- Επιχρίσματα,

- Επενδύσεις και επιστρώσεις,

- Ξυλουργικά, μεταλλουργικά, υαλοστάσια,

- Η αίθουσα αθλοπαιδιών (αγωνιστικός χώρος) θα επιστρωθεί με μόνιμο ξύλινο δάπεδο (παρκέ).

- Υδροχρωματισμοί-ελαιοχρωματισμοί και

- Πλήρης κατασκευή εγκαταστάσεων Η/Μ.

Για την ανέγερση του κτηρίου και την εύρυθμη λειτουργία του, έχουν εκπονηθεί μελέτες Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Θέρμανσης και Κλιματισμού, Ενεργειακής Απόδοσης, Ψυκτικών Φορτίων, Αλεξικέραυνου και Φωτοτεχνίας, οι οποίες έχουν εγκριθεί όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Περιβάλλων χώρος

Οι αρχαίοι αγωγοί και τα φρεάτια

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου λαμβάνει καταρχάς υπόψη την ύπαρξη αρχαίων αγωγών και φρεατίων. Γύρω από τους δύο χώρους όπου οι αρχαιότητες είναι εμφανείς, η συγκράτηση του εδάφους έχει γίνει με τη δημιουργία τοίχων από λαξευτή πέτρα της περιοχής.

Οι εργασίες αυτές έλαβαν χώρα μετά από τις υποδείξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας και στα πλαίσια της υπουργικής απόφασης ΥΠ.ΠΟ./ΓΔΑΠΚ/ ΑΡΧ/Α1/ Φ2/86476/4037 από 6/10/2006, με την οποία εγκρίθηκε η κατασκευή του γυμναστηρίου με τον όρο να διατηρηθούν εμφανείς οι κατασκευές των δύο τουλάχιστον φρεατίων και οι αγωγοί που συνδέονται με αυτές, σε μήκος 2 μ. από το σημείο επαφής τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News