Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Ελπίδα» στην Κρήτη - Σε ετοιμότητα οι δήμοι του νησιού

Κρήτη
Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Ελπίδα» στην Κρήτη - Σε ετοιμότητα οι δήμοι του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Live η πορεία της κακοκαιρίας - Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία - Πού καταγράφονται προβλήματα

Τοπικές βροχές αναμένονται, στην Κρήτη ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα, Σάββατο 22 Ιανουαρίου.

Ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου,

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Γράφημα 1: Ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 11:00 και 14:00 του Σαββάτου 22/01.

Γράφημα 2: Ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 20:00 και 23:00 του Σαββάτου 22/01.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, τις επόμενες ημέρες ο καιρός στην Κρήτη θα έχει εντυπωσιακά σκαμπανεβάσματα, δεδομένου ότι μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου οι νοτιάδες θα κρατούν την θερμοκρασία σε αρκετά για την εποχή υψηλά επίπεδα, καθώς ο υδράργυρος θα κυμανθεί μεταξύ 10 με 11 βαθμών Κελσίου στα παραθαλάσσια, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φτάσει και στους 15 με 16 βαθμούς. Την Κυριακή, ωστόσο, είναι πιθανό χιόνια να πέσουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Οι θερμοκρασίες ήδη από το βράδυ του Σαββάτου θα υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σταδιακά το ψύχος θα επικρατήσει.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και το απόγευμα δε θα θυμίζει σε τίποτα τη θερμοκρασία των προηγούμενων ωρών. Θα επικρατήσουν βροχές και καταιγίδες και βαθμιαία τα χιόνια που θα σημειώνονται αρχικά από το μεσημέρι σε πάνω από τα 1.000 περίπου μέτρα θα κατεβαίνουν ολοένα και πιο χαμηλά και το  βραδυ  δεν αποκλείεται να εντοπίζονται ακόμα και πάνω από 400 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάπαυλα και το κουκοσαλι

Θα ακολουθήσει μία ανάπαυλα μέσα στη νύχτα του Σαββάτου, προς το ξημέρωμα της Κυριακής, με πολύ χαμηλές ωστόσο θερμοκρασίες.

Την Κυριακή, ένα δεύτερο κύμα διάρκειας περίπου δέκα ωρών, από τις 6:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ θα επηρεάσει σχεδόν ολόκληρο το νησί, με βροχές στα πεδινά και στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις κοντά στα 100 με 150 μέτρα υψόμετρο, ανάλογα βέβαια με την ένταση των φαινομένων, ενώ δεν αποκλείεται οι χιονοπτώσεις να φτάσουν πρόσκαιρα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να πέσει πυκνό κουκοσάλι, ένα φαινόμενο το οποίο απαντάται στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις περιοχές πάνω από 100 με 150 μέτρα το χιόνι θα είναι πιο καθαρό. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει την Κυριακή ακόμα και στις παράκτιες περιοχές στα βόρεια τμήματα του νησιού τους 5-6, το πολύ 7 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Δευτέρα και την Τρίτη

Την Δευτέρα και την Τρίτη ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρα χιονοπτώσεις και κατά μήκος των βόρειων ακτών της Κρήτης, δηλαδή σε μηδέν υψόμετρο, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό σε αυτές τις περιοχές θα είναι το κουκοσαλι, το οποίο μπορεί να σημειωθεί και μέσα στις πόλεις. Σε περιοχές πάνω από 100-150 μέτρα, περιφερικά των πόλεων θα χιονίζει και κατά διαστήματα μπορεί να το στρώνει. Τα περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται την Τρίτη, καθώς οι χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα κυρίως στα ορεινά.

«Στην Κρήτη, η δεύτερη επανάκαμψη του κύματος γίνεται από τη Δευτέρα το απόγευμα, όπου ξαναξεκινούν οι βροχές και οι χιονοπτώσεις και σε αυτό το δεύτερο κύμα επειδή είναι πιο έντονο, μπορεί να δούμε το χιόνι και σε χαμηλά υψόμετρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο μετεωρολόγος, Μανόλης Λέκκας, μιλώντας στο neakriti.gr. Όπως υπογραμμίζει, «αυτό που ακόμη δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά μοντέλα είναι το ακριβές υψόμετρο των χιονοπτώσεων. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα σε επίπεδα ασυνήθιστα για το νησί».

Δείτε live την πορεία της - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε ετοιμότητα οι δήμοι της Κρήτης

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός - Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πυροσβεστική, αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική Προστασία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επαγρύπνησης βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού στη χώρα για την κακοκαιρία «Ελπίς» που αναμένεται να πλήξει την επικράτεια. Όπως αποφασίστηκε χθες σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδη και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, 'Ακη Σκέρτσου, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Επιπλέον θα ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων. Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα. Ακόμη, έτοιμοι να συμβάλλουν είναι και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και 'Αμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ' όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επιπλέον, όπως είπε, το κύμα κακοκαιρίας έρχεται σε δύο κύκλους, ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέτρα και στους δήμους και στις περιφέρειες με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αγορά αλατιού έτσι ώστε να κρατηθεί το Εθνικό Δίκτυο ανοιχτό. Ακόμη, όπως ανέφερε με βάση τις μετεωρολογικές ενδείξεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις περιοχές κάτω από τη Θεσσαλία διότι από τη Δευτέρα θα είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα εκεί, καθώς επίσης και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Επί ποδός επίσης βρίσκεται και ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς συνεργεία του έχουν μετακινηθεί προς νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέμβουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί. Επιπροσθέτως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Σημειώνεται ότι νέα συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3GPVFsx

Παγετό: https://bit.ly/3tNp6b2

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πάτρα: Δυτική Ελλάδα: Σε ποια σημεία καταγράφονται προβλήματα λόγω των χιονοπτώσεων

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Πάντως, σε όλα τα σημεία βρίσκονται και επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

Διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής λόγω χιονόπτωσης

Διακόπηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής.

- Στη λεωφόρο Διονύσου (περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη.

- Στην οδό Διονύσου (περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του «414» προς Νέα Μάκρη.

- Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News