Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ανησυχία για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης – Τι πρέπει να προσέξουν ενόψει του χιονιά

Κρήτη
Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ανησυχία για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης – Τι πρέπει να προσέξουν ενόψει του χιονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπόφευκτες θεωρούνται οι απώλειες σε βάρος της αιγοπροβατοτροφίας από τον επερχόμενο χιονιά

Μεγάλη αναμένεται η ζημιά στην ήδη «πληγωμένη» αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης, από το νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται μέσα στο σαββατοκύριακο. Όπως λέει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, «θα είναι πολύ απότομη η πτώση της θερμοκρασίας. Δηλαδή, είχαμε έναν συνδυασμό καλού καιρού και όψιμων μεν, αλλά αρκετών βροχοπτώσεων, κάτι που προώθησε την ανάπτυξη του χόρτου. Αυτή τη στιγμή όμως αυτή η απότομη μεταβολή του καιρού, όπως έγινε και με την προηγούμενη, συμπίπτει με τους όψιμους τοκετούς και θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην κτηνοτροφία της Κρήτης».

Αναλυτικότερα, ο Αλέκος Στεφανάκης κάνει λόγο για αναπόφευκτα τριπλή ζημιά: «Η μία θα είναι ότι, επειδή δεν έχουν κατάλληλες κτηνοτροφικές υποδομές, θα έχουμε απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Η δεύτερη θα είναι ότι τα ζώα των πρώιμων τοκετών, που είναι απογαλακτισμένα, δηλαδή πριν το έτος, θα υποστούν μία δραματική μείωση της γαλακτοπαραγωγής, η οποία φοβάμαι ότι θα είναι μόνιμη και θα είναι πάνω από 20-30%. Αυτά που γεννούνε τώρα, δηλαδή μιλάμε για τους όψιμους τοκετούς, χρειάζονται ιδιαίτερα σχολαστική προσοχή, γιατί η κακοκαιρία θα προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές στα νεογέννητα. Μιλάμε για θανάτους λόγω υποθερμίας και επίσης θα προκληθούν έντονες διάρροιες και αναπνευστικά προβλήματα στα νεογέννητα».

Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης των πρώτων υλών που παράγονται τα τρόφιμα και ιδιαίτερα τα φυτικά, έχουμε τη διόγκωση των τιμών τους: Δηλαδή, στο καλαμπόκι, το σογιάλευρο, το ηλιάλευρο, σε όλα τα δημητριακά, έχουμε τον διπλασιασμό των τιμών. Και κατά συνέπεια τον διπλασιασμό των τιμών των ζωοτροφών. Ακριβώς σήμερα έχουμε ένα διπλάσιο του κόστους παραγωγής. Δηλαδή, τον προ-προηγούμενο Αύγουστο ερχόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου 180 ευρώ ο τόνος το καλαμπόκι. Και σήμερα είναι 380! Όποιος μπορεί να καταλάβει, θα καταλάβει πως είναι τεράστια η διαφορά. Αυτό το 100% αύξηση έχει απορροφηθεί κατά ένα ποσοστό από τη βιομηχανία ζωοτροφών, αλλά είναι συγκεκριμένες οι δυνατότητες. Και το υπόλοιπο καλείται να το απορροφήσει ο κτηνοτρόφος, μιας και το σύστημα του λιανικού εμπορίου αλλά και της μεταποίησης των προϊόντων δεν μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατάσταση ή αρνούνται ή δε θέλουν να αντιληφθούν τι έχει συμβεί»...

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ συνεχίζει λέγοντας πως «αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη, επειδή υπάρχει μια δυνατή, αναπτυγμένη αιγοπροβατοτροφία και υπάρχει μια παραγωγή, είναι ότι με αυτά τα λεπτά που δόθηκαν στο γάλα, επειδή αυτό μπόρεσε να δώσει η τυροκομία, είναι ένα τίποτα μπροστά στη λαίλαπα της αύξησης του κόστους, που καλείται να αντιμετωπίσει ο πραγματικός κτηνοτρόφος».

Και έρχεται τώρα και αυτή η κακοκαιρία, που, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, «αυξάνει κατά 15% τις διατροφικές ανάγκες των ζώων. Και έτσι κι αλλιώς, πάρα πολλοί υποσίτιζαν τα ζώα. Επαγγελματίες που είχαν ένα απόθεμα έχουν μετατοπίσει το βάρος τους στον βοσκότοπο, στη φυσική διατροφή. Και γίνεται ένας τεράστιος αγώνας επιβίωσης. Άρα όλα αυτά που έχουμε πει νομίζω ότι θα έχουν μία επίδραση πολύ αρνητική στην επιβίωση του παραγωγικού συστήματος».

«Προστατέψτε τα ζώα σας» - Προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών

Τι μπορούν, λοιπόν, να κάνουν οι Κρητικοί αιγοπροβατοτρόφοι για να μετριάσουν έστω τις απώλειες; Ο Αλέκος Στεφανάκης στο ερώτημα αυτό απαντάει ως εξής:

«Η πρόταση είναι να ανασκουμπωθούν. Να προστατεύσουν τα ζώα τους από αυτές τις απότομες καιρικές μεταβολές του καιρού. Και όσο μπορούν, να χρησιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Να χρησιμοποιήσουν μέρη που είναι προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες. Χρειάζεται μια επαγρύπνηση από την πλευρά τους. Και ασφαλώς να κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες των νεογέννητων αρνιών. Να μην επηρεαστούν από την κατάρρευση της τιμής του αρνιού».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ εκφράζει την άποψη ότι η μεγάλη και απότομη πτώση των τιμών στα αμνοερίφια της Κρήτης έχει να κάνει με την απεργία των ναυτεργατών τις παραμονές των γιορτών, που είχε ως συνέπεια να ακυρωθούν οι εξαγωγές χιλιάδων αμνοεριφίων.

Καταλήγοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης καλεί τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν μέσα στον χιονιά την ποσότητα των ζωοτροφών στα ζώα τους, πάση θυσία, ενώ να έρθουν σε επαφή με τους κτηνιάτρους τους για την προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών στα νεογέννητα ζώα, για να αποφευχθούν οι πνευμονίες και οι διάρροιες.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News