Ηράκλειο: Τρίτη παράταση για την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Το προφίλ της ανάπλασης

Κρήτη
Ηράκλειο: Τρίτη παράταση για την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Το προφίλ της ανάπλασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σημαντικό έργο «Ανάπλαση - Βιοκλιματική αναβάθμιση οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου» ήταν κανονικά να ολοκληρωθεί, βάσει σύμβασης και αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, τον περασμένο Απρίλιο

Στην τελική ευθεία δηλώνει η δημοτική Αρχή Ηρακλείου ότι βρίσκεται πλέον η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, με βάση και τη χθεσινή αυτοψία που έκαναν ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, με το έργο να έχει πάρει πάντως και νέα, τρίτη κατά σειρά παράταση.

Το σημαντικό έργο «Ανάπλαση - Βιοκλιματική αναβάθμιση οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου» ήταν κανονικά να ολοκληρωθεί, βάσει σύμβασης και αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, τον περασμένο Απρίλιο. Έκτοτε, μετά από δύο διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν από τον Δήμο, η προθεσμία αποπεράτωσης είχε οριστεί για τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Ωστόσο, τις προάλλες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου ενέκρινε και νέα, 3η κατά σειρά παράταση της προθεσμίας, δίνοντας νέο περιθώριο στον ανάδοχο μέχρι τις 30 Απριλίου.

Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε οι εργασίες να τραβήξουν μέχρι την εκπνοή της νέας καταληκτικής προθεσμίας. Μακάρι οι εργασίες να ολοκληρωθούν νωρίτερα, και να επιβεβαιωθούν τα μηνύματα αισιοδοξίας που έστειλε η πλευρά της δημοτικής Αρχής μετά τη χθεσινή αυτοψία, ωστόσο δεδομένης της ήδη μεγάλης καθυστέρησης που έχει σημειωθεί στην πορεία εκτέλεσης του έργου, κανείς δεν μπορεί παρά να κρατά «μικρό καλάθι».

Η απόφαση για τη νέα παράταση

Κατά την τελευταία συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε να «εγκρίνει την παράταση προθεσμίας του συνόλου του έργου: “Ανάπλαση - Βιοκλιματική αναβάθμιση οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου” (συνολική προθεσμία τριών μηνών), από τη λήξη της 2ης παράτασης του έργου, που ήταν 31/01/2022, ήτοι νέα συμβατική προθεσμία 30/04/2022».

Είχε προηγηθεί το επίσημο του αίτημα του αναδόχου εργολάβου, ο οποίος ζήτησε 3μηνη παράταση, έως δηλαδή τις 30 Απριλίου 2022, επικαλούμενους τους εξής λόγους:

  • Οι υπολειπόμενες εργασίες αφορούν μέρος των ασφαλτικών εργασιών, εργασίες που για την εκτέλεσή τους απαιτούνται πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Ολοκλήρωση του υπολοίπου τμήματος του πεζοδρομίου και τοποθέτηση των πλακών όδευσης τυφλών και διαγράμμιση του τμήματος που θα ασφαλτοστρωθεί.
  • Απαιτείται επίσης σύνταξη 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα.
  • Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου ανέρχονται περίπου σε τρεις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες (χειμώνας), η θέση των εργασιών (ύπαιθρος) και η έγκριση του 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα.

Η ανακοίνωση του Δήμου

«Την πορεία εκτέλεσης των έργων ανάπλασης στον σταυρό του Ηρακλείου και στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου είχε την ευκαιρία να δει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη.

Όπως διαπίστωσε ο δήμαρχος, το μεγάλο έργο στη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής του, καθώς απομένουν εργασίες πλακόστρωσης των πεζοδρομίων σε ένα μικρό τμήμα, αλλά και η τελευταία αντιολισθηρή στρώση ασφαλτικού.

Η ανάπλαση του κέντρου προχωρά επίσης με ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς τελειώνουν οι επιστρώσεις στη μικρή Έβανς και στη σύνδεση της λεωφόρου Δικαιοσύνης με την Ίδης. Στη 1821 ολοκληρώνονται οι υποδομές για την κατασκευή των πεζοδρομίων στο δεύτερο τμήμα της ανάπλασης, ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινά το τρίτο και τελευταίο τμήμα με προοπτική παράδοσης του έργου εντός χρονοδιαγράμματος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος τόνισε σε δήλωσή του: «Τα έργα αυτά θα αλλάξουν την όψη του κέντρου και θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και των επισκεπτών. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας για την υλοποίηση έργων που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της πόλης, καθώς και στην αισθητική και λειτουργική της αναβάθμιση».

Το προφίλ της ανάπλασης της Αρχ. Μακαρίου

Η περιοχή της εκτελούμενης παρέμβασης βιοκλιματικής αναβάθμισης περιλαμβάνει μία από τις πλέον σημαντικές οδικές αρτηρίες της παλιάς πόλης του Ηρακλείου (εντός τειχών), την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την Πύλη του Αγ. Ανδρέα μέχρι την Πύλη του Παντοκράτορα, μήκους 468,00 μ.

Στόχοι είναι:

  • Η ανάδειξη όλης της εσωτερικής πλευράς του Ενετικού τείχους, η οποία συντελείται με τη σύγχρονη δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων.
  • Η εύρυθμη κυκλοφορία στην περιοχή.
  • Η ορθότερη σύνδεση των πολιτιστικών χώρων που υπάρχουν σ’ αυτή την περιοχή με τις διάφορες περιοχές της πόλης εντός και εκτός των τειχών.
  • Η διαφύλαξη του ιστορικού και κοινωνικού χαρακτήρα της περιοχής.
  • Η βελτίωση του μικροκλίματος και των συνθηκών θερμικής άνεσης.
  • Η βελτίωση της αισθητικής της περιοχής μέσω ενός σχεδιασμού με κριτήρια βιοκλιματικού χαρακτήρα.
  • Η αύξηση του πρασίνου και κατ’ επέκταση στη μείωση της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης.
  • Η αναβάθμιση του φωτισμού της περιοχής και γενικότερα του αστικού εξοπλισμού.
  • Η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αποκτά δύο μεγάλα πεζοδρόμια, τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές χρήσης από ΑμεΑ, διαμορφώνεται διαχωριστική νησίδα και ένας κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση με την οδό Σκουλλάδων.
  • Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν φωτιστικά LED άμεσου φωτισμού.
  • Ενισχύεται το πράσινο με τη φύτευση 105 νέων δέντρων σε σχετικά μεγάλο μέγεθος, ώστε να υπάρχει άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Κατασκευάζεται δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και εκσυγχρονίζεται το δίκτυο ύδρευσης.
  • Εκσυγχρονίζεται ο αστικός εξοπλισμός.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News