Καιρός: Αύριο ξεκινά την επέλασή της η κακοκαιρία «Ελπίς» - Πότε θα το στρώσει στην Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Αύριο ξεκινά την επέλασή της η κακοκαιρία «Ελπίς» - Πότε θα το στρώσει στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άνεμοι θα πνέουν από από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, προβλέπονται για αύριο, Σάββατο 22 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού για την Κρήτη.

Την Κυριακή, ωστόσο, είναι πιθανό χιόνια να πέσουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Οι θερμοκρασίες ήδη από το βράδυ του Σαββάτου θα υποχωρήσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σταδιακά το ψύχος θα επικρατήσει.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πότε θα μπει στην «κατάψυξη» η Κρήτη - Σωστά στις προβλέψεις τα Mερομήνια

Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη - Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η πρώτη επιδείνωση του φαινομένου που ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, ενώ μετά από μια πρόσκαιρη ύφεση αναμένεται το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο σύμφωνα με τα έως αυτή την στιγμή δεδομένα, θα είναι σφοδρότερο και θα φέρει χιόνια ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Ο υδράργυρος θα πέσει σε ασυνήθιστα για την εποχή χαμηλά επίπεδα, όχι μόνο στα ορεινά και στην ενδοχώρα, αλλά και στις πόλεις του νησιού, ενώ δεν αποκλείεται οι χιονοπτώσεις να συνεχίσουν έως και την Δευτέρα.

Από το απόγευμα και μετά αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την πορεία της - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Σύννεφα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν στον ουρανό της πόλης με τις βροχές να ξεκινάνε αργά το πρωί και πιθανότητα καταιγίδας το μεσημέρι. Οι άνεμοι από 2 έως 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογο το σκηνικό του καιρού στην πόλη των Χανίων με έντονες βροχές από αργά το πρωί και καταιγίδες το μεσημέρι. Οι άνεμοι θ απνέουν από 2 έως 5 μποφόρ με ριπές που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 55 χλμ./ ώρα. Η θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Βροχοπτώσεις αλλά όχι καταιγίδες προβλέπονται για αύριο στην πόλη του Ρεθύμνου με την έντονη συννεφιά να είναι αναπόσπαστο χαρακτηριστικό στην μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι από 1 έως 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Αγ. Νικόλαος

Στα ίδια πλαίσια οι καιρικές συνθήκες για την πόλη του Αγίου Νικολάου με τις βροχοπτώσεις να ξεκινάνε το μεσημέρι και να συνεχίζονται μέχρι και αργά το βράδυ. Η άνεμοι από 2 έως 4 μποφόρ ενώ το θερμόμετρο στην ελάχιστη τιμή του θα δείξει 8 βαθμούς και στην μέγιστη 14 βαθμούς Κελσίου.

Χιονοπτώσεις την Δευτέρα και την Τρίτη

Η Δευτέρα και η Τρίτη θα είναι οι μέρες κατά τις οποίες η ψυχρή εισβολή αναμένεται να ανακάμψει, προκαλώντας μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας χιονοπτώσεις. «Στην Κρήτη, η δεύτερη επανάκαμψη του κύματος γίνεται από τη Δευτέρα το απόγευμα, όπου ξαναξεκινούν οι βροχές και οι χιονοπτώσεις και σε αυτό το δεύτερο κύμα επειδή είναι πιο έντονο, μπορεί να δούμε το χιόνι και σε χαμηλά υψόμετρα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ο μετεωρολόγος, Μανόλης Λέκκας, μιλώντας στο neakriti.gr.

Όπως υπογραμμίζει, «αυτό που ακόμη δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά μοντέλα είναι το ακριβές υψόμετρο των χιονοπτώσεων. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα σε επίπεδα ασυνήθιστα για το νησί».

Ο καιρός ανά την επικράτεια

Το Σάββατο αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας Πελοποννήσου πάνω από τα 200 μέτρα περίπου.

Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα είναι πιο τοπικά. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στα βόρεια τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία, σε σημαντική πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -13 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 6, στην Ήπειρο από -10 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -10 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 5 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις γρήγορα και πριν τις μεσημβρινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρα ακόμα και σε πεδινά τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά ( ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα ). Πρόσκαιρη εξασθένηση αργά το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στα νότια. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς, από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο ( ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα ).

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News