Κρήτη

Σχολεία - Κορωνοϊός: 18 τμήματα παραμένουν κλειστά στην Κρήτη

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, 18 τμήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένουν κλειστά στην Κρήτη, εκ των οποίων 4 στο Ηράκλειο, 8 στα Χανιά, 4 στο Ρέθυμνο και 2 στο Λασίθι

Την αναστολή σχολικών τμημάτων φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κρήτη, καθώς ξεπέρασαν το 50% συν 1, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, 18 τμήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένουν κλειστά στην Κρήτη, εκ των οποίων 4 στο Ηράκλειο, 8 στα Χανιά, 4 στο Ρέθυμνο και 2 στο Λασίθι, καθώς τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα ολοένα και αυξάνονται. 

Την ίδια ώρα τα τμήματα που υπολειτουργούν καθώς υπάρχουν κρούσματα και πολλά από τα παιδιά δεν παρακολουθούν υπό το φόβο να κολλήσουν φαίνεται πως είναι πολλαπλάσια. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός πως μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Ρεθύμνου εντοπίστηκαν να νοσούν 85 μαθητές σε 59 τμήματα, καθώς και τρεις εκπαιδευτικοί. Όταν η κοινωνία όλη νοσεί είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα υποφέρει και η εκπαιδευτικοί κοινότητα λένε γονείς και εκπαιδευτικοί που ζητούν να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας.  

Στο Ηράκλειο κλειστό και σήμερα παραμένει τμήμα στο Νηπιαγωγείο Προφήτη Ηλία και τμήμα στο Δημοτικό σχολείο Σκαλανίου. Τα εν λόγω τμήματα αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Στα Χανιά, όσον αφορά τη πρωτοβάθμια, δεν λειτουργεί τμήμα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και αναμένεται οι μαθητές να επιστρέψουν τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου. Κλειστό είναι και τμήμα του Δημοτικού σχολείου Σκινές - Φουρνές που αναμένεται να ανοίξει ξανά για δια ζώσης μάθημα τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Στην δευτεροβάθμια των Χανίων, σε αναστολή τίθεται τμήμα από το Μουσικό σχολείο Θερίσσου και τμήμα από το γυμνάσιο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά. Ένα τμήμα ακόμα έκλεισε και στο λύκειο Βουκολιών, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Στο Λασίθι έκλεισε λόγω των κρουσμάτων ένα τμήμα στο δημοτικό σχολείο στο Κέντρι Ιεράπετρας και ένα τμήμα στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου.

Σε πλήρη η εξέλιξη ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών στην Κρήτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών στην Κρήτη, όπου από 18 Δεκεμβρίου 2021 έως 9 Ιανουαρίου 2022, διενεργήθηκαν πάνω από 1.700 εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τον συντονιστή των παιδικών εμβολιασμών στην Κρήτη και παιδίατρο, Μανόλη Γαλανάκη, από 7 Ιανουαρίου ξεκίνησαν με εντονότερους ρυθμούς οι εμβολιασμοί στο ΠΑΓΝΗ, όπου με τις τρεις λειτουργικές γραμμές εμβολιασμού, διενεργούνται περίπου 200 παιδικά εμβόλια ημερησίως. Συνεπώς από 7 Ιανουαρίου έως σήμερα 21 Ιανουαρίου, έχουν διενεργηθεί μόνο στο ΠΑΓΝΗ, περίπου 3.000 παιδικοί εμβολιασμοί.

Η διαδικασία ξεκίνησε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, με καθυστέρηση λίγων ημέρων σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη ημέρα διενέργειας των παιδικών εμβολιασμών, χορηγήθηκαν στην Κρήτη 284 δόσεις εμβολίων.

6.566 self test μαθητών και εκπαδευτικών βρέθηκαν θετικά στην Ελλάδα

Συνολικά 6.566 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καταγράφηκαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου 2022, σε σύνολο 1,6 εκατ. ελέγχων, κατά τον δεύτερο οριζόντιο έλεγχο της εβδομάδας που διανύουμε. Υπενθυμίζεται ότι κατά τον πρώτο οριζόντιο έλεγχο το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 8.278 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Συνεχίζεται η δωρεάν διάθεση των self test στα φαρμακεία σήμερα, αύριο και την Δευτέρα, για τις επόμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία άνοιξαν πριν 10 ημέρες με 15.547 θετικά self test στον πρώτο έλεγχο.

Τις 10 αυτές ημέρες έχουν γίνει περίπου 8 εκατομμύρια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Επενδύουμε στο πολύτιμο εργαλείο των self test για τη θωράκιση της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας ευρύτερα» αναφέρουν πηγές του ΥΠΑΙΘ.

Τι προβλέπει ο ΕΟΔΥ για τους μαθητές με κορωνοϊό

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

  • Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
  • Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
  • Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
  • Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Tι ισχύει για την τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

  • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
  • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
  • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
  • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

Φωτογραφία αρχείου Pexels

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια