Κρήτη

Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος: Πότε θα ηχήσουν οι καμπάνες για την ενθρόνιση - Οι πιθανές ημερομηνίες

Η τελετή ενθρόνισης του νέου Ευγενίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες 5 ή 12 Φεβρουαρίου και λιγότερο πιθανή την τελευταία, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

Θέμα ημερών είναι να ηχήσουν ξανά χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Μηνά και όλων των ναών της Κρήτης.

Σύμφωνα ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, εντός του μηνός Φεβρουαρίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες 5 ή 12 Φεβρουαρίου και λιγότερο πιθανή την τελευταία, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, τον πρώτο λόγο έχει η Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία θα ορίσει την ημερομηνία για την τελετή διαβεβαίωσης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο neakriti.gr ο Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Πρόδρομος Ξενάκης.

Αρχικά, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα σταλεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και προς την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Μετά από τις θεσμικές υπογραφές, το ΠΔ θα σταλεί από το επισπέυδων υπουργείο Παιδείας, στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ενδεχομένως να δημοσιευτεί την ίδια ημέρα με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να οριστεί το συντομότερο δυνατό, βάσει του προγράμματος της κ. Σακελλαροπούλου, η ημερομηνία διεξαγωγής της τελετής διαβεβαίωσης, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα μεταβεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Αναφορικά με την τελετή ενθρόνισης, ο κ. Ξενάκης ανέφερε ότι λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, η υποδοχή του νέου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ευγενίου θα πραγματοποιηθεί στον αύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού. Δηλαδή, δεν θα προηγηθεί η πομπή από τη Χανιώπορτα μέχρι τον Άγιο Μηνά, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την τελετή ενθρόνισης στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στις αρχές Φεβρουαρίου σε ημερομηνία που θα οριστεί το επόμενο διάστημα.

Αμέσως μετά από την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου, θα εκκινήσουν και οι διαδικασίες για τον νέο Μητροπολίτη στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ένα θέμα που ενδεχομένως να συζητήθεί, μεταξύ άλλων, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου υπό την προεδρία του νέου Αρχιεπισκόπου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια