Βενιζέλειο: Σε λειτουργία το «post covid» ιατρείο - Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν όσοι νόσησαν

Κρήτη
Βενιζέλειο: Σε λειτουργία το «post covid» ιατρείο - Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν όσοι νόσησαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε στο neakriti.gr η παθολόγος, επιμ. Β, Καβουσανάκη Μελίνα, η οποία στελεχώνει το post covid ιατρείο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο

Σε λειτουργία τέθηκε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 το «post- Covid» ιατρείο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, μια πρωτοβουλία ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της υγείας πολιτών, οι οποίοι έχουν εμμένοντα συμπτώματα κι επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσησή τους από τον κορωνοϊό.

Το τακτικό πρωινό ιατρείο, θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη στο χώρο του αντιφυματικού ιατρείου στα εξωτερικά ιατρεία.

Το ιατρείο στελεχώνεται από την πνευμονολόγο κ. Πασπαράκη Ειρήνη, επιμ. Β, την παθολόγο κ. Καβουσανάκη Μελίνα, επιμ. Β. και τον καρδιολόγο κ. Σταυράκη Σταμάτη, επιμ. Β.

Επιστημονικός υπεύθυνος του ιατρείου, είναι ο Διευθυντής της ‘Α Παθολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Νίκος Παπανικολάου.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με την παθολόγο κ. Καβουσανάκη Μελίνα, προκειμένου να ενημερωθεί για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία που δίνει την δυνατότητα σε όλους όσοι νόσησαν από κορωνοϊό, ασθενείς τόσο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου όσο και ασθενών που δεν νοσηλεύτηκαν  στο Βενιζέλειο, να τύχουν ιατρικής παρακολούθησης μετά την νόσησή τους.

«Το ιατρείο είναι ανοικτό προς το κοινό χωρίς περιορισμούς, ενώ υπάρχει διασύνδεση και με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας, όπου κατόπιν ραντεβού μπορούν να παραπέμπονται περιστατικά. Το ραντεβού κλείνεται από το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου για τους πολίτες και το σημαντικό είναι πως υπάρχει ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη φροντίδα για κάθε ασθενή, από τρεις διαφορετικές ειδικότητες γιατρών».

Ήδη την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της πρωτοβουλίας, επισκέφθηκαν το ιατρείο πέντε ασθενείς με μεσοπρόθεσμες επιπλοκές της νόσησης. Δυο εξ αυτών είναι περίπου 45 ετών, ενώ οι υπόλοιποι τρεις άνω των 65. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το κοινό για τις επόμενες εβδομάδες και αν χρειαστεί θα διευρυνθεί το ωράριο προκειμένου να εξυπηρετηθούν στο σύνολο τους οι πολίτες», τονίζει η κ. Καβουσανάκη.

Κάθε πολίτης λαμβάνει εξατομικευμένη φροντίδα και τα ραντεβού διαρκούν αρκετή ώρα, καθώς η εξέταση αφορά τρεις διαφορετικές ειδικότητες.

Οι συχνότερες επιπλοκές

Οι συχνότερες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές που εμφανίζουν οι ασθενείς σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα. «Συνήθως υπάρχουν επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα των ασθενών και εκεί δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τον έλεγχο. Ακολούθως, ο παθολόγος ερευνά επιπλοκές όπως η έντονη κόπωση, η αδυναμία, η δύσπνοια και ο βήχας, ενώ σε συνεργασία με τον καρδιολόγο, πραγματοποιούνται εξετάσεις όπως ο υπέρηχος καρδιάς, προκειμένου να διαγνωσθούν εν δυνάμει καρδιοαγγειακές επιπλοκές», επισημαίνει η κ. Καβουσανάκη και προσθέτει: «Οι επιπλοκές διαρκούν έως και έξι μήνες μετά την νόσηση, συνεπώς γίνεται ο πρώτος έλεγχος στους τρεις μήνες και αν χρειαστεί δίνεται και δεύτερο ραντεβού για εξετάσεις έξι μήνες μετά την νόσηση. Όταν λαμβάνει εξιτήριο ένας/μια ασθενής που νοσηλεύονταν στην κλινική Covid ή την ΜΕΘ Covid του Βενιζέλειου, εφόσον χρειάζεται, κλείνεται ραντεβού για την επανεξέταση του μετά την νοσηλεία».

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς λαμβάνουν προγραμματισμένο ραντεβού για αρχικό έλεγχο στις 4-8 εβδομάδες, με κλινική εκτίμηση από Παθολόγο και Πνευμονολόγο, πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, λειτουργικές δοκιμασίες αναπνοής και απεικονιστικό έλεγχο με αξονική τομογραφία πνεύμονα στις 12 εβδομάδες.

Στόχος του Post-COVID ιατρείου στο νοσοκομείο είναι η παρακολούθηση για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του COVID-19 δεδομένου ότι πρόκειται για μία λοίμωξη που πλέον γνωρίζουμε ότι επηρεάζει σοβαρά την αναπνευστική λειτουργία και επιπλέον άλλα όργανα και συστήματα.

Θα υπάρχει δυνατότητα παραπομπής και συν-εκτίμησης με άλλες ειδικότητες όπως, καρδιολόγος, νευρολόγος, νεφρολόγος ή ψυχίατρος όποτε κρίνεται απαραίτητο, ενώ τέλος, προσδοκία του ιατρείου είναι επίσης να ανταποκρίνεται και σε αιτήματα συμβουλευτικής ή σε παραπομπές ιατρών.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία: Οδηγός αντιμετώπισης του χρόνιου covid-19 συνδρόμου

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, σημειώνει με ανακοίνωση της ότι κάθε ασθενής που νοσεί από COVID-19, θα πρέπει να ενημερώνεται για την πιθανότητα εμμενόντων συμπτωμάτων που συνήθως υποχωρούν μέσα σε 12 εβδομάδες και εμφανίζονται ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την προηγούμενη κατάσταση της υγείας του.

«Όταν υπάρχουν εμμένοντα συμπτώματα, κυρίως της δύσπνοιας στην κόπωση, χρειάζεται αξιολόγηση, όχι όμως κατευθείαν θεραπευτικές παρεμβάσεις που δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

«Μετά από δομημένη παρακολούθηση, οι εμμένουσες επιπλοκές της covid-19, φαίνεται ότι είναι σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό και όχι στο ποσοστό που περιμέναμε στην αρχή», επισημαίνει.

Λίγοι οι ασθενείς που μετά από 9 με 12 μήνες έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα

«Στην αρχή βιαστήκαμε και μιλήσαμε για πολύ συχνές επιπλοκές του longCOVID. Είναι λίγοι οι ασθενείς που μετά από 9 με 12 μήνες έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα. Ακούστηκε πάρα πολύ στην αρχή για διάμεση πνευμονοπάθεια, ίνωση - ωστόσο μετά από παρακολούθηση για κάποιο χρονικό διάστημα που συνήθως είναι 9 με 12 μήνες, φαίνεται ότι τα εμμένοντα προβλήματα είναι σε ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων. Οπότε στην πλειοψηφία των αρρώστων, αυτά αποδράμουν».

Χρειάζεται χρόνος δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί

«Χρειάζεται χρόνος για να μπορεί κανείς να αποδράμει όταν περάσει μία σοβαρή νόσο και δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί και να εφαρμόζουμε θεραπείες οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν την ανάλογη επιβεβαίωση και την ανάλογη τεκμηρίωση από μελέτες», τονίζει ο κ. Λουκίδης.

«Αυτό το πράγμα που βλέπουμε, να έρχεται κάποιος στους 2 ή 3 μήνες και επειδή έχει λίγο δύσπνοια στην κόπωση και επειδή έχει περάσει σοβαρή νόσο covid, να παίρνει κορτιζόνη κατευθείαν, δεν έχει καμία λογική. Η άμυνά του πάει στα τάρταρα. Η λογική λέει υπομονή, καλή αξιολόγηση. Η longCOVID χρειάζεται χρόνο για να μπορεί κανείς να την αποτυπώσει και αποσαφηνίσει. Δεν θέλει βιασύνη».

Τι είναι το χρόνιο (long) COVID-19 σύνδρομο;

Η εμφάνιση ενός συνδρόμου που χαρακτηρίζεται από κόπωση, νευρολογικά συμπτώματα, μυικούς ή οστικούς πόνους, αδυναμία άσκησης, υπνηλία αλλά και αδυναμία κανονικού ύπνου και ανάπαυσης, αφού έχει παρέλθει η αρχική ιική λοίμωξη (4-6 εβδομάδες αργότερα) και πολλά άλλα συμπτώματα (αναπνευστικά, δερματολογικά κλπ) δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ιατρική.

Το χρόνιο σύνδρομο COVID-19 είναι κάτι που το έχουμε δει και με άλλους ιούς αλλά και λοιμώξεις με παράσιτα, μικρόβια κλπ.. Φαίνεται ότι μπορεί να είναι πιο συχνό μετά από τον κορωνοϊό, αφού υπολογίζεται ότι 1 στους 7 ασθενείς με COVID-19 έχει συμπτώματα 12 βδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο συχνά ανάμεσα σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία, σε σχέση με αυτούς που δεν χρειάστηκαν να μπουν στο νοσοκομείο, και στις 15 μέρες μετά την αρχική λοίμωξη, αυτά που πιο συχνά εμμένουν είναι κούραση, απώλεια όσφρησης ή γεύσης, αδυναμία άσκησης και προβλήματα στη νοητική λειτουργία. Φαίνεται ότι από αυτά εμμένουν στο χρόνιο σύνδρομο COVID-19 η κούραση και η αδυναμία άσκησης, αλλά προστίθενται και άλλα, όπως ακαθόριστοι πόνοι, ερυθήματα κλπ..

Ποια είναι τα αίτια του χρόνιου ή μετά COVID-19 συνδρόμου;

Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς προκαλεί αυτά τα συμπτώματα που οδηγούν στο μετά COVID-19 σύνδρομο, σημειώνει ο Κωνσταντίνος Στρατάκης, ερευνητής, διευθυντής ερευνών εργαστηρίου γενετικής και ιατρικής ακριβείας του ΙΤΕ.

«Είναι πιθανό να αποτελούν μια φλεγμονή, με άλλα λόγια μια συνεχιζόμενη αντίδραση του σώματος στην αρχική λοίμωξη, που γίνεται δυνατή γιατί, είτε υπάρχει κάποια γενετική ή ορμονική προδιάθεση, ή γιατί υπήρξαν βλάβες στους ιστούς ή τα όργανα του σώματος που δεν ήταν εμφανή στην αρχή, ή απλά χρειάζεται χρόνος για να εμφανιστούν».

Πώς αντιμετωπίζεται το χρόνιο ή μετά COVID-19 σύνδρομο;

Αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση αφορά τα επιμέρους συμπτώματα, αναφέρει ο κ. Στρατάκης. Για παράδειγμα, θεραπεία της κατάθλιψης, αντιμετώπιση των όποιων μυαλγιών ή αρθραλγιών. Ελπίζουμε στο μέλλον και καθώς κατανοούμε περισσότερο τι προκαλεί το σύνδρομο να υπάρξουν στοχευμένες αντιμετωπίσεις της αιτίας του συνδρόμου συνολικά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News