Κρήτη

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Στα όριά τους λόγω καθυστέρησης στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας (vid)

Σε πολλές περιπτώσεις «θύματα» των καθυστερήσεων είναι και ζευγάρια -όπου και οι δύο σύζυγοι είναι εποχιακά εργαζόμενοι- με συνέπεια, να δυσκολεύονται πλέον να επιβιώσουν στην διάρκεια του χειμώνα

ωρίς εισόδημα από τον περασμένο Νοέμβριο -και χωρίς καν να τους έχει καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων- έχουν μείνει χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και άλλοι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό της Κρήτης, εξαιτίας της τραγικής καθυστέρησης που καταγράφεται στην έκδοση των αποφάσεων του ΟΑΕΔ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας. 

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα «θύματα» των καθυστερήσεων είναι και ζευγάρια -όπου και οι δύο σύζυγοι είναι εποχιακά εργαζόμενοι- με συνέπεια, όπως λένε στην ΚΡΗΤΗ TV, να δυσκολεύονται πλέον να επιβιώσουν στην διάρκεια του χειμώνα.  

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 33.000 εργαζόμενοι στην Κρήτη, υπέβαλλαν τον Νοέμβριο στον ΟΑΕΔ αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας, ενώ τον Δεκέμβριο υποβλήθηκαν επιπλέον 8.000 αιτήσεις.

Όπως λένε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, το επίδομα δίνεται με καθυστέρηση και το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ που υπέβαλλαν αιτήσεις στον Οργανισμό από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και ύστερα.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ που επιδεινώθηκε ελέω πανδημίας αφενός, αλλα κι ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων έχουν φέρει εκατοντάδες ανθρώπους σε απόγνωση, οι οποίοι πέρασαν τις γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς έσοδα.Ο Γιώργος Πάγκος και η σύζυγος του είναι ένα από τα δεκάδες ζευγάρια του Ρεθύμνου που είναι εποχιακά εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο και οι οποίοι από το Νοέμβριο είχαν μείνει χωρίς εισόδημα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή που κατά τύχη, όπως ο ίδιος λέει στην ΚΡΗΤΗ TV, είδε ένα μέρος από το επίδομα ανεργίας που δικαιούται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και για την σύζυγό του, η οποία δεν έχει πάρει ακόμα ούτε ένα σεντς του ευρώ.  

Στο Ρέθυμνο οι καθυστερήσεις την τελευταία διετία στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας αφορούν σε πάνω από χίλιους εποχιακά εργαζόμενους, ενώ στην υπόλοιπη Κρήτη ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος. 

Το γραφείο του ΟΑΕΔ στο Ρέθυμνο, εξαιτίας της υποστελέχωσης του, πολλές φορές αναγκάζεται να στείλει σε άλλα γραφεία του Οργανισμού σε διάφορες περιοχές της χώρας τις αιτήσεις των εποχιακά εργαζομένων, ώστε να «τρέξει» το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία. Όμως και σε αυτή την περίπτωση τα λάθη που γίνονται είναι πολλά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που οι αποφάσεις που εκδίδονται είναι απορριπτικές, παρά το ότι δεν θα έπρεπε. 

Στην παρούσα περίοδο οι εποχιακά εργαζόμενοι εκτός από το επίδομα ανεργίας τουλάχιστον ενός μήνα που θα έπρεπε να είχαν λάβει, θα έπρεπε επίσης να τους έχει καταβληθεί και το δώρο των Χριστουγέννων. Δυστυχώς όμως, η πράξη δείχνει ότι το ίδιο το κράτος αγνοεί πανηγυρικά όλα όσα είναι υποχρεωτικά για τους υπόλοιπους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. 

Σε κάθε περίπτωση οι χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι και της Κρήτης το μόνο που κάνουν πέρα από το «πήγαινε – έλα» στον ΟΑΕΔ, είναι «παρέλαση» και στα κατά τόπους εργατικά κέντρα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια