Κρήτη

Ηράκλειο - Απογραφή: Καθυστέρησαν την διαδικασία κορωνοϊός και κακοκαιρία (vid)

Συνεχίζεται η απογραφή του πληθυσμού, με μικρό αριθμό πολιτών να μην έχει ακόμα μετρηθεί - Στόχος η πόλη του Ηρακλείου να αναδειχθεί τρίτη μεγαλύτερη πόλη μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη

Με στόχο « να μετρηθούμε όλοι», συνεχίζεται η μάχη της απογραφής του πληθυσμού σε επίπεδο Ηρακλείου. 

Ζητούμενο της τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας είναι να επιτευχθεί ο στόχος η πόλη του Ηρακλείου να …αναρριχηθεί στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι τελικοί αριθμοί καθορίζουν χρηματοδοτήσεις και το αναπτυξιακό μέλλον των περιοχών.  

Ωστόσο, η κακοκαιρία  και τα κρούσματα Κορωνοϊού σε δημότες αλλά και απογραφείς, προκάλεσαν μικρές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου.  

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV, η Προϊσταμένη της Στατικής Υπηρεσίας στο Ηράκλειο Υβόννη Αλαφούζου, η απογραφή του πληθυσμού στο Νομό Ηρακλείου εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η ίδια ωστόσο, αναφέρθηκε και στη θερμή …υποδοχή των δημοτών στους απογραφείς, με ρακή και κεράσματα!

Η μάχη μεταξύ Πάτρας και Ηρακλείου συνεχίζεται, ενώ η πρώτη εικόνα σε σχέση με τη δυναμική των δύο πόλεων θα έχει όπως εκτιμάται διαμορφωθεί το επόμενο τρίμηνο.

Απογραφή μέσω προσωπικών συνεντεύξεων - Οι τρεις τρόποι

Η ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο του β' κύκλου της διαδικασίας της απογραφής δημιούργησε έναν χρήσιμο οδηγό στον οποίο αναφέρονται οδηγίες για όσους δεν πρόλαβαν την προθεσμία της αυτοαπογραφής και θα απογραφούν μέσω συνεντεύξεων από απογραφείς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχουν τρεις τρόποι:

  1.  Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτεται κάθε κατοικία που δεν απογράφηκε ηλεκτρονικά εφαρμόζοντας υποχρεωτικά τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  2. Αν το νοικοκυριό επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης, η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα γίνει είτε εντός είτε εκτός της κατοικίας, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο τέλος της συνέντευξης θα δοθούν και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.
  3. Αν το νοικοκυριό δεν επιθυμεί συνέντευξη δια ζώσης: α) Ο Απογραφέας θα αφήσει το έντυπο ερωτηματολόγιο στο νοικοκυριό και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα παραλαβής του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου οπότε και θα δώσει και τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν ή β) Ο Απογραφέας θα κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, με τηλεφωνική συνέντευξη και θα συμφωνήσει για την ημέρα και ώρα που θα παραδώσει τα Βεβαιωτικά Απογραφής για τα άτομα που θα απογραφούν.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Πώς ξεχωρίζω τους απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 Απογραφείς και οι 12.500 Τομεάρχες της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορωνοϊού COVID-19. Άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα όπως καταυλισμοί, στρατόπεδα, μοναστήρια, Δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκοι ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιων νοσημάτων, Δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται αποκλειστικά από ειδικούς Απογραφείς, με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τι στοιχεία συλλέγονται κατά την Απογραφή

Επισημαίνεται ότι μέσω της Απογραφής γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Οι Γενικές Απογραφές διενεργούνται βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Όπως προαναφέρθηκε η συμμετοχή στην Απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Τονίζεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό: 211 12 12 032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια