Κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα στους απείθαρχους - Πάνω από 40.000 ευρώ στην Κρήτη σε λίγες ημέρες

Κρήτη
Κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα στους απείθαρχους - Πάνω από 40.000 ευρώ στην Κρήτη σε λίγες ημέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένα είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για μη χρήση μάσκας - 40.000 ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες - Οδηγίες από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη σωστή επιλογή μάσκας

Δεκάδες πρόστιμα βεβαιώνονται καθημερινά σε πολίτες της Κρήτης για μη χρήση προστατευτικής μάσκας ενώ σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανέρχονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε επιχειρηματίες για παραβάσεις των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή φαρμακοποιοί εξηγούν την αναγκαιότητα χρήσης ενισχυμένης μάσκας ενώ και το Υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε οδηγίες για την επιλογή σωστού μέσου ατομικής προστασίας από τους καταναλωτές.

Μπορεί το μέτρο της χρήσης μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους να παραμένει σε ισχύ, ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να δείχνουν άρνηση στην τήρηση του. Χαρακτηριστικός της έλλειψης διάθεσης για συμμόρφωση στο μέτρο, είναι ο αριθμός των παραβάσεων που βεβαιώνονται καθημερινά αλλά και το ύψος των χρηματικών προστίμων που επιβάλλονται. Από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, σε 117 πολίτες στην Κρήτη έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα που φτάνουν τις 40.400 ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η επιβολή 5.300 ευρώ σε κομμωτήριο για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και απασχόληση εργαζομένου χωρίς μάσκα.

Την ίδια στιγμή κι ενώ οι χειρουργικές μάσκες έχουν πια αντικατασταθεί από τις ενισχυμένες, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε οδηγίες εφιστώντας την προσοχή του καταναλωτικού κοινού. Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, ως αρμόδια αρχή Εποπτείας και Ελέγχου των μέσων ατομικής προστασίας, εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού ως προς τα ακόλουθα σημεία:

Πριν την αγορά της μάσκας FFP2 να διαπιστώνεται ότι η μάσκα και η συσκευασία της φέρει οπωσδήποτε τη σήμανση «CE» με τρόπο εμφανή, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο. Με την εν λόγω σήμανση, ο κατασκευαστής δηλώνει ότι η μάσκα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας του ισχύοντος ευρωπαϊκού κανονισμού .

Επιπλέον, η σήμανση CE συνοδεύεται από έναν τετραψήφιο αριθμό, που προσδιορίζει τον οργανισμό πιστοποίησης της μάσκας. O κοινοποιημένος οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης της μάσκας. Αυτό που επίσης καλείται να προσέξει ο καταναλωτής είναι ότι επί της μάσκας, πρέπει επιπλέον της σήμανσης CE να αναγράφονται η ταυτότητα, διακριτικός τίτλος, εμπορικό σήμα του κατασκευαστή, το όνομα και ο τύπος του προϊόντος, ο αριθμός και η έκδοση του προτύπου EN 149:2001+A1:2009, η κατηγορία FFP2.

Η κατηγορία FFP2 δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 95%. Η επιλογή της FFP2 δεν αποκλείει την κατηγορία FFP3 που δηλώνει συγκράτηση των μικροσωματιδίων κατά 99%.  Πρέπει επίσης να είναι κατάλληλα συσκευασμένη και να φέρει την ένδειξη ΝR (Non Reusable - Μιας χρήσης) ή R (Reusable - Πολλαπλών χρήσεων).

Ακόμη και αυτή η μάσκα πάντως, σε αντίθεση με όσα διαδίδονται μέσω κυρίως του διαδικτύου, είναι για προσωρινή χρήση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News