Ηράκλειο: Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασαν οι αρνητές γονείς

Κρήτη
Ηράκλειο: Το κατώφλι του εισαγγελέα πέρασαν οι αρνητές γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον των λειτουργών της Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο οι κηδεμόνες που δε στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο - Τι θα ακολουθήσει αν δεν «πειστούν»

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες οι συναντήσεις εισαγγελικών λειτουργών ανηλίκων με τους γονείς των μικρών μαθητών οι οποίοι κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τα σχολεία, είτε λόγω αντίθεσής τους στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είτε επικαλούμενοι την προστασία των παιδιών τους από τον κορωνοϊό, είτε επειδή αρνούνται την ύπαρξη του ιού. Πρόκειται για συνολικά 19 οικογένειες, τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου.

Οι συναντήσεις, που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο, συνιστούν ουσιαστικά την πρώτη φάση της διαδικασίας που προβλέπεται για τους λεγόμενους γονείς-αρνητές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΝΚ», οι συναντήσεις της εισαγγελέως και των αντιεισαγγελέων ανηλίκων με τους αρνητές-γονείς αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.

Είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, όπως είχε αποκαλύψει σχετικό ρεπορτάζ του neakriti.gr, η ενημέρωση των εισαγγελικών Αρχών από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου για τους γονείς οι οποίοι κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τα σχολεία. Ακολούθησε η κλήτευση των εν λόγω γονέων από τις εισαγγελικές Αρχές τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά την πρώτη αυτή φάση οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί ουσιαστικά ενημερώνουν, τμηματικά, τους γονείς οι οποίοι αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, αναφορικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει πλέον - μετά και την πρόσφατη υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας, η οποία προβλέπει ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και χρηματική ποινή για τους γονείς και κηδεμόνες οι οποίοι παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία ως προς την υποχρεωτική φοίτηση των τέκνων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί ανηλίκων διερευνούν το κατά πόσον οι εν λόγω γονείς γνωρίζουν τη νομοθετική τροποποίηση που επήλθε πρόσφατα, εάν έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης κ.ο.κ.

Η επόμενη φάση αν δεν πειστούν

Προφανώς, όλοι εύχονται μετά τις εν λόγω συναντήσεις να μη χρειαστεί να προχωρήσει η «δεύτερη φάση» της διαδικασίας, η οποία αφορά ουσιαστικά στην ανάληψη δράσης από τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα έρθουν σε επαφή με τις επίμαχες οικογένειες μόνο εφόσον οι αρνητές-γονείς δεν «πειστούν» από τους εισαγγελείς και αντιεισαγγελείς ανηλίκων και συνεχίσουν να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι αρμόδιοι εξετάζουν ξεχωριστά και με προσοχή την περίπτωση της κάθε οικογένειας. Κάτι τέτοιο θα συμβεί και, εφόσον χρειαστεί, να ξεκινήσει η διαδικασία της ποινικής διερεύνησης με τον σχηματισμό δικογραφίας για όσους παραβαίνουν τον νόμο.

Μπορεί οι περισσότεροι να απεύχονται το εν λόγω ενδεχόμενο, ωστόσο, παρά την ευαισθησία με την οποία ασκούν το λειτούργημά τους οι εισαγγελείς και αντιεισαγγελείς, σε περίπτωση που κάποιοι γονείς εμμένουν στο να παραβαίνουν τον νόμο, θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το επίμαχο ζήτημα είναι σαφέστατο και δεν υπάρχει καμία προοπτική για χρονοβόρες διαδικασίες. Με λίγα λόγια, η «κλεψύδρα» για τους αρνητές-γονείς σιγά, σιγά «αδειάζει».

Βόλος: Καταδίκη αρνήτριας μητέρας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του kathimerini.gr, χθες Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, υπήρξε καταδίκη 33χρονης μητέρας-αρνήτριας από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Η 33χρονη, η οποία φέρεται να κρατούσε το παιδί της μακριά από το σχολείο (δημοτικό) για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή, αλλά και σε χρηματική ποινή συμβολικού χαρακτήρα.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας της Έδρας χαρακτήρισε το αδίκημα πρωτοφανές, ενώ επισήμανε ότι η συμπεριφορά της μητέρας είναι αδιανόητη, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να επιφέρει την αφαίρεση της επιμέλειας του παιδιού.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή της 33χρονης, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται οι γονείς να αντιδρούν στις όποιες αποφάσεις της Πολιτείας με τις οποίες δε συμφωνούν, μέσω των παιδιών τους.

Ας σημειωθεί ότι η 33χρονη συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα, από αστυνομικούς, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τους μαθητές που συστηματικά απουσιάζουν εν μέσω πανδημίας, και παραδέχτηκε ότι δεν έστελνε το παιδί της στο σχολείο.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News