Κρήτη: «Ατμός» το εισόδημα από τα αμπέλια – Τι αναφέρουν οι αμπελουργοί

Κρήτη
Κρήτη: «Ατμός» το εισόδημα από τα αμπέλια – Τι αναφέρουν οι αμπελουργοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κύμα των ανατιμήσεων στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στα καύσιμα, στα υλικά συσκευασίας και στο κόστος διακίνησης, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, εξανεμίζει το αγροτικό εισόδημα

Εν αμφιβόλω τίθεται, λόγω του κόστους ενέργειας και εφοδίων, σήμερα και το αμπελουργικό εισόδημα. Και αυτό είναι ένα συμπέρασμα που προκύπτει από την πανελλήνια σύσκεψη των οινοποιητικών συνεταιριστικών οργανώσεων που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Συγκεκριμένα, το συμπέρασμα ήταν ότι «η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια ναρκοθετούν την ελληνική αμπελουργία και οδηγούν τους αμπελουργούς σε απόγνωση!».

Στη διάρκεια της εισήγησής του, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου τόνισε ότι ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας δέχονται ένα νέο καθοριστικό πλήγμα, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των μνημονίων, της επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί και της πανδημίας της Covid-19, μέσω του κύματος των ανατιμήσεων στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στα καύσιμα, στα υλικά συσκευασίας και στο κόστος διακίνησης, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, παρέθεσε απολογιστικά στοιχεία ανατιμήσεων διαχρονικά, για το 2016, το 2020 και το 2021, για τα κυρίως χρησιμοποιούμενα λιπάσματα και φυτοφάρμακα και στις διάφορες φάσεις της καλλιέργειας, τα οποία καταδεικνύουν αύξηση των τιμών αγοράς τους από τον παραγωγό από 48% έως 180%, καθώς και για την αύξηση των συντελεστών ενέργειας (καύσιμα, ηλεκτρισμό) σε ποσοστό 28,5% και 45% αντίστοιχα.

Αν συγκριθούν οι ανατιμήσεις στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα (48%-180%) και στην ενέργεια (28,5%-45%) με τις τιμές σταφυλιών και οίνου, που βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 2019, διαπιστώνεται επί της ουσίας μηδενικό αμπελουργικό εισόδημα και αναστολή κάθε καλλιεργητικής φροντίδας.

Η αλγεινή αυτή κατάσταση όχι μόνο επιβεβαιώθηκε, αλλά και ενισχύθηκε από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων προέδρων των οινοποιητικών συνεταιρισμών, οι οποίοι, μεταφέροντας το κλίμα της αγοράς οίνου, επικεντρώθηκαν στο ότι ένα από τα κύρια κανάλια της, αυτό της εστίασης, ουσιαστικά δε λειτούργησε ποτέ, ενώ στο λιανικό εμπόριο (σούπερ-μάρκετ) η εορταστική αγορά ήταν υποτονική, εξαιτίας της φοβικής πλέον συμπεριφοράς των καταναλωτών. Οι πρόεδροι των οινοποιητικών συνεταιρισμών θεωρούν ότι ο αμπελοοινικός κλάδος βρίσκεται σε βαθιά κρίση, κρίση που οδηγεί εντέλει σε χρεωκοπία.

Ειδικά για τους συνεταιρισμούς διαπιστώθηκε ότι δραστηριοποιούνται σε ένα τεχνηέντως αρνητικό για τη συνεταιριστική ιδέα περιβάλλον, που διαχρονικά τους αποδυναμώνει συστηματικά, καθιστώντας και τους υγιείς συνεταιρισμούς μη βιώσιμους και έρμαια των ασφυκτικών και μη ρεαλιστικών όρων των funds-εισπρακτικών εταιρειών, που τους «κατασπαράσσουν» επιβουλευόμενοι την ακίνητη περιουσία τους και μόνο.

Μάλιστα επισήμαναν ότι, ενώ διεθνώς οι συνεταιρισμοί αποτελούν το κύριο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής, στην Ελλάδα, παρά τις ρηματικές υπέρ των συνεταιρισμών διατυπώσεις από όλες τις κυβερνήσεις, οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του αγροτικού τομέα, η ασυδοσία λόγω της ανυπαρξίας ελέγχων και η υποστελέχωση των κρατικών υπηρεσιών τούς ωθούν με μαθηματική βεβαιότητα στην εξαφάνισή τους.

Σε μια ύστατη προσπάθεια για την ανακοπή αυτής της καταστροφικής πορείας, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως: τη μετάταξη των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, τον αυστηρό έλεγχο της αγοράς τους, καθώς και της αγοράς οίνου, την ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στις ενισχύσεις λόγω της Covid-19, αφού για δύο συνεχείς χρονιές είναι ζημιογόνα, και την ενεργοποίηση των εκτάκτων μέτρων στον αμπελοοινικό τομέα (απόσταξη – «πράσινο» τρύγο - αποθεματοποίηση).

Τι λένε οι αμπελουργοί - «Δεν υπάρχει σωτηρία»

«Μόνο το αμπέλι; Την ίδια μοίρα ακολουθούν και οι άλλοι κλάδοι της αγροτικής οικονομίας», λέει χαρακτηριστικά ο αμπελουργός και στέλεχος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Γιώργος Στειακάκης. «Ούτε οι κτηνοτρόφοι μπορούν να τα βγάλουν πέρα με μια αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών σε σχέση με πέρυσι που ξεπερνάει το 30 με 40%, ούτε και οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί με το κόστος- “φωτιά” στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και σε όλα τα γεωργικά εφόδια.

Και την ίδια ώρα, έχουμε και το πρόβλημα της έλλειψης των εργατικών χεριών, που έχει προκαλέσει και την αναπόφευκτη αύξηση του εργατικού κόστους στην ύπαιθρο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στειακάκης.

Στο μεταξύ, όπως τονίζει, «αντί να δούμε μια ενίσχυση από το κράτος, είδαμε και όλα αυτά τα χάλια, με την καταβολή των επιδοτήσεων. Πραγματικά, δεν υπάρχει σωτηρία για το αγροτικό εισόδημα», αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η καταστροφή για τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι πραγματικά μεγάλη. «Δυστυχώς», σύμφωνα με τον Γιώργο Στειακάκη, «με όλες αυτές τις ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας, έχει χαθεί ο έλεγχος και δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει η κατάσταση αυτή».

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News