Κρήτη

Ηράκλειο: Νέα καθυστέρηση στη μελέτη για την αποκατάσταση του «Μίνως»

Νέα, έβδομη κατά σειρά 12μηνη παράταση στη μελέτη για την αποκατάσταση-επανάχρηση του διατηρητέου του Δήμου Ηρακλείου που στέγαζε κάποτε το θρυλικό ξενοδοχείο

Μακρύς, ανηφορικός και γεμάτος... «αγκυλώσεις» αποδεικνύεται στην πράξη ο... δρόμος για τη διάσωση των διατηρητέων, ακόμα κι αυτών που ανήκουν σε δημόσιους φορείς, όπως π.χ. ο Δήμος Ηρακλείου, με άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος του πρώην ξενοδοχείου «Μίνως», στην αρχή της 25ης Αυγούστου.

Ο ιδιοκτήτης του διατηρητέου, που σήμερα ρημάζει ερειπωμένο και λαβωμένο από τη φθορά του χρόνου και τους σεισμούς, ο Δήμος Ηρακλείου, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κτηριακή αποκατάσταση και επανάχρηση του πρώην ξενοδοχείου ως «Πολυχώρου Ανάδειξης και Προβολής της Κρητικής Διατροφής». Οι διαδικασίες, ωστόσο, προχωρούν πραγματικά με ρυθμούς χελώνας! Είναι ενδεικτικό πως η υπό εκπόνηση μελέτη για τη χρήση-αποκατάσταση του κτηρίου (ουσιαστικά πρόκειται για ένα ευρύ πακέτο μελετών, το οποίο περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη κ.λπ.), που ξεκίνησε να εκπονείται το 2018, πήρε πρόσφατα 7η παράταση από τον Δήμο Ηρακλείου. Παράταση, η οποία, όπως ακριβώς και η προηγούμενη, έχει μεγάλη διάρκεια 12 ολόκληρων μηνών.

Το «πακέτο» μελετών που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διάσωση του πρώην «Μίνως» ήταν κανονικά να παραδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2021 και τώρα, μετά την 7η παράταση, έχει μεταφερθεί για τις 10 Δεκεμβρίου 2022.

Τη νέα παράταση αιτήθηκε το ανάδοχο μελετητικό γραφείο, επικαλούμενο όχι μόνο τις αντιξοότητες λόγω της ειδικής κατάστασης με την πανδημία, αλλά επίσης τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τους αργούς ρυθμούς που επιτάσσει το γεγονός ότι το μελετώμενο έργο αποκατάστασης αφορά σε διατηρητέο μνημείο και ένα εμβληματικό κτήριο της πόλης και ως εκ τούτου υπάρχει στενή επίβλεψη και διαρκής συντονισμός με τις αρχαιολογικές και άλλες υπηρεσίες.

Το σπουδαίο αυτό αρχιτεκτόνημα των αρχών του προηγούμενου αιώνα αποτελείται από τρία ισόγεια καταστήματα, 57 τ.μ., 54,5 τ.μ. και 58 τ.μ., από τον πρώτο όροφο με εμβαδόν 169,5 τ.μ. και ακάλυπτο οικοπεδικό χώρο έκτασης 230 τ.μ., ενώ το συνολικό εμβαδό του οικοπέδου είναι 400 τ.μ. Το «Μίνως» βρίσκεται από το 1987 στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου, ύστερα από παραχώρηση του Βενιζελείου, και αποτελεί ακίνητο της περιουσίας που κληροδότησε ο Πανανός.

Οι εικόνες που κατέγραψε πριν από δύο μήνες η «ΝΚ» στο άλλοτε ξενοδοχείο «Μίνως» είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Κτήριο- «φάντασμα», το ετοιμόρροπο θρυλικό ξενοδοχείο γεννά, όπως σημείωσε τότε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, έντονη ανησυχία και στη δημοτική Αρχή Ηρακλείου, που σχεδιάζει να το μεταμορφώσει σε έναν πολυχώρο για την κρητική διατροφή.

Όπως είχε τονίσει ο κ. Αναστασάκης, «ο στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιήσει τον χαρακτήρα που έχει το οικοδόμημα σε μια από τις πύλες της πόλης, από το λιμάνι, και την κομβική θέση του στον πιο εμπορικό δρόμο του Ηρακλείου, στεγάζοντας δομές που θα αναδεικνύουν την κρητική διατροφή, διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό, το “Μίνως” θα γίνεται ο “ξεναγός” των επισκεπτών που φτάνουν στο Ηράκλειο, φέρνοντάς τους σε μια πρώτη επαφή με τη φημισμένη διατροφή του νησιού μας και τον πλούτο της κρητικής φύσης. Υπάρχει μια διαβούλευση με το υπουργείο Πολιτισμού. Γίνονται προσπάθειες να δρομολογηθεί, είναι όμως κάτι που θα πάρει χρόνια. Μέχρι τότε, η πραγματικότητα είναι πως μας ανησυχεί η στατική κατάσταση του “Μίνως” και θα εξετάσουμε ενδεχομένως κάποιες πιο άμεσες παρεμβάσεις, υπό τον φόβο και της συνεχιζόμενης καταπόνησης του κτηρίου από τις σεισμικές δονήσεις».

Η απόφαση - Το σκεπτικό για την 7η παράταση

Στην τελευταία συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε: «Εγκρίνει την 7η παράταση της συνολικής προθεσμίας παράδοσης της μελέτης με τίτλο: “Μελέτη χρήσης και αποκατάστασης Δημοτικού Κτηρίου επί της οδού 25ης Αυγούστου με αρ. 3”, από την ημερομηνία την οποία έληγε στις 10- 12-2021, κατά 12 μήνες, στις 10-12-2022.

Η απόφαση θεωρείται ομόφωνη, με το δεδομένο ότι τα 3 μέλη της επιτροπής από την παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5”, δηλαδή οι Γιώργος Αγριμανάκης, Νίκος Γιαλιτάκης και Δημήτρης Γιαουρτάς, ψήφισαν λευκό.

Ο ανάδοχος με έγγραφη αίτησή του ζήτησε παράταση κατά 12 μήνες λόγω απρόσμενης ανωτέρας βίας εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας του COVID-19, τα γενικά μέτρα της κυβέρνησης και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στη λειτουργία πολλών υπηρεσιών και κυρίως λόγω της ανάγκης γνωμοδότησης και έγκρισης - του σταδίου της μελέτης που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία - από τις αρμόδιες προς τούτο Αρχές».

ΥΝΜΤΕΚ και ΕΦΑΗ

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, διαπιστώνοντας από την πλευρά της πως οι αιτίες καθυστέρησης στην εμπρόθεσμη διεκπεραίωση των συμβατικών υποχρεώσεων δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου, τον χρόνο ο οποίος απαιτείται για την έγκριση παρόμοιων θεμάτων από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ, αλλά και των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί (πανδημία COVID-19 και σεισμική δραστηριότητα) και λαμβάνοντας υπόψη και τον φόρτο εργασίας των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, συμφώνησε με το αίτημα, ενώ θετικά γνωμοδότησε και το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Κρήτης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια