Ηράκλειο: Νέα κυκλοφοριακή μελέτη - Τι αναμένεται να αλλάξει στην πόλη (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Νέα κυκλοφοριακή μελέτη - Τι αναμένεται να αλλάξει στην πόλη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα από το μεγάλο πλέγμα των πεζοδρομήσεων στο ιστορικό κέντρο, προτείνονται αντιδρομήσεις, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, αλλαγές στη κίνηση των οχημάτων, νέοι κόμβοι, ποδηλατόδρομοι και όχι μόνο

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει η κυκλοφοριακή μελέτη της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου στην Επιτροπή Κυκλοφορίας, ανοίγοντας ουσιαστικά τον κύκλο του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πέρα από το μεγάλο πλέγμα των πεζοδρομήσεων στο ιστορικό κέντρο, προτείνονται αντιδρομήσεις, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, αλλαγές στη κίνηση των οχημάτων, νέοι κόμβοι, ποδηλατόδρομοι και όχι μόνο.

Την κατάργηση των φαναριών στην Καινούργια Πόρτα, με τον δρόμο να μετατρέπεται σε διπλής κυκλοφορίας, εκατέρωθεν της Πύλης Ιησού, προτείνει μεταξύ άλλων η κυκλοφοριακή μελέτη της παλιάς πόλης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Ηρακλείου κ. Γιάννη Αναστασάκη, με τον τρόπο αυτό θα ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο επίμαχο σημείο, όπου σχηματίζονται ουρές αναμονής σε ώρες αιχμής, με την επίμαχη παρέμβαση να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις από και προς το κέντρο και την Πλατεία Κορνάρου.

Κυκλοφοριακή… ανατροπή και στην Δουκός Μποφώρ, όπου προτείνεται ο δρόμος να μετατραπεί σε διπλής κυκλοφορίας, βάζοντας έτσι φραγμό στη στάθμευση των οχημάτων.

Ο Γιάννης Αναστασάκης αναφέρθηκε στους νέους πεζόδρομους στην καρδιά του Ηρακλείου καθώς και στις προτεινόμενες αλλαγές προς την Επιτροπή Κυκλοφορίας. Παράλληλα, προτείνεται η πεζοδρόμηση στενών δρόμων κάτω των 3,5 μέτρων!

Η κυκλοφοριακή μελέτη της παλιάς πόλης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Πεζοδρόμηση του άξονα των οδών: Δικαιοσύνης - Ίδης - Καλοκαιρινού μέχρι την οδό Καζάνη
  • Πεζοδρόμηση οδών: Έβανς, Σμύρνης, Ζωγράφου, Γιάνναρη και των κάθετων σε αυτές οδούς Γιαννιτσών, Τζαγκαράκη, Ρ. Χούρδου, Κοζύρη και οδού 1821
  • Διαμόρφωση άξονα ήπιας κυκλοφορίας - Μπιζανίου - Θησέως - Κόσμων - Μονής Οδηγήτριας - Καζάνη
  • Μετατροπή σε ήπιας κυκλοφορίας των οδών Βιάννου και Άλμπερ
  • Αντιδρόμηση της οδού Βιάννου
  • Πεζοδρομήσεις στην περιοχή της Αγίας Τριάδας

Επεμβάσεις στην περιοχή της Αγίας Τριάδας

Σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας ένα μεγάλο μέρος των τοπικών οδών που έχουν χαρακτήρα πρόσβασης και παραμονής στις κατοικίες παρουσιάζουν απουσία πεζοδρομίων, σχεδόν στο σύνολο της περιοχής ή αυτά που υπάρχουν είναι πολύ μικρά και δεν εξυπηρετούν την κυκλοφορία των πεζών ενώ οριακά σε πολλά σημεία χωρά για να κυκλοφορήσει κάποιο όχημα.

Το σύνηθες είναι να εισέρχονται τα οχήματα στα στενά και στη συνέχεια να παραμένουν παρκαρισμένα κλείνοντας και διακόπτοντας για οποιονδήποτε την κυκλοφορία. Προτείνεται η άμεση έναρξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής της Αγίας Τριάδας της ΠΠΠ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ ΑΑΠ/150/27-07-18, προτείνονται πεζοδρομήσεις ορισμένων οδικών τμημάτων γεγονός που θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι οδοί που προτείνονται και εγκρίθηκε με το παραπάνω ΦΕΚ να πεζοδρομηθούν είναι οι:  Δελημάρκου, Ντεντιδάκηδων, Νικ. Πλάτωνα, Παπαδοπούλου Μάρκου, Περατσάκη Αντωνίου, 1131, Βουρδουμπάδων, Ιωάννη Μακράκη, Κισσάμου, Κοκκινίδη, Κούρτικα , Δαιμονάκηδων, Παλμέτη, Δίκτης, Σκρα, Σαββαθιανών, Σητείας, Βαλέστρα, Σαμουήλ Χάουζ, Σακουλιέρηδων, Αντ. Συμιακού και Δοϊράνης.

Διαμπερείς κινήσεις στην 25ης Αυγούστου

1η εναλλακτική

Η οδός 25ης Αυγούστου αποτελεί τον κορμό του δικτύου πεζοδρόμησης της ΠΠΗ με σημαντικό όγκο διερχόμενων πεζών και πλήθος τουριστικών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Στα πλαίσια της προστασίας του ιστορικού κέντρου της ΠΠΗ από τις διαμπερείς κινήσεις των οχημάτων, της αποτροπής της παράνομης στάθμευση επί του πεζοδρόμου και της βελτίωσης του επιπέδου ασφάλειας της πεζοδρομημένης ΠΠΗ προτείνεται να απαγορευτεί η εγκάρσια διάσχιση των οχημάτων από τον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου από τους κάθετους οδικούς άξονες Επιμενίδου- Λόρδου Βύρωνα και Κορωναίου.

Παράλληλα, προτείνεται να πεζοδρομηθούν τα οδικά τμήματα:

α) της οδού Επιμενίδου από Πατρός Αντωνίου μέχρι 25ης Αυγούστου

β) της οδού Λόρδου Βύρωνα από 25ης Αυγούστου μέχρι Μονής Αγκαράθου

γ) της οδού Κορωναίου από Αρκολέων μέχρι Πατρός Αντωνίου. Λόγω των παραπάνω πεζοδρομήσεων προτείνεται για την εξυπηρέτηση των οχημάτων, η αντιδρόμηση της οδού Πατρός Αντωνίου από την οδό Επιμενίδου με φορά κατεύθυνσης προς την οδό Κορωναίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας βρόγχος κίνησης Επιμενίδου- Πατρός Αντωνίου - Κορωναίου - Σαπφούς.

2η εναλλακτική

Σαν εναλλακτική πρόταση για την προστασία του πεζόδρομου από την παράνομη κυκλοφορία των οχημάτων, την προειδοποίηση των πεζών για την κυκλοφορία οχημάτων, χωρίς να διακοπεί η εγκάρσια διέλευση αυτών, προτείνεται η τοποθέτηση στυλίσκων. Με τον τρόπο αυτό δεν θα διακόπτεται η κυκλοφορία.

Πρόταση διαμόρφωσης- διαπλάτυνσης πεζοδρομίων και θέσεων στάθμευσης στις οδούς Ι. Μητσοτάκη & Σοφ. Βενιζέλου

Οι οδοί Ι. Μητσοτάκη και Σοφ. Βενιζέλου στο τμήμα από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου μέχρι την Πλατεία 18 Άγγλων παρουσιάζουν συνθήκες παράνομης στάθμευσης, ελλιπή πλάτη πεζοδρομίων και γενικότερα μια αισθητικά υποβαθμισμένη εικόνα. Τα συγκεκριμένα οδικά τμήματα είναι παράλληλα μεταξύ τους, είναι μονόδρομοι αντίθετης κατεύθυνσης σε μία περιοχή με τουριστικό ενδιαφέρον και ποικίλες εμπορικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, με σημαντική κίνηση πεζών, η οποία όμως δυσχεραίνεται εξαιτίας των υφιστάμενων συνθηκών.

Προτείνεται η κατασκευή όπου δεν υφίστανται πεζοδρομίων, η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Ι. Μητσοτάκη και η διαμόρφωση εσοχών για την οργάνωση της στάθμευσης. Συγκεκριμένα, προτείνονται η εξασφάλιση ελάχιστου δυνατού πλάτους πεζοδρομίων 1,50μ και στις δύο πλευρές της οδού και η δημιουργία εσοχών θέσεων στάθμευσης με ταυτόχρονο περιορισμό της λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων στο ελάχιστο δυνατό πλάτος των 3,0μ , με ταυτόχρονη τοποθέτηση στυλίσκων προκειμένου να αποφεύγεται η παράνομη κατάληψή τους από οχήματα.

Ταυτόχρονα προτείνεται στην οδό Ι. Μητσοτάκη η παραμονή της πιάτσας των ταξί η οποία δεν θα επεκτείνεται εκτός των ορίων της οδού και θα μετατεθεί από την αριστερή πλευρά.  Στο τμήμα της οδού Σοφ. Βενιζέλου από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου μέχρι την πλατεία των 18 Άγγλων προτείνονται η ομοιόμορφη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο μέγιστο δυνατό πλάτος και η μείωση του πλάτους της λωρίδας κυκλοφορίας του οδοστρώματος στα 3,00μ.

Στο πλαίσιο της κυκλοφοριακής μελέτης προτείνεται η διαμόρφωση νέων κόμβων, όπως για παράδειγμα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας - Ανεμογιάννη, στη Λ. Δημοκρατίας - Γερωνυμάκη, στις οδούς Γεωργιάδου - Τρικούπη - Παπανδρέου - Λ. Κνωσού, μεταξύ Λ. Ικάρου και Μποφώρ (κυκλικός κόμβος) και σε άλλα σημεία.

Πρόταση διαμόρφωσης πλατείας 18 Άγγλων με κατάργηση κυκλικής πορείας

Συγκεκριμένα προτείνεται η κατάργηση της κυκλικής πορείας στο ύψος της πλατείας και ταυτόχρονα προτείνεται η στένωση των προσβάσεων και η διαμόρφωση εσοχών για την στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων.  Η οδός Ι. Μητσοτάκη παραμένει μονής κυκλοφορίας όπως είναι σήμερα και η πιάτσα ταξί οροθετείται αποκλειστικά εντός ορίων της οδού σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις στάθμευσης.

Παράλληλα, προτείνεται η κατασκευή ποδηλατοδρόμων:

  • Παραλιακή διαδρομή – Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου – Λ. Νεάρχου
  • Λ. Μποφόρ – Οδός Δουκός Μποφώρ
  • Οδός Έβανς
  • Λεωφόρος Καλοκαιρινού
  • Οδικός Άξονας: Αβέρωφ - Πλ. Κορνάρου - Κ. Λουκάρεως - Αγίου Μηνά - Γιαμαλάκη

Στόχος του παραπάνω σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός συνεχούς δικτύου ποδηλατοδρόμου, ο οποίος εξυπηρετεί όλη την περιοχή της παλιάς πόλης και θα διοχετεύει την κυκλοφορία των ποδηλάτων στο εσωτερικό του μικρού δακτυλίου, όπου υφίστανται και τα περισσότερα πεζοδρομημένα οδικά τμήματα, στα οποία θα συνυπάρχει με ασφάλεια ο πεζός και το ποδήλατο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News