ΕΚΗ: Παράταση ενστάσεων στα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Κρήτη
ΕΚΗ: Παράταση ενστάσεων στα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να σημειωθεί ότι στον νομό Ηρακλείου μέχρι σήμερα κλήθηκαν 486 εργαζόμενοι να καταβάλουν το χρηματικό ποσό των 1200 ΕΥΡΩ ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθούν επιπλέον 1500 πρόστιμα σε ανεμβολίαστους εργαζομένους» αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου

Παράταση υποβολής ενστάσεων 15 ημερών, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο, ζητά με ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Θεωρούμε ότι είναι μεγάλη αδικία και δεν συμβάλλει καθόλου στην προσπάθεια όλων μας, υπέρ του εμβολιασμού του εν γένει πληθυσμού ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία που μαστίζει την χώρα μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ΕΚΗ, στον νομό Ηρακλείου μέχρι σήμερα κλήθηκαν 486 εργαζόμενοι να καταβάλουν το χρηματικό ποσό των 1200 ΕΥΡΩ ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθούν επιπλέον 1500 πρόστιμα σε ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ, εν μέσω πανδημίας με την ανεργία να καλπάζει και την ακρίβεια να επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά, το να επιβάλλονται εν μέσω εορτών πρόστιμα ύψους 1200 ΕΥΡΩ και μάλιστα χωρίς δυνατότητα εύλογου χρονικού διαστήματος για τυχόν ενστάσεις, θεωρούμε ότι είναι μεγάλη αδικία και δεν συμβάλλει καθόλου στην προσπάθεια όλων μας, υπέρ του εμβολιασμού του εν γένει πληθυσμού ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία που μαστίζει την χώρα μας και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στον νομό Ηρακλείου κατά την περίοδο από 24 Οκτωβρίου 2021 έως τις 11 Νοεμβρίου 2021υποχρεώθηκαν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να κάνουν Rapid Test σε ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες με την σειρά τους ενημέρωναν για το αποτέλεσμα του τεστ (αρνητικό) σε ειδική πλατφόρμα. Στην συνέχεια, αφού ο εργοδότης δήλωνε το (αρνητικό) Rapid Test στο ΕΡΓΑΝΗ, επέτρεπε την είσοδο του εν λόγω εργαζομένου στον χώρο εργασίας του. Δυστυχώς, καταγράφηκαν πολλές περιπτώσεις, που ενώ ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος τηρούσε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου να εργαστεί, διαπίστωσε ότι του επιβλήθηκε εις διπλούν πρόστιμο 600 ΕΥΡΩ (σύνολο 1200 ΕΥΡΩ).

Επειδή το πρόστιμο επιβλήθηκε εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στις 27/12/2021.

Επειδή η παράταση ενστάσεων ήταν μόλις 5 ημέρες εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων.

Επειδή το Υπουργείο όπως όφειλε δεν ενημέρωσε με σχετικό email τους εν λόγω εργαζομένους για την υποβολή των προστίμων.

Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εργάστηκαν σε εποχικές εργασίες μόλις 3 μήνες και με μισθούς της τάξεως των 800 ΕΥΡΩ και θα παραμείνουν άνεργοι την υπόλοιπη χρονιά, το υπέρογκο ποσό των 1200 ΕΥΡΩ επιβαρύνει τον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό τους.

Επειδή οι εργαζόμενοι τήρησαν τις διαδικασίες και δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν ενστάσεις εντός 5 ημερών ώστε να δικαιωθούν.

ΖΗΤΑΜΕ Να δοθεί νέα παράταση υποβολής ενστάσεων 15 ημερών, την οποία να κοινοποιήσετε με σχετικό email στους παραπάνω εργαζομένους έτσι ώστε να αποδείξουν ότι ήταν καθόλα νόμιμοι στην διαδικασία που είχε επιβάλλει το Υπουργείο σας.

Να σημειωθεί ότι στον νομό Ηρακλείου μέχρι σήμερα κλήθηκαν 486 εργαζόμενοι να καταβάλουν το χρηματικό ποσό των 1200 ΕΥΡΩ ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθούν επιπλέον 1500 πρόστιμα σε ανεμβολίαστους εργαζομένους. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας και για την ενημέρωσή μας.»

Να παραταθεί η περίοδος ενστάσεων για τα πρόστιμα ανεμβολίαστων εργαζομένων ζητά ο Χάρης Μαμουλάκης

Την ίδια ώρα, στην βουλή κατέθεσε την επιστολή του ΕΚΗ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης με τη συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη, ζητώντας απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό, στο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Με Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή των Βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη, κατέθεσαν την επιστολή του το Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με την οποία ζητείται παράταση της περιόδου ενστάσεων για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, παρά το ότι τηρούσαν όλες τις διαδικασίες.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το πρόστιμο επιβλήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, στην καρδιά της εορταστικής περιόδου, με την παράταση των ενστάσεων διάρκειας μόλις πέντε ημερών να αποδεικνύεται εξαιρετικά μικρή.

 Με δεδομένο ότι στον νομό Ηρακλείου έχουν κληθεί μέχρι σήμερα 486 εργαζόμενοι να καταβάλλουν χρηματικό ποσό 1.200€, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιβληθούν επιπλέον 1.500 πρόστιμα, είναι αναγκαίο να δοθεί νέα παράταση 15 ημερών, έτσι ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αποδείξουν ότι ήταν καθόλα νόμιμοι και ακολούθησαν την διαδικασία που είχε επιβάλει το Υπουργείο.

Οι Βουλευτές ζητούν απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό, στο αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.»

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News