Ηράκλειο: Έδεσε το «Rainbow Warrior III» στο λιμάνι της πόλης (εικόνες)

Κρήτη
Ηράκλειο: Έδεσε το «Rainbow Warrior III» στο λιμάνι της πόλης (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εμβληματικό πλοίο της Greenpeace με την μακρόχρονη ιστορία στους αγώνες υπέρ της οικολογίας βρέθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου

Στο λιμάνι του Ηρακλείου έδεσε την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022, το ιστιοφόρο της Greenpeace, «Rainbow Warrior ΙΙΙ», στα πλαίσια αλλαγής πληρώματος όπως και εργασιών εξοπλισμού και συντήρησης που αναμένεται να πραγματοποιηθούν. 

Το Rainbow Warrior III αποτελεί το πλοίο-σύμβολο της οργάνωσης και πρωταγωνιστεί στις πιο θαρραλέες εκστρατείες της Greenpeace εδώ και δεκαετίες. Ξεκίνησε τα ταξίδια του το 2011 και είναι το πρώτο πλοίο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για την Greenpeace από δωρεές πολιτών από όλον τον κόσμο, αποτελώντας ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλοία παγκοσμίως. Έχει μήκος 58 μέτρα και το ύψος των καταρτιών είναι 55 μέτρα, με έκταση πανιών περίπου 1.255 τετραγωνικά μέτρα. Με τη δύναμη του ανέμου πλέει το ίδιο γρήγορα όσο οποιοδήποτε βιομηχανικό πλοίο, ενώ τα φουσκωτά του είναι πάντα έτοιμα να μεταφέρουν το πλήρωμα στην καρδιά της δράσης. Το μόνιμο πλήρωμά του είναι 16 με 18 άτομα.

Το ιστιοφόρο έχει επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα σε αρκετές περιστάσεις, με πιο πρόσφατες την εκστρατεία ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης το 2017, όπου έκανε και στάση στο Ηράκλειο  όπως και την εκστρατεία για την προστασία του κλίματος το 2019. Το Rainbow Warrior III, ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης δίνοντας συνεχείς μάχες μαζί με εθελοντές, προσωπικό, ακτιβιστές και τοπικές κοινότητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την απεξάρτησή από τα ορυκτά καύσιμα, την προστασία των ωκεανών, την πλαστική ρύπανση, συμμετέχοντας σε ευάριθμες εκστρατείες που ανά τα χρόνια οργανώνει η Greenpeace οπουδήποτε στην υφήλιο.

Το όνομα του πλοίου δεν είναι τυχαίο καθώς είναι ένας πραγματικός πολεμιστής. Το πρώτο Rainbow Warrior βυθίστηκε από βόμβες που τοποθέτησαν Γάλλοι μυστικοί πράκτορες το 1985, ενώ προσπαθούσε να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ειρηνική άμεση δράση, έχει επίσης εμποδίσει τον ανεφοδιασμό φορτίων άνθρακα και έχει σταματήσει αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούσαν καταστροφικές μεθόδους αλίευσης.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, το σκάφος δεν είναι επισκέψιμο και δεν είναι ανοιχτό στο κοινό του Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News