Μαμουλάκης: Εκτός Αναπτυξιακού οι ατομικές επιχειρήσεις και χιλιάδες ξενοδοχεία

Κρήτη
Μαμουλάκης: Εκτός Αναπτυξιακού οι ατομικές επιχειρήσεις και χιλιάδες ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Μαμουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στον αντίστοιχο Αναπτυξιακό Νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι και η ΝΔ αναγνώρισε την επιτυχία του, προκηρύσσοντας πολλά καθεστώτα ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της θητείας της

Ξεκίνησε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, με τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη να αναδεικνύει τα σημεία που αποκαλύπτουν την κυβερνητική μεροληψία υπέρ των λίγων και ισχυρών ομίλων, με τον ταυτόχρονο αποκλεισμό των πολλών, μικρών επιχειρήσεων.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στον αντίστοιχο Αναπτυξιακό Νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι και η ΝΔ αναγνώρισε την επιτυχία του, προκηρύσσοντας πολλά καθεστώτα ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της θητείας της. Παρουσίασε επίσης στοιχεία ως προς το μέγεθος των υπαχθέντων φορέων που αποδεικνύουν την επιτυχία του (42,08% πολύ μικρές επιχειρήσεις, 28,79% μικρές, 18,95% μεσαίες, 10,18% μεγάλες), υπερθεματίζοντας το ότι συμπεριλάμβανε κάθετη στόχευση ως προς το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς και το ότι προνοούσε με ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων, στην στήριξη των ΜμΕ, των Κοιν.Σ.Επ., των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν αύξηση στην απασχόληση κ.α.. «Υπήρχε συμπεριληπτική πολιτική για να τους χωράει όλους. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι στόχευσή μας ήταν η ανάπτυξη και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνιστούν ένα ζωτικής σημασίας κύτταρο για την ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέδειξε όλες τις αδυναμίες του κυβερνητικού εγχειρήματος, τις ιδεοληψίες και την μεροληπτική φιλοσοφία της ΝΔ. «Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησής σας είναι sequel ταινίας τρόμου: Πτωχευτικός κώδικας, στρατηγικές επενδύσεις για ημετέρους, αναπτυξιακή μετάβαση και απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο και με κόστος για τους πολλούς, σήμερα ο αναπτυξιακός νόμος και έπονται και οι εξαγορές επιχειρήσεων στο όνομα της δήθεν επίτευξης οικονομιών κλίμακας. Πρόκειται σαφώς για μία μελετημένη και οργανωμένη εξόντωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σ/ν αποτελεί συνέχεια του δρομολογημένου κυβερνητικού σχεδίου, όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη και στο Εθνικό Σχεδίο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του σχεδίου υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στον Υπουργό και το Υπουργείο, καθώς και της εκχώρησης του ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επιφέρει τροποποιήσεις που δείχνουν ότι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων δεν αποτελεί στόχο της Κυβέρνησης. «Τι άλλο να υποθέσουμε όταν για παράδειγμα αυξάνετε ύψος των επενδυτικών σχεδίων. Έτσι, ενώ εμείς προβλέπαμε με βάση το μέγεθος του φορέα επένδυσης ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων ύψους 100.000 € για πολύ μικρές επιχειρήσεις, 150.000€ για μικρές, 250.000€ για μεσαίες και 500.000€ για μεγάλες, εσείς λέτε 250.000€ για μικρές, 500.000€ για μεσαίες και 1.000.000€ για μεγάλες. Ενώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, μόλις πριν από λίγα λεπτά ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε 150.000€, κατεβάζοντας το όριο στις 100.000€» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις θα βρει κλειστή την πόρτα του Αναπτυξιακού Νόμου, 5.143 ξενοδοχεία 1* και 2* μένουν εκτός ενισχύσεων γεγονός που έχει οδηγήσει σε αναβρασμό τον κόσμο του τουρισμού, καθώς και ότι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από την χρηματοδότηση. Άσκησε κριτική στο ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί αρνούμενη να αντιληφθεί την πραγματικότητα, σαν οι οικονομικές συνέπειες των μέτρων περιορισμού της πανδημίας να αφορούν παρελθόντα χρόνο, αλλά και σαν να επικρατεί ακμάζουσα ευημερία και μηδενικός πληθωρισμός, ενώ άσκησε και κριτική για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που σαρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Γεννώνται πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τις υποθέσεις και τις προβλέψεις πάνω στις οποίες στηρίζεται ο σχεδιασμός σας. Οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος, δεν βιώνουν το success story που αφηγείστε. Αυτό που βιώνουν είναι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 134,5%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 45% και του πετρελαίου κατά 34,1%. Επίσης, τις αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής, το ράλι τιμών στα υλικά του κατασκευαστικού κλάδου, τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής που καλείται να απορροφήσει η βιομηχανία κ.ο.κ. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που νομοθετείτε ως οι κίνδυνοι να έχουν εξαλειφθεί. Όπου η πανδημία ως δια μαγείας την 1η Ιανουαρίου του 2022 έχει εξαφανισθεί, ο πληθωρισμός είναι μηδενικός, οι επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα, πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και είναι έτοιμες να επενδύσουν» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Αναφορικά με την «καινοτομία» της θεματικής στόχευσης των καθεστώτων ενίσχυσης, ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι κυριαρχεί η αίσθηση, εάν όχι η βεβαιότητα, ότι υποκρύπτει τη μεθόδευση διοχέτευσης των ενισχύσεων, ομοίως, πάλι, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις καλά πληροφορημένες εκ των έσω επιχειρήσεις, που θα έχουν έτοιμους τους φακέλους με τα δικαιολογητικά και τα business plans προκειμένου να λάβουν τις ενισχύσεις. «Για αυτές τις επιχειρήσεις εργάζεστε και προκρίνετε την άμεση μέθοδο αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων. Για αυτές τις επιχειρήσεις αυξάνετε τα όρια των μέγιστων ενισχύσεων που μπορούν να χορηγηθούν ανά επενδυτικό σχέδιο. Φαίνεται πως οι έννοιες της οριζόντιας και κάθετης στόχευσης είναι σχετικές και εξαρτώνται από την οπτική του εκάστοτε σχεδιασμού. Εσείς λέτε ότι εισάγετε μία καινοτομία, ότι σχεδιάσατε θεματικά, κάθετα, αλλά βάζετε την πολύ μικρή επιχείρηση, το συνεταιρισμό, την Κοιν.Σ.Επ. κ.π. να ανταγωνιστεί τη μεγάλη επιχείρηση για να πάρει ενίσχυση από το ίδιο προκηρυσσόμενο καθεστώς ενίσχυσης. Ο κίνδυνος να αφανιστούν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που ήδη βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, την έλλειψη πρόσβασης στη τραπεζική χρηματοδότηση, κλπ, και που θα αποκλειστούν και από τις ενισχύσεις του παρόντος νόμου, στα δικά σας μάτια φαντάζει ως ευκαιρία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο κομμάτι της βελτίωσης της κοινωνικής ευημερίας το οποίο και συνιστά τον πυρήνα της συλλογιστικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας ότι στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, γίνεται αναφορά στις προβλέψεις βάσει του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κρίσιμους δείκτες όπως τον Πληθωρισμό αλλά και το ποσοστό ανεργίας. Έτσι, ως προς τον πληθωρισμό του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2021, η πρόβλεψη του Σχεδίου Ανάκαμψης αποτυπώνει μηδενική ποσοστιαία μεταβολή ενώ για το 2022, 0,7%. Αντίστοιχα αποτυπώνει ένα ποσοστό ανεργίας ύψους 16,3% για το 2021 και 14,4% για το 2022. «Να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων η οποία αυξήθηκε στο 37,6% τον Ιούλιο του 2021. Να σας θυμίσω επίσης ότι το Δεκέμβριο του 2021 αυξήθηκε περαιτέρω ο δείκτης τιμών καταναλωτή αγγίζοντας το 5,1%. Ως προς τα μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός για το σύνολο του 2021 διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι του -1,2% που ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός για το 2020» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης και κατέληξε: «Η Κυβέρνησή σας μπορεί να ζει στη χώρα των θαυμάτων, οι Έλληνες πάντως όχι. Αυτό που αμφισβητείτε σήμερα, μέσα από την ιδεοληπτική σας άποψη αναφορικά με το πως θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα μας, είναι το δικαίωμα σε μία ανάπτυξη συμπεριληπτική. Σε μια ανάπτυξη που δε θα αφορά συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά θα μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες και που θα οδηγήσει σε κοινωνική ευημερία. Αυτό το δικαίωμα, εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σκοπεύουμε να το υπερασπιστούμε.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News