Νέος σεισμός αισθητός στο Ηράκλειο

Κρήτη
Νέος σεισμός αισθητός στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σεισμός 3,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 13:28 το μεσημέρι της Τρίτης 18 Ιανουαρίου, 14 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά του Ηρακλείου με εστιακό βάθος 22,6 χιλιόμετρα

Νέος σεισμός σημειώθηκε στις 13:28 το μεσημέρι της Τρίτης 18 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε 14 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά του Ηρακλείου με εστιακό βάθος 22,6 χιλιόμετρα.

Από χθες Δευτέρα 17 Ιανουαρίου έχουν καταγράφει πάνω από 20 σεισμοί, σε μεγέθη μεταξύ των 3,9 ρίχτερ - ο μεγαλύτερος - και 2,7 ρίχτερ να διαδέχονται ο ένας τον άλλο, με διαφορά μερικών μόνο λεπτών.

Όλοι τους στην ίδια περιοχή, 12-14 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου, μεταξύ Πρασάς και Γουρνών, σε εστιακό βάθος από 15 έως 30 χιλιόμετρα, οι περισσότεροι σε διάστημα δύο ωρών, με τους σεισμολόγους να δηλώνουν ψύχραιμοι, να μελετούν το φαινόμενο και την εξέλιξή του και να παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις τους.

Το πρόσφατο παράδειγμα του Αρκαλοχωρίου απέδειξε αφενός τι σημαίνει ένα ρήγμα κάτω από τον αστικό ιστό και αφετέρου πόσο δίκιο έχουν όλοι όσοι, βλέποντας τους χάρτες με τα ρήματα, αναριγούν στην ιδέα και μόνο της «πολιορκίας» του Ηρακλείου από τον Εγκέλαδο. Οι περισσότεροι επιστήμονες, προσέχοντας λέξη προς λέξη τις δηλώσεις τους, κάνουν λόγο για τοπική διέγερση που ξεκίνησε με τα 3,5 R το βράδυ της Κυριακής και συνεχίστηκε χθες το μεσημέρι με απανωτά ρίχτερ, που συνέθεσαν «μια τοπική σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Πρασάς και Γουρνών και λίγο πιο νότια», όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι της UNESCO στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο γνωστός επιστήμονας, μιλώντας στην εφημερίδα Νέα Κρήτη, αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι το φαινόμενο παρακολουθείται και αναλύεται, με τους επιστήμονες να περιμένουν την εξέλιξή του. Για πιθανή τοπική διέγερση έκανε λόγο και ο καθηγητής Γεωφυσικής-Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛΜΕΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος, ο οποίος επισήμανε ότι απαιτείται χρόνος έως ότου οι ειδικοί μπορέσουν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα παρακολουθώντας την εξέλιξη του φαινομένου στον χρόνο και σίγουρα στο διάβα 48 και πλέον ωρών. Ο ίδιος σημείωσε ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, που καλύπτουν ένα διάστημα μισού αιώνα, ο πιο ισχυρός σεισμός που είχε δώσει η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε φάση διέγερσης, ήταν στις 19 Μαρτίου 1983 στις 21:41, όταν οι σεισμογράφοι κατέγραψαν 5,2 ρίχτερ σε απόσταση 16 χιλιομέτρων ανατολικά του Ηρακλείου, σε εστιακό βάθος 28 χιλιομέτρων, αντίστοιχο δηλαδή με τους χθεσινούς σεισμούς.

Ο ίδιος καταγράφει τη γεωγραφική διεύθυνση των επικέντρων και άρα του εν λόγω ρήγματος από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, στην ίδια διεύθυνση που παραπέμπει στη δημιουργία της μεγάλης λεκάνης του Ηρακλείου με τα βυθίσματα που προκάλεσαν οι τρομακτικές δυνάμεις της φύσης στο παρελθόν. Στο γεγονός ότι χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος έως ότου προκύψουν ασφαλή στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα εστιάζει και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω περιοχή δεν είναι από εκείνες που δίνουν συνήθως σεισμούς. Η δε συχνότητα των δονήσεων δεν είναι στοιχείο που μπορεί να προσδιορίσει κάτι συγκεκριμένο, καθώς μένει να διακριβωθεί η φύση της ακολουθίας. Έχει, άλλωστε, παρατηρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν μια συσσωρευμένη εκδήλωση σεισμών σε περιορισμένο χρόνο, όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας.

Διαβάστε ακόμη:

Λέκκας στην ΚΡΗΤΗ TV για σεισμούς στο Ηράκλειο: Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την ώρα

Οι εκτιμήσεις - Το Αρκαλοχώρι και οι χθεσινοί σεισμοί

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Βασίλης Καραστάθης συνδέει τους χθεσινούς σεισμούς κοντά στο Ηράκλειο με τους μετασεισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι ενεργοποίησαν διάφορους κλάδους από τον Νότο της Κρήτης έως αυτή τη φορά στον Βορρά, με επίκεντρα που έχουν περάσει από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατοι σεισμοί βρίσκονται σε μια ζώνη με περιφερειακά ρήγματα της ίδιας ρηξιγενούς ζώνης που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου τον Σεπτέμβριο.

Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησε και ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα μη χαρτογραφημένο στην επιφάνεια ρήγμα, το οποίο έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνο του Αρκαλοχωρίου, γεγονός που οδηγεί στην υπόθεση ότι πρόκειται για το βόρειο ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, που αντιδρά καθυστερημένα. Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα Νέα Κρήτη ο κ. Καραστάθης δεν παραλείπει να καταγράψει την ιδιαιτερότητα των πρόσφατων δονήσεων που σημειώνονται δίπλα σε σημαντικούς αστικούς ιστούς, όπως οι Γούρνες και κυρίως το Ηράκλειο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «όταν η σεισμικότητα ακουμπά αστικά κέντρα μιλάμε με άλλους όρους». Αυτό σημαίνει αφενός ψυχραιμία και αφετέρου ιδιαίτερη προσοχή σε προβληματικά οικοδομήματα που ατυχώς δε σπανίζουν στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Κατά τον αναπληρωτή διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, «έχουν μεταφερθεί τόσες πολλές τάσεις στην περιοχή, που το σύστημα προσπαθεί να περιέλθει σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας, κάτι που θα συμβεί κάποια στιγμή σε όλο αυτό το σύστημα». Όπως περιγράφει ο ίδιος, «σπάει η Κρήτη από τη μια μεριά στην άλλη. Και παράλληλα γνωρίζουμε το πόσο μεγάλο δυναμικό έχει. Είναι κάτι που δεν το βλέπεις κάθε μέρα...». Και φυσικά, αυτές οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, γίνονται με δεδομένα τα όσα βλέπουμε αυτή τη στιγμή.

«Αν αλλάξουν οι όροι, αλλάζουν και τα πράγματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα περιμένει να δει την εξέλιξη του φαινομένου καθώς, όπως εύστοχα σημειώνει ο καθηγητής Γεωφυσικής-Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛΜΕΠΑ Φίλιππος Βαλιανάτος, «η επιστήμη δεν έχει αυτή τη στιγμή τα εργαλεία για να μας πει τι θα κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News