Κρήτη

23o Νηπιαγωγείο Ηρακλείου: Τι καταγγέλλουν οι γονείς – Το βραχυκύκλωμα που οδήγησε στην φωτιά (εικόνες)

Λύση εδώ και τώρα ζητούν οι γονείς για την επικίνδυνη και χρόνια διαρροή νερού στο σχολείο – Άμεσος κίνδυνος για παιδιά και προσωπικό - Η αυτοθυσία της διευθύντριας

Έντονη αναστάτωση προκλήθηκε χθες, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στο 23ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου όταν το κλιματιστικό βραχυκύκλωσε και άρχισε να βγάζει καπνούς.

Στο σημείο έσπευσαν δυο οχήματα της πυροσβεστικής με επτά πυροσβέστες, όμως δεν χρειάστηκε κάποια περαιτέρω ενέργεια.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν αναφορές για κάποιο τραυματισμό.

Σήμερα Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος γονέων του νηπιαγωγείου με ανακοίνωση του, κάνει λόγο για «μόνιμη και εδώ και χρόνια επισημανθείσα διαρροή νερού από τον ταρατσόκηπο του κτιρίου», από την οποία «προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στα φώτα της οροφής, μέσα στο γραφείο διδασκόντων».

Παράλληλα, ο Σύλλογος γονέων επισημαίνει την «αυτοθυσία» της διευθύντριας Τόνιας Περράκη, «η οποία έφυγε από την τάξη της και πήγε στο σημείο, όπου και διαπίστωσε καπνό και φλόγα ενώ είδε με τρόμο φλεγόμενα κομμάτια από τα πάνελ της οροφής να πέφτουν στο δάπεδο, πήρε τον πυροσβεστήρα και κατάφερε να σβήσει μόνη της τη φωτιά, πριν φτάσει η Πυροσβεστική, ενώ την ίδια ώρα οι άλλες δασκάλες εκκένωναν το κτίριο βγάζοντας τα παιδιά στην αυλή».

Οι γονείς κάνουν έκκληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μεριμνήσει προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, και να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 «Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας (κορωνοϊός, άνοιγμα με ελλιπή πρωτόκολλα προστασίας, σεισμοί κτλ) ήρθε να προστεθεί και ο άμεσος κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμα και για τη ζωή τους.

Το χθεσινό (17/1) περιστατικό στο σχολείο μας ήταν εξαιρετικά σοβαρό και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Λόγω της μόνιμης και εδώ και χρόνια επισημανθείσας διαρροής νερού από τον ταρατσόκηπο του κτιρίου, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στα φώτα της οροφής, μέσα στο γραφείο διδασκόντων. Εν ώρα μαθήματος και ενώ το σχολείο ήταν γεμάτο παιδιά, ήχησε το αυτόματο σύστημα πυρασφάλειας (σύστημα ειδοποίησης και όχι κατάσβεσης). Η διευθύντρια κ. Τόνια Περράκη, έφυγε από την τάξη της και πήγε στο σημείο, όπου και διαπίστωσε καπνό και φλόγα ενώ είδε με τρόμο φλεγόμενα κομμάτια από τα πάνελ της οροφής να πέφτουν στο δάπεδο. Με δική της αυτοθυσία πήρε τον πυροσβεστήρα και κατάφερε να σβήσει μόνη της τη φωτιά, πριν φτάσει η Πυροσβεστική, ενώ την ίδια ώρα οι άλλες δασκάλες εκκένωναν το κτίριο βγάζοντας τα παιδιά στην αυλή.

Το πρόβλημα με τον ταρατσόκηπο έχει επισημανθεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια αλλά δυστυχώς δεν έχει διατεθεί η αντίστοιχη πίστωση από τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου για την αποξήλωσή του. Ο ταρατσόκηπος ήταν «προαπαιτούμενο» για την κατασκευή του σχολείου ως «βιοκλιματικό» κτίριο. Ωστόσο, σχεδόν από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του Νηπιαγωγείου παρουσιάστηκαν κακοτεχνίες και προβλήματα με εισροή υδάτων στον εσωτερικό χώρο του σχολείου.

Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ.κ. Αρχοντάκη και Περυσινάκης ήρθαν άμεσα στο σχολείο και διαπίστωσαν και ιδιίοις όμμασι τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά και το προσωπικό εφόσον πλέον οι διαρροές νερού έρχονται σε επαφή με τα ηλεκτρολογικά κυκλώματα του κτιρίου.

Ως Σύλλογος Γονέων θέσαμε υπόψη τους παλαιότερη τεχνική προσφορά που είχαμε ζητήσει από ιδιώτη εργολάβο για την αποκατάσταση του κτιρίου. Από την πλευρά τους λάβαμε τη διαβεβαίωση πως θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες, κυρίως μέσω του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, λύση όμως που στην παρούσα φάση δεν κρίνεται επαρκής αφού όπως και ο κ. Περυσινάκης παραδέχτηκε, αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου (ένα έτος ή και περισσότερο) και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή από τους γονείς.

Κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

ένα σχολείο του Δήμου Ηρακλείου έπιασε φωτιά εν ώρα λειτουργίας και η μη αποκατάσταση του προβλήματος σημαίνει πως αυτό μπορεί να ξαναγίνει οποιαδήποτε στιγμή, ενώ αν αυτό συνέβαινε νύχτα πιθανότατα το κτίριο θα είχε καεί ολοσχερώς. Αρνούμαστε να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν το ίδιο περιστατικό συνέβαινε σε μία από τις αίθουσες όπου βρίσκονται συνεχώς παιδιά και φυσικά ευχαριστούμε με όλη μας την καρδιά τη διευθύντρια και τις δασκάλες του σχολείου για την ψυχραιμία και την ετοιμότητα που επέδειξαν.

ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ:

- Την άμεση εκταμίευση πίστωσης για την αποξήλωση του ταρατσόκηπου και για τη μόνωση της οροφής του κτιρίου. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στη Σχολική Επιτροπή.

Απαιτούμε από όλους τους υπεύθυνους να πάρουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας και επιφυλασσόμαστε για δυναμικότερες κινητοποιήσεις εφόσον τις επόμενες ημέρες δεν έχουμε σαφή απάντηση για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του προβλήματος.

Με εκτίμηση, ο Σύλλογος Γονέων του 23ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια