Κρήτη

Λέκκας στην ΚΡΗΤΗ TV για σεισμούς στο Ηράκλειο: Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την ώρα

«Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την ώρα», σημείωσε ο κ. Λέκκας, συμπληρώνοντας ότι το ρήγμα φαίνεται να έχει τα ίδια γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου

Την δική του εικόνα αναφορικά με την έντονη σεισμική διέγερση που παρατηρείται από σήμερα νωρίς το πρωί, ανατολικά του Ηρακλείου, έδωσε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΚΡΗΤΗ TV.

Διαβάστε επίσης:

Νέος σεισμός 3,8 Ρίχτερ έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο

Δέκα σεισμοί άνω των 3,5 Ρίχτερ σε ένα 24ωρο στην χώρα

Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι το κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας βρίσκεται στην περιοχή ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στις Γούβες, με τον ίδιο να αναφέρει ότι προς ώρας έχουν καταγραφή δεκάδες σεισμοί, με περίπου δέκα εξ αυτών να είναι πάνω από τα 3 Ρίχτερ και τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 3,8.

Οι σεισμοί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ οφείλονται σε ρήγμα, διεύθυνσης βορρά- νότου, το οποίο πέραν της ξηράς εκτείνεται και στον θαλάσσιο χώρο.

Το εν λόγω ρήγμα ως εξηγεί ο κ. Λέκκας δεν είναι χαρτογραφημένο στην επιφάνεια, λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους, με τις δονήσεις να σημειώνονται έως και 15 χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος.

«Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την ώρα», σημείωσε ο κ. Λέκκας, συμπληρώνοντας ότι το ρήγμα φαίνεται να έχει τα ίδια γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις βρίσκουν πιθανό το παραπάνω ρήγμα να αποτελεί το βόρειο τμήμα του ρήγματος του Αρκαλοχωρίου το οποίο αντιδρά καθυστερημένα, δίνοντας έτσι τους σεισμούς που καταγράφονται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά του Ηρακλείου.

Συνεχίζοντας ο Ευθύμιος Λέκκας στάθηκε στο γεγονός ότι ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Φλώρινα και η Θήβα. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως κάθε σεισμός είναι ένα μοναδικό φαινόμενο του οποίου τα χαρακτηριστικά ορίζονται βάσει του γεωδυναμικού πλαισίου της εκάστοτε περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ζήτησε από τους πολίτες να λαμβάνουν υπόψιν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με την σεισμική δραστηριότητα και όχι τις όποιες φημολογίες στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Επιπροσθέτως ο κ. Λέκκας τόνισε για άλλη μια φορά το ζήτημα της ασφάλειας, εξηγώντας πως οι πολίτες πρέπει να απέχουν από παλιές και ετοιμόρροπες κατασκευές καθώς πιθανώς να φανούν επικίνδυνες, κατά την τρέχουσα συγκυρία των επαναλαμβανόμενων δονήσεων.

Σχετικά με την «μεγάλη εικόνα», ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η σεισμική έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα πιθανώς να συνδέεται με την «σύγκρουση» του Ελληνικού χώρου μεταξύ των τεκτονικών πλακών Ευρώπης και Αφρικής.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια