Ηράκλειο: Έξι σεισμικές δονήσεις σε διάστημα δύο ωρών

Κρήτη
Ηράκλειο: Έξι σεισμικές δονήσεις σε διάστημα δύο ωρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου σε λιγότερο από δύο ώρες

Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται την τελευταία ώρα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Διαβάστε επίσης

Δέκα σεισμοί άνω των 3,5 Ρίχτερ σε ένα 24ωρο στην χώρα

Η πρώτη σεισμική δόνηση που έγινε έντονα αισθητή στην πόλη του Ηρακλείου, σημειώθηκε στις 14:48 και ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, 3 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 24,6 χιλιόμετρα.

Η συγκεκριμένη περιοχή που εντοπίζεται στα όρια του δήμου Χερσονήσου ήταν το επίκεντρο κι ενός ακόμα σεισμού που καταγράφηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και σήκωσε το Ηράκλειο στο πόδι.

Μετά από έξι λεπτά, στις 14:54. ακολούθησε μετασεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή 13 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 22,3 χιλιόμετρα. 

Στις 15:07, καταγράφηκε τρίτη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή, με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 23,7 χιλιόμετρα. 

Στις 15:14, καταγράφηκε νέος μετασεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, ενώ στις 15:52 ακολούθησε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, 15 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα (πρώτη εκτίμηση του Ινστιτούτου).

Μέχρι τις 16:09 ακολούθησαν 2 ακόμη μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,5 και 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα.

Περίπου τέσσερις μήνες μετά από τον φονικό σεισμό στην Κρήτη η αγωνία των κατοίκων για την επόμενη μέρα, παραμένει. Η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, όπως την περιγράφουν οι κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο neakriti.gr, είναι δύσκολη, τόσο για τις οικογένειες όσο και τους ηλικιωμένους που ζουν στους οικίσκους υπό τον φόβο των καιρικών συνθηκών εν μέσω του χειμώνα που διανύουμε.

Το τελευταίο 24ωρο περισσότερες από 40 είναι οι σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί από τους σεισμογράφους. Οι σεισμοί αυτοί είναι αναμενόμενοι αναφέρουν οι επιστήμονες, σημειώνοντας πως τα τελευταία 2 χρόνια υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα στον ελλαδικό χώρο με τον γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Χαράλαμπο Φασουλά, να παρατηρεί πως ενώ στατιστικά μέχρι πρότινος καταγράφονταν ένας περίπου σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στη Ελλάδα, τώρα μόνο τον τελευταίο μηνα έχουν καταγραφεί 2 τέτοιοι μεγέθους σεισμοί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News