Αντιθέσεις: Γεωπολιτικές εντάσεις, πιέσεις και ασφάλεια

Κρήτη
Αντιθέσεις: Γεωπολιτικές εντάσεις, πιέσεις και ασφάλεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναδιαμόρφωση των γεωπολιτικών συσχετισμών, οι προσπάθειες ηγεμονίας των ΗΠΑ και της Κίνας, η προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσία και φυσικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των «Αντιθέσεων»

Η γεωπολιτική ένταση που υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο με πλείστες προεκτάσεις στο ζήτημα της πλανητικής ασφάλειας τέθηκε επί τάπητος στην τελευταία εκπομπή «Αντιθέσεις» που προβλήθηκε στην «ΚΡΗΤΗ TV». Στο επίκεντρο βρέθηκαν η αναδιαμόρφωση των γεωπολιτικών συσχετισμών, οι προσπάθειες ηγεμονίας των ΗΠΑ και της Κίνας, η προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας, ο ρόλος της Ε.Ε., τα Βαλκάνια και φυσικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Καλεσμένοι του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη ήταν ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας King’s College London-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης, ο ιστορικός ερευνητής-διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Γενεύης Νίκος Παπαδάτος και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Νομικής και Οικονομικής Σχολής Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου Βασίλης Φούσκας.

Ο κ. Καραγιάννης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει μια μεγάλη διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που αφορά τουλάχιστον στο μέλλον της Ουκρανίας. Εγώ θα έλεγα ότι αφορά στην πραγματικότητα και το μέλλον γενικότερα της Μαύρης Θάλασσας».

Με τη σειρά του ο καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων κ. Γρίβας έκανε αναφορά στην «επίθεση» που δέχονται τόσο η Ρωσία, όσο κι η Κίνα από τη «Δύση». «Οι σημερινές ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα έχουν επιλέξει μια λογική την οποία οι ίδιοι αναφέρουν ως “διπλής ανάσχεσης”, δηλαδή τόσο ενάντια στη Ρωσία, όσο και ενάντια στην Κίνα. Κι όχι ενάντια γενικώς και αορίστως. Με μια πολύ επιθετική πολιτική προσπαθεί να αποκόψει τη Ρωσία από το ευρωπαϊκό της κομμάτι με μια ορολογία και μια ρητορική η οποία τονίζει μια υποτιθέμενη επιθετικότητα από πλευράς Ρωσίας. Στην πραγματικότητα όμως η Ρωσία αυτή τη στιγμή δέχεται μια πολύ μεγάλη επίθεση...», επισήμανε ο κ. Γρίβας.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Φούσκας ανέφερε ότι ουσιαστικά οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται τόσο να βλάψουν τα ρωσικά συμφέροντα, όσο να διατηρήσουν ως προνομιακό σύμμαχό τους την Ευρώπη. «Αυτό που βλέπω είναι ότι η έγνοια της Αμερικής σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό μέτωπο δεν είναι τόσο να κάνει κακό στη Ρωσία. Αυτό είναι ένα τέχνασμα. Η έγνοια η μεγάλη της Αμερικής είναι να μη χάσει την Ευρώπη ως προνομιακό σύμμαχο, ως προνομιακή αγορά, δηλαδή να διατηρήσει την ενότητα την ευρωατλαντική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Νομικής και Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Μάζη αναφορικά με την ισχύ και του πότε η συλλογή της ισχύος μετατρέπεται σε «πρόθεση ηγεμονίας».

«Ποτέ κανείς, έλεγε ο μεγάλος Κονδύλης, δεν μπορεί να ξεχάσει, ούτε να αγνοήσει την υπόθεση συλλογής ισχύος διότι η συλλογή ισχύος είναι ένα ένστικτο το οποίο γεννιέται με τον άνθρωπο. Και αυτό το ένστικτο έχει να κάνει με το ένστικτο της επιβίωσης και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Συνεπώς, μόνο ένας λοβοτομημένος μπορεί να αγνοήσει την υπόθεση της συλλογής ισχύος η οποία, όταν υπερβεί κάποια όρια, καταλήγει σε πρόθεση ηγεμονίας, επιβολή θελήσεως», ανέφερε στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη ο κ. Μάζης.

Ο ρόλος της ΕΕ

Στο τραπέζι και τα ελληνοτουρκικά

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείψουν τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Μεταξύ άλλων τέθηκε επί τάπητος το πώς η Ελλάδα επηρεάζεται δυναμικά υπό το πρίσμα των προκλητικών τάσεων της Τουρκίας, η οποία φέρεται εκτός από φανερούς να έχει και λιγότερο φανερούς υποστηρικτές.

Εξάλλου, έγινε αναφορά και στο ότι αποτελεί μονόδρομο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει τον δικό της ρόλο αρθρώνοντας δικό της “συνεκτικό λόγο”.

Όπως τόνισε ο ιστορικός ερευνητής-διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Νίκος Παπαδάτος, «όσο κι αν φαντάζει απίθανο και δυσοίωνο, η ανθρωπότητα σήμερα βρίσκεται σε ένα κατώφλι. Ο σκοπός είναι να μπορέσουμε να ωθήσουμε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις να βγουν από αυτή τη λογική της περιχαράκωσης και να δημιουργήσουν μια νέα χωρητικότητα. Κι εδώ η χωρητικότητα πρέπει να προβληματίσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει όχι ένα έλλειμμα δημοκρατίας, που λέμε εδώ και χρόνια, σε όλες τις διεθνολογικές, ευρωπαϊκές σχολές κ.λπ., αλλά κι ένα πρόβλημα στο να αρθρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναν συνεκτικό λόγο. Η Ε.Ε. δεν έχει επιλογή, δεν έχει την πολυτέλεια να έχει επιλογή γιατί η δική της ασφάλεια ενδεχομένως να διακυβεύεται πρώτη».

Παρακολουθήστε την εκπομπή που προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου  από το κανάλι της ΚΡΗΤΗ ΤV:

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News