Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάϊμερ στο ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάϊμερ στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υφυπουργός εγκαινίασε σήμερα Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάϊμερ, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά στο ΠΑΓΝΗ και στη συνέχεια θα μετεγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου Ολοκληρωμένο Κέντρο Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια - νόσο Alzheimer, στο νομό Ηρακλείου

Παρουσία της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Alzheimer του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Νεφέλη», καθώς και παρουσία περιορισμένου αριθμού προσκεκλημένων, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων κατά της διασποράς της νόσου Covid19.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Επίσκοπος Κνωσού κ.κ. Πρόδρομος Ξενάκης και παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μ. Σενετάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκης, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Λ. Μπουρμπουδάκη, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γ Χαλκιαδάκης, ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Δ. Αγαπίου, ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Σ. Κτενιαδάκης, καθώς και η διεύθυνση και το προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Το Κέντρο Ημέρας «Νεφέλη» αποτελεί μια ολοκληρωμένη δομή διάγνωσης, θεραπευτικής παρακολούθησης, νοητικής ενδυνάμωσης και δημιουργικής απασχόλησης τόσο ασθενών με νόσο Alzheimer ή/και άλλους τύπους άνοιας όσο και ατόμων με ήπιες μνημονικές δυσχέρειες (Ήπια Νοητική Διαταραχή) που απευθύνεται στο Νομό Ηρακλείου. Υπολογίζεται ότι θα  εξυπηρετήσει περίπου 950 άτομα στην πρώτη φάση λειτουργίας του προγράμματος. Στόχος είναι να βοηθήσει τόσο τους ίδιους τους πάσχοντες αλλά και να στηρίξει με αυτόν τον τρόπο τις οικογένειές τους.

Το έργο χρηματοδοτείται σε πρώτη φάση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης και στη συνέχεια θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του ΕΣΥ.

Επίσης με πρόσφατη απόφαση της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζωής Ράπτη, ενισχύεται με προσωπικό η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ, σε συνεργασία με φορέα του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, βάσει της οποίας θα ενταχθούν στην Κινητή Μονάδα ψυχίατρος, ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος. 

Αυτή η ενίσχυση θα επιτρέψει τη συχνότερη και συστηματικότερη παρουσία της Κινητής μας Μονάδας, στα Κέντρα Υγείας της ενδοχώρας του Ν. Ηρακλείου.

Ζωή Ράπτη: «Προτεραιότητά μας το Εθνικό σύστημα υγείας»

«Σας βεβαιώνω, ότι είμαστε εδώ. Ότι η πανδημία μας δίδαξε εκτός των άλλων, ότι στις κρίσεις  δεν πρέπει  κανείς να είναι μόνος. Ότι η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά είναι οδηγός μας και η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη  προτεραιότητα μας. Ότι επιστήμη και πίστη πρέπει να βαδίζουν πλάι - πλάι. Γιατί κοινός στόχος είναι να σώσουμε ζωές. Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια και υγιής, σωματικά και ψυχικά», δήλωσε μετά το πέρας των εγκαινίων η υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη.

Το Κέντρο Ημέρας, όπως είπε η υφυπουργός, ο περιφερειάρχης, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ και ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, το είχε ανάγκη ο τόπος και αποτελεί εξειδικευμένη δομή που καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και συνέχεια της θεραπείας των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές. Επίσης στις δηλώσεις τους ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς και ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Γιώργος Χαλκιαδάκης ανέφεραν την πορεία υλοποίησης του έργου του Κέντρου Ημέρας, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με απόφαση του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη που το ενέταξε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» στο πλαίσιο τριών σημαντικών έργων για την Ψυχική Υγεία.

Στην σημαντικότητα λειτουργίας της μονάδας και στην έμπρακτη στήριξη του έργου από τον κ. Αρναουτάκη, αναφέρθηκαν η κ. Ράπτη, ο κ. Χαλκιαδάκης, η κ. Μπορμπουδάκη και οι εκπρόσωποι της ψυχικής υγείας. Ο κ. Χαλκιαδακης μάλιστα και δημόσια στην συνάντηση θεσμικών εκπροσώπων της Υγείας που ακολούθησε στην αίθουσα συνεδρίων του ΠΑΓΝΗ, ευχαρίστησε τον κ. Αρναουτάκη που είναι - όπως είπε - πάντα στο πλευρό των φορέων της υγείας.

Στ. Αρναουτάκης: «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την υγεία στην Κρήτη»

«Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να ενισχύει την ψυχική υγεία και γενικότερα την δημόσια υγεία σε όλο το νησί», ανέφερε περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας σε έργα υποδομής, εξοπλισμό Νοσοκομείων, ιατρική ενίσχυση, ενώ ζήτησε από την υφυπουργό να μεταφέρει το αίτημα στην κυβέρνηση να ενισχύσει με πόρους στην Περιφέρεια από τις δημόσιες επενδύσεις.

Ο περιφερειάρχης παράλληλα πρόσθεσε, πως: «Η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με όλες τις δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας και τους κοινωνικούς φορείς και ενισχύει με κάθε τρόπο τις δομές ψυχικής υγείας με σκοπό την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της έξω-ιδρυματικής και κοινοτικής περίθαλψης και φροντίδας στο νησί μας και την προαγωγή της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας». Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την συνεργασία, όπως και την παρισταμένη διευθύντρια της Ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής, κ. Μαρία Κασωτάκη.

Λάμπρος Βαμβακάς: «Αποτελεί μια πολυεπίπεδη αναγκαία δομή»

«Το Κέντρο Ημέρας αποτελεί μια εξειδικευμένη δομή που καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και διασφαλίζει τη συνέχεια της θεραπείας και φροντίδας των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και της κοινωνικής τους λειτουργικότητας», ανέφερε σε δηλώσεις του στα ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Λάμπρος Βαμβακάς.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «στο ίδιο πλαίσιο, το Σεπτέμβριο του 2021, υπεγράφη σύμβαση για τη διαρρύθμιση και την επισκευή του πρώην κτιρίου ΠΙΚΠΑ και τη μετατροπή του σε "Ολοκληρωμένο Κέντρο Ημέρας για Ηλικιωμένους Ασθενείς με Άνοια-Νόσο Alzheimer".

»Επίσης, στο ΕΠ «Κρήτη 2014-2020» έχει ενταχθεί πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον για την ενίσχυση της Κινητής Μονάδας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας που δρα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και στήριξης του Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης που εξυπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου. Στο ίδιο επιχειρησιακό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και λειτουργούν από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη Πολυδύναμο Κέντρο σε Άγιο Νικόλαο και Χανιά, μια Κινητή Μονάδα με έδρα το Ηράκλειο και μια Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα στο Ηράκλειο.

»Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η «Μελέτη αξιολόγησης της πορείας και θεραπείας των χρονίων ψυχικών νοσημάτων της  Κρήτης», με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αλέξανδρο  Ν. Βγόντζα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της».

Τέλος, η υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη και ο περιφεριάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και θεσμικοί εκπρόσωποι, κλείνοντας ανέφεραν ότι «τα εγκαίνια σήμερα ήταν μια πραγματικά σημαντική μέρα και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που ένα έργο για το οποίο χρειάστηκε μακρόπνοος σχεδιασμός, παίρνει σάρκα και οστά προς όφελος των πολίτων της Κρήτης που το έχουν ανάγκη».

Οι βασικοί στόχοι του Κέντρου Ημέρας είναι:

  1. Η έγκαιρη διάγνωση και η εκτίμηση των αναγκών των ασθενών, για να τους προσφέρουμε εξατομικευμένη φροντίδα.
  2. Η εκπαίδευση των ασθενών σε κοινωνικές και καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης
  3. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις διεπιστημονικού χαρακτήρα, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο
  4. Η διευκόλυνση της παραμονής των ασθενών στο οικογενειακό τους περιβάλλον
  5. Η ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων θεραπευτικών παρεμβάσεων
  6. Η ανάπτυξη και η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για το προσωπικό και τους νέους επαγγελματίες στην κοινότητα
  7. Η ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων, που σχετίζονται με την άνοια και τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα που αυτή επιφέρει
  8. Η δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι σειρά επισκέψεων σε ψυχιατρικές δομές του Ηρακλείου Κρήτης είχε πραγματοποιήσει η υφυπουργός πριν από περίπου ένα χρόνο, οπότε παρουσιάστηκε και εξετάστηκε το έργο και οι προτάσεις της 7ης ΥΠΕ στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και των εξαρτήσεων, όπως η επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), η ίδρυση Κέντρου Ημέρας Αλτσχάιμερ, η ίδρυση Κέντρου Ημέρας για τον Αυτισμό, η δημιουργία one day clinic στο Πανάνειο, καθώς και Μονάδας αντιμετώπισης του αλκοολισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News