Κρήτη

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για το Κέντρο Ημέρας ασθενών με άνοια και Alzheimer

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Δ. Βρύσαλης και Β. Κούδας με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας ασθενών με Ν. Alzheimer

Το απόγευμα της Πέμπτης, 14 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης και το μέλος του ΔΣ του Σωματείου, Βασίλης Κούδας, προχώρησαν σε κοινή δήλωση με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Ασθενών με νόσο Alzheimer.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Με αφορμή τα εγκαίνια του εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας ασθενών με Ν. Alzheimer, αναδεικνύεται αρχικά η αναγκαιότητα ύπαρξης μιας τέτοιας δομής για μια κατηγορία ασθενών που απαιτούν πολύμορφη φροντίδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι ασθενείς με Ν. Alzheimer και οι οικογένειές τους, λόγω παντελούς έλλειψης αντίστοιχων δομών στο δημόσιο αναγκάζονται επί χρόνια να καταφεύγουν στον πανάκριβο ιδιωτικό τομέα, με αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες, οικονομικά αβάσταχτες για πολλές οικογένειες οι οποίες επωμίζονται το βάρος της φροντίδας των δικών τους ανθρώπων με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση και καταπόνηση, αφού η φροντίδα αυτή συνήθως είναι 24ωρη.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία η παρουσία της υφυπουργού Υγείας κ. Ράπτη και οι επεφημίες που συνοδεύουν τα εγκαίνια αυτά, όταν οι εργαζόμενοι του κέντρου αυτού κινδύνεψαν να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων απλήρωτοι! Κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά όταν ολόκληρη η λειτουργία της δομής χρηματοδοτείται από προγράμματα ΕΣΠΑ, που έχουν σύντομες ημερομηνίες λήξης και με γνωστές καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων και στις υπόλοιπες σημαντικές υποχρεώσεις Ειδικά όσο αφορά στους εργαζόμενους είμαστε απόλυτα αντίθετοι όταν διορίζονται συνάδελφοι συμβασιούχοι και όχι μόνιμοι, σε έναν τομέα που απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία, με ασθενείς που έχουν ανάγκη από σταθερότητα και οικεία πρόσωπα.

Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ αλλά και ο λαός της Κρήτης έχουν εμπειρία από τέτοια εγχειρήματα στο πρόσφατο παρελθόν, όπως είναι και το παράδειγμα της Παιδοψυχιατρικής κλινικής που ενώ εξυπηρετεί την Κρήτη και τα γύρω νησιά, άνοιξε και αυτή με χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ και παρόλο που μετά από αγώνες χρόνων του σωματείου και των εργαζομένων κατάφερε να ενταχθεί στον οργανισμό του νοσοκομείου, ακόμα αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας ενώ η αναγκαιότητα και η προσφορά της είναι αναμφισβήτητη.

Οι ασθενείς με Alzheimer και οι οικογένειές τους δικαιούνται και έχουν ανάγκη από δημόσιες και δωρεάν δομές φροντίδας, πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων που θα ενσωματώνει την υπάρχουσα επιστημονική γνώση για τη νόσο και την καλύτερη δυνατή φροντίδα των ασθενών, όχι μόνο για το άμεσο μέλλον άλλα στο διηνεκές.

Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Βασίλης Κούδας, μέλος του ΔΣ του σωματείου ΠΑΓΝΗ - εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΑΓΝΗ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια