Ηράκλειο: Την Δευτέρα στον Εισαγγελέα οι «αμετακίνητοι» αρνητές γονείς

Κρήτη
Ηράκλειο: Την Δευτέρα στον Εισαγγελέα οι «αμετακίνητοι» αρνητές γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα 23 παιδιά επέστρεψαν 2 στα θρανία μετά τις γιορτές

Επιμένουν στην απόφασή τους να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο οι γονείς που από την αρχή του χρόνου είτε αντιδρώντας στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είτε αρνούμενοι τον κορωνοϊό, στερούν την εκπαίδευση από τα παιδιά τους, παρά την εμπλοκή του εισαγγελέα.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ευκαιρία πριν από τον Εισαγγελέα για τους αρνητές γονείς στο Ηράκλειο

Ηράκλειο: Γονείς αρνητές κρατούν 24 παιδιά μακριά απο το σχολείο

Από τα 23 παιδιά που πριν από τις γιορτές δεν πήγαιναν στο σχολείο, πλέον εκτός σχολείων και αυτή την εβδομάδα ήταν 21. «Η απόφαση ενός γονιού ανεξάρτητα από τις απόψεις του, να κρατάει το παιδί μακριά από το σχολείο, καθίσταται παραβίαση θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος της εκπαίδευσης», ανέφερε  ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Μπελαδάκης, επισημαίνοντας σε κάθε τόνο ότι ένα παιδί δεν μπορεί υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις να απωλέσει ένα τέτοιο δικαίωμα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπελαδάκη, την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, θα σταλούν στον εισαγγελέα οι φάκελοι των 21 παιδιών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους γονείς των.

Υπενθυμίζεται ότι με την δυνατότητα των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, ο εισαγγελέας δύναται να ασκήσει δίωξη σε γονείς που μπορεί να φτάσει μέχρι και δύο έτη φυλάκιση ή και χρηματικό πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, αν δεν τηρείται το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, τα παιδιά που απουσιάζουν χρεώνονται αδικαιολόγητες απουσίες.

Με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να ενημερώσουν τους γονείς πως είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αν συνεχίσουν να παραβαίνουν τον νόμο, επεμβαίνει η δικαιοσύνη. Δηλαδή, η Διεύθυνση του κάθε σχολείου, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, έχει την αρμοδιότητα να ενημερώσει την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με το που φοιτά το εκάστοτε παιδί. Απο εκεί και ύστερα η Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη σειρά της, ενημερώνει, το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι και εκείνο που αποφασίζει εάν ο φάκελος του παιδιού θα σταλεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων ή όχι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς που εμμένουν στην αρνητική τους στάση.

Υπενθυμίζεται πως από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του, παρουσιάζοντας την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, ενώ πιθανή είναι ακόμη και της αφαίρεσης της επιμέλειας, σε γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων, οι οποίοι παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία τους ως προς τη φοίτηση. Η τροπολογία κατατέθηκε από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών και ειδικότερα προβλέπει ότι: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή».

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News