Ενίσχυση 1,1 εκατ. ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους της Κρήτης

Κρήτη
Ενίσχυση 1,1 εκατ. ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δημοσιότητα η απόφαση Πέτσα για χρηματοδότηση των δήμου που επλήγησαν από θεομηνίες - 1.100.000 σε Δήμους της Κρήτης

Χρηματοδοτούνται με 1.100.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων,  

Ειδικότερα, τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και σύμφωνα με αυτές προβλέπονται οι εξής χρηματοδοτήσεις για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών:

  • 800.000 ευρώ για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας του Ν. Ηρακλείου
  • 300.000 ευρώ για τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων του Ν. Ηρακλείου

«Στηρίζουμε τους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους Δήμους της Κρήτης για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό. Στεκόμαστε δίπλα στην Αυτοδιοίκηση στην πράξη, όποτε και για όσο χρειάζεται», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Στο νέο πρόγραμμα οι σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, για την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση και την βοήθεια των πολιτών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης και έχουν πληγεί. Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επικαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, με θέμα: «Κίνητρα μέσω Αναπτυξιακού Νόμου, Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.λ.π. για παραμονή των επιχειρήσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές αλλά και την εγκατάσταση νέων».

Διαβάστε επίσης Νέο Εξοικονομώ: Αυξημένο ενδιαφέρον στην Κρήτη - «Χαμηλά τα ποσά με βάση τον πληθυσμό και το κτιριακό απόθεμα»

Μάλιστα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη παροχής νέων κινήτρων σε αυτές τις περιοχές, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη θεσμοθέτηση νέων κινήτρων σε αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, μέσα από τον νέο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», είναι πιθανόν να ενισχυθούν περαιτέρω οι σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς των αυξημένων πόρων, όπως ισχύει για τις απολιγνιτοποιημένες περιοχές και αυτές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, όσες επιχειρήσεις δεν έχουν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ, μπορούν να κάνουν νέα αίτηση και να ενταχθούν στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Επί της ουσίας, η ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών στον επερχόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ» και στο ευνοϊκό καθεστώς των αυξημένων πόρων, θα συνιστά αυτόματα είτε αύξηση των δικαιούχων των σεισμόπληκτων περιοχών, καθώς θα διαμοιραστεί επιπλέον 5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος σε αυτές τις περιοχές είτε επιπλέον επιχορήγηση ανά δικαιούχο κατά 5%.

Διαβάστε επίσης ⇒ Αυξημένες κατά 10% οι κρατικές ενισχύσεις στην Κρήτη - Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες

«Ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, βρεθήκαμε στο Αρκαλοχώρι από την πρώτη στιγμή με όλη μας την ομάδα και παραμένουμε μέχρι και σήμερα με παρουσία δικών μας μηχανικών και επιστημόνων γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε αυτή την περιοχή να αναγεννηθεί όπως και της αξίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι σεισμόπληκτες περιοχές στο νέο κύκλο «Εξοικονομώ»

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, «και για το ''Εξοικονομώ'' είμαι πολύ πρόθυμος σε επόμενο κύκλο να εντάξουμε και τις σεισμόπληκτες περιοχές στο ίδιο πλαίσιο που έχουμε τις πυρόπληκτες και την απολιγνιτοποίηση. Το θεωρώ δίκαιο. Κακώς δεν το κάναμε. Δεν είχε προβλεφθεί. Αλλά θα υπάρξει και επόμενος κύκλος ούτως ή άλλως».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, για τις πλειγείσες από τον σεισμό περιοχές, στο νέο «Εξοικονομώ» θα δεσμευτούν κατά 5% περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι, όπως έχει προβλεφθεί και για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και τις περιοχές που είχαν πυρκαγιές το καλοκαίρι. «Δεν είναι οι σεισμόπληκτες μέσα. Αυτό θα ήταν μία αρχή που θα μπορούσε να γίνει στον επόμενο κύκλο του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», ανέφερε ο υπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News