Κρήτη

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Κρήτης (βίντεο, εικόνες)

Σφοδρές χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 13 Ιανουαρίου στο Οροπέδιο Ομαλού - Ήπιο το πέρασμα της κακοκαιρίας από τα Ανώγεια

Στα λευκά «έντυσε» ο «Διομήδης» πολλές περιοχές της Κρήτης. Η κακοκαιρία η οποία σαρώνει τα τελευταία 24ωρα το νησί, έχει κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς βόρειους ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες.    

Ειδικότερα, στις ορεινές περιοχές των Χανίων τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με το Οροπέδιο Ομαλού να βρίσκεται ανά διαστήματα αποκλεισμένο. Την ίδια ώρα ήπια χαρακτηριστικά είχε ο «Διομήδης» στα Ανώγεια, που παρά τη θερμοκρασία που έφτασε κοντά στο μηδέν, το χιόνι έστρωσε μόνο στα ψηλότερα σημεία, ενώ στα λευκά ντύθηκε και το Τζερμιάδο Λασιθίου καθώς από το πρωί της Πέμπτης, χιονίζει σε χωριά με υψόμετρο πάνω από τα 800 μέτρα.

Εντυπωσιακό σκηνικό στο Οροπέδιο Ομαλού

Στις ορεινές περιοχές των Χανίων τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με το Οροπέδιο Ομαλού να βρίσκεται ανά διαστήματα αποκλεισμένο.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από τα ξημερώματα, σε υψόμετρο οκτακοσίων μέτρων, μετά τη θέση Κεφάλι της επαρχιακής οδού Λάκκων, ενεργοποίησαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, τα οποία απο το πρωί επιχειρούν για τη διάνοιξη της επαρχιακής οδού. Ωστόσο, λόγω της εξέλιξης του φαινομένου, ο δρόμος έκλεινε συνεχώς και η κυκλοφορία λίγα χιλιόμετρα πριν από το Οροπέδιο ήταν δυνατή μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Την ίδια ώρα, το κύμα κακοκαιρίας δεν άφησε αλόβητες περιοχές των Σφακίων και του δήμου Καντάνου Σελίνου όπου επίσης χιόνισε, αλλά σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Τα μηχανήματα του δήμου παρεμβαίνουν στον επαρχιακό δρόμο στο ύψος του χωριού Ασκύφου για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων. «Είναι ο πρώτος γερός χιονιάς», τονίζει υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, ο οποίος μετέβη εγκαίρως στο φυλάκιο της υπηρεσίας στο Ξυλόσκαλο, συνεχίζοντας μέχρι και αυτή την στιγμή τις περιπολίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πολίτες που σκοπεύουν να μετακινηθούν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη την οδήγηση στην περιοχή του Ομαλού κυρίως τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Στα Ανώγεια

Ήπια χαρακτηριστικά είχε ο Διομήδης στα Ανώγεια, που παρά τη θερμοκρασία που έφτασε κοντά στο μηδέν, το χιόνι έστρωσε μόνο στα ψηλότερα σημεία. Νέφωση, χαμηλές θερμοκρασίες και χιονόνερο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του φαινομένου, με το δρόμο προς τη Νίδα να έχει εντελώς χειμωνιάτικο χρώμα και άρωμα, ντυμένος στα λευκά.

Ο «Διομήδης» μέχρι νωρίς το απόγευμα, έδειξε ένα αμιγώς χειμωνιάτικο πρόσωπο στην περιοχή, χωρίς όμως να δημιουργεί πέρα από το χειμωνιάτικο σκηνικό, κάποιο πρόβλημα για τη λειτουργία των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

Διαβάστε επίσης

Χανιά: Εντυπωσιακό σκηνικό στo χιονισμένο οροπέδιο Ομαλού (εικόνες, βίντεο)

Η κακοκαιρία «Διομήδης» έντυσε στα λευκά το Τζερμιάδο (εικόνες)

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης εξήγησε ότι με την υποχώρηση της έντασης του φαινομένου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η περιοχή θα αποτελεί ιδανικό τόπο επίσκεψης. Για το λόγο αυτό μάλιστα συνέστησε στους επισκέπτες προσοχή στη μετακίνηση και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που από τη μια αναδεικνύει την ομορφιά του τόπου και ταυτόχρονα αποτελεί ζωτικής σημασίας βάση για την εργασία των κτηνοτρόφων.

Χιόνισε στο Τζερμιάδο

Χιονοπτώσεις έχουν καταγραφεί από το πρωί σε χωριά με υψόμετρο πάνω από τα 800 μέτρα 

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων από την κακοκαιρία, εκτός από τις διαχειρίσιμες έως τώρα ζημιές και φθορές σε πολλές περιοχές, γεμίζει και το φράγμα Αποσελέμη. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι συγκεντρώνονται 45.000 κυβικά νερό ανά ώρα.

Εν τω μεταξύ κλειστό παραμένει το αγροτικό δίκτυο στο Οροπέδιο Λασιθίου μετά από απόφαση του δημάρχου, Γιάννη Στεφανάκη. Στο χωριό Τζερμιάδο ξεκίνησε να χιονίζει από τις 10 το πρωί, με τη θερμοκρασία να φτάνει τον έναν βαθμό Κελσίου. Η ένταση και η διάρκεια των βροχοπτώσεων, πλημμύρισε τους δρόμους μέσα στον κάμπο και η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας, έγινε για λόγους ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης ⇒ Χανιά: Διάνοιξη δρόμων στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Λάκκων-Ομαλού (εικόνες)

Αυτή την ώρα σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους δυο βαθμούς Κελσίου και το κύριο χαρακτηριστικό είναι η έντονη ομίχλη. «Αν η θερμοκρασία πέσει λίγο ακόμη, είναι σίγουρο ότι θα έρθει χιονόπτωση. Όλες οι υπηρεσίες, το προσωπικό και ο εξοπλισμός του δήμου είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε συνθήκη προκύψει μέσα στη μέρα», είπε ο κ. Στεφανάκης.

Σημειώνεται πως χιονοπτώσεις έχουν καταγραφεί από το πρωί της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου σε χωριά με υψόμετρο πάνω από τα 800 μέτρα.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια