Ηράκλειο: «Επιδρομή» διαδικτυακών απατεώνων – Πώς καταφέρνουν να αποσπούν τραπεζικούς κωδικούς

Κρήτη
Ηράκλειο: «Επιδρομή» διαδικτυακών απατεώνων – Πώς καταφέρνουν να αποσπούν τραπεζικούς κωδικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες πολίτες έπεσαν θύματα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου - Πως απέσπασαν 2.400 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό σε λίγα δευτερόλεπτα

«Επιδρομή» διαδικτυακών απατεώνων, οι οποίοι προσεγγίζουν τηλεφωνικά τα θύματά τους και επιχειρούν με ευγενέστατο τρόπο είτε να υποκλέψουν προσωπικά τους στοιχεία, είτε να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, έλαβε χώρα τα προηγούμενα 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Δεκάδες πολίτες έπεσαν (ή παραλίγο να πέσουν) θύματα των εν λόγω επιτηδείων. Οι τελευταίοι, παριστάνοντας τους εκπροσώπους πολυεθνικών κολοσσών (όπως για παράδειγμα της Microsoft), προέβησαν σε καταιγισμό τηλεφωνημάτων σε ανυποψίαστους συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις τηλεφωνικών απατών στο παρελθόν, εν προκειμένω, πρόκειται για πιο οργανωμένους απατεώνες, οι οποίοι φέρονται να μπορούν να γίνονται πιο πιστευτοί στα θύματά τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω δράστες φέρονται στους πολίτες με μεγάλη ευγένεια, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Εξάλλου, εκτός από την υπερβολική ευγένεια, φαίνεται ότι από την άλλη άκρη της γραμμής, όπου βρίσκεται η δήθεν υπάλληλος της εταιρείας, ακούγονται να χτυπούν συνεχώς τηλεφωνικές γραμμές. Με λίγα λόγια, οι δράστες φέρονται να δημιουργούν ηχητικά ένα σκηνικό... πραγματικού τηλεφωνικού κέντρου, προσπαθώντας έτσι να γίνουν πιστευτοί στα υποψήφια θύματά τους.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV νεαρός επιχειρηματίας, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα έγινε δέκτης απανωτών τηλεφωνικών κλήσεων από απατεώνες. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, απανωτά τηλεφωνήματα δέχτηκε και η μητέρα του!

Σύμφωνα και με άλλες καταγγελίες, πολίτες δέχονται τηλεφωνήματα από δήθεν εκπροσώπους εταιρειών όπως η Microsoft ή από δήθεν υπαλλήλους του κέντρου αναφοράς προβλημάτων των Windows.

Όπως εξήγησε ο νεαρός επιχειρηματίας στην ΚΡΗΤΗ TV, οι εν λόγω απατεώνες είναι ευγενέστατοι. «Είναι μια νεαρή κοπέλα πολύ ευγενική, ενώ από πίσω, στο background δηλαδή, ακούγονται να χτυπάνε κι άλλα τηλέφωνα... Σαν δηλαδή να πρόκειται για κανονικό τηλεφωνικό κέντρο», ανέφερε αρχικά ο επιχειρηματίας. «Είναι πάντα πολύ γλυκοί. Δηλαδή όταν τους είπα “πες μου τι θες”, εκείνη μου απάντησε: «Συγνώμη κύριε, δε θέλουμε κάτι. Να σας βοηθήσουμε θέλουμε», πρόσθεσε με νόημα ο καταγγέλλων.

Πώς καταφέρνουν να υφαρπάζουν κωδικούς τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίδοξοι απατεώνες προσπαθούν να καθοδηγήσουν ουσιαστικά μέσω τηλεφώνου τούς πολίτες που βρίσκονται μπροστά από τους υπολογιστές τους, ώστε να πατήσουν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό πλήκτρων, προκειμένου οι ίδιοι να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές και να υφαρπάξουν προσωπικά και οικονομικά στοιχεία και φυσικά... χρήματα μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Έτερος καταγγέλλων, ο οποίος δεν έπεσε στην “παγίδα” που του έστησαν οι δράστες, ανέφερε ότι «το μόνο που μου είπαν είναι ότι είναι από τη Microsoft κι ότι έχει κάποιο πρόβλημα ο υπολογιστής μου και στέλνει συνεχώς μηνύματα προς τη Microsoft. Για αυτόν τον λόγο θέλησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή μου».

Της απέσπασαν 2.400 ευρώ σε λίγα δευτερόλεπτα

Στο μεταξύ, μια 35χρονη συντοπίτισσά μας έπεσε θύμα απάτης μέσω μηνύματος που έλαβε στο κινητό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα έλαβε μήνυμα ότι οι κωδικοί ebanking της είχαν ακυρωθεί. Η ίδια πάτησε στον σύνδεσμο που περιείχε το επίμαχο μήνυμα και, μέχρι να επικοινωνήσει με την τράπεζα, οι άγνωστοι δράστες είχαν κάνει τρεις αναλήψεις των 800 ευρώ από τον τραπεζικό της λογαριασμό! Η 35χρονη, μόλις διαπίστωσε το τι είχε συμβεί, μετέβη στην Αστυνομία και υπέβαλε μήνυση, με τις τοπικές Αρχές να διερευνούν την υπόθεση.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εμπιστεύονται κανέναν μέσω τηλεφώνου, όποια ιδιότητα κι αν δηλώνει ο ίδιος.

Φωτογραφία αρχείου Pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News