Φανάρι: Οι διαδικασίες που οδήγησαν στην εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου - Αναλυτικό ρεπορτάζ

Κρήτη
Φανάρι: Οι διαδικασίες που οδήγησαν στην εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου - Αναλυτικό ρεπορτάζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οριακή ψηφοφορία και ο καθοριστικός ρόλος των δύο «σύμψηφων»

Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία των Συνοδικών μελών, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ολοκληρώθηκε, χθες, Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, η διαδικασία της «ιερής ψηφοφορίας» για τον νέο Αρχιεπίσκοπο του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι με γνώμονα το «τριπρόσωπο» που καταρτίσθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, οι τρεις υποψήφιοι Ιεράρχες που διεκδικούσαν τη θέση του επικεφαλής στην Αρχιεπισκοπή της Κρήτης ήταν, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος με 7 ψήφους, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, επίσης με 7 ψήφους και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, με 5 ψήφους.

Οι Αρχιερείς στο Φανάρι εξέλεξαν τον Σεβασμιώτατο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμο και έξαρχο Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ. Ευγένιο με 7 ψήφους, o οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης σε ηλικία 53 ετών.

Πρόκειται για τον πρώτο σε καταγωγή Ηρακλειώτη Αρχιεπίσκοπο Κρήτης από το 1941 και ύστερα, καθώς ο τελευταίος ήταν ο Τιμόθεος Βενέρης, ο οποίος εξελέγη το 1933 και κηρύχθηκε έκπτωτος το 1941.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην «ιερά ψηφοφορία» ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος έλαβε 5 ψήφους. Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση εκλογικής διαδικασίας, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι Αρχιερείς εκλέγονται σχεδόν ομόφωνα και παμψηφεί.

Η οριακή ψηφοφορία και το σύμψηφο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, της «ιεράς ψηφοφορίας» στο Φανάρι προηγήθηκε μία ολονυχτία διαβουλεύσεων, καθώς όπως είχαμε δημοσιεύσει, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ως πρόεδρος της Συνόδου, πριν καταλήξει στην οριστική του εισήγηση και τοποθέτηση, εξέτασε προσεκτικά όλες τις προθέσεις και τάσεις ανάμεσα στα δώδεκα τακτικά μέλη της υφιστάμενης Συνόδου. Άλλωστε, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει εκείνος, τύποις και ουσία.

Ακόμα και κατά τη διαδικασία της κατάρτισης του «τριπροσώπου», ο Βαρθολομαίος έγινε δέκτης ταυτόχρονων πιέσεων και οχλήσεων από κύκλους εκτός εκκλησιαστικού χώρου, οι οποίες κλιμακώνονταν όσο πλησιάζαμε προς την Συνεδρίαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκφράζοντας τις διαφορετικές επιθυμίες για το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον κ.κ. πρ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

Πώς οι απόντες Αρχιερείς έκριναν το αποτέλεσμα

Ο Πατριάρχης, ωστόσο, είχε εκτιμήσει και για αυτό και αποφάσισε να μην προβεί σε καμία εισήγηση, καθώς η πλειοψηφία μεταξύ των δύο επικρατέστερων Ιεραρχών, δηλαδή του Εμψηφισμένου, πλέον, Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου και τον Μητροπολίτη Κισσάμου, Αμφιλόχιο, ήταν οριακή.

Είχε, όμως, υπόψιν του ότι από τα 12 μέλη που στελεχώνουν το εκλογικό σώμα, απουσίαζαν για λόγους ανωτέρας βίας, ο Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και ο Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ. Επί της ουσίας, το εκλεκτορικό σώμα αποτελούνταν από δέκα και όχι δώδεκα Αρχιερείς και όπως φαίνεται απόλυτα μοιρασμένους ως προς τις προθέσεις τους για τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους.

Με βάση το Εκκλησιαστικό Δίκαιο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι δύο Αρχιερείς που απουσίαζαν από την Σύνοδο, απέστελλαν το σύμψηφο, αναθέτοντας δηλαδή την ψήφο τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ώστε ο τελευταίος να τις διαθέσει σε δύο από τους παρόντες στην Σύνοδο Αρχιερείς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μπορούσε έχοντας διαγνώσει τις τάσεις να επιμερίσει τις δύο ψήφους στις δύο επικρατέστερες πλευρές. Αυτό ουσιαστικά θα συνιστούσε την απόλυτη ισοψηφία και σύμφωνα με το Κανονικό Δίκαιο, σε αυτή την περίπτωση ο νέος αρχιεπίσκοπος θα ερχόταν κατόπιν Απόφασης του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έδωσε το προνόμιο της διπλής ψήφου - των δύο απόντων -στους δύο Ιεράρχες, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο και Μύρων κ. Χρυσόστομο.

Ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ.κ. Ευγένιος έλαβε 7 ψήφους, έναντι 5 του Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλόχιου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σαφέστατα αξιολόγησε τις εισηγήσεις, συνεκτίμησε όλες τις παραμέτρους για τους τρείς υποψηφίους και στάθμισε τις ψήφους. Αναμφισβήτητα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης διατηρεί άψογες σχέσεις με το Φανάρι, χαίρει της προσωπικής εκτίμησης και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και δικαίως είναι ένας από τους πλέον αγαπητούς Ιεράρχες στην Κρήτη.

Το μείζον συνίσταται στο γεγονός ότι η Εκκλησία της Κρήτης γύρισε σελίδα. «Μία ορχήστρα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνον με τον μαέστρο της», τόνισε χαρακτηριστικά χθες, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, κατά την αναχώρησή του για το Φανάρι από το Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», σημειώνοντας με νόημα ότι  το Οικουμενικό Πατριαρχείο του έδωσε την μπαγκέτα. «Όλοι εμείς είμαστε τα μουσικά όργανα που μαζί Του, όλοι μαζί κι Εκείνος, θα γράψουμε τις Θεϊκές Συμφωνίες, βάζοντας την Εκκλησία της Κρήτης, με την μακραίωνη ιστορία που έχει, στην νέα εποχή», δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος κι ενωτικός στην ΚΡΗΤΗ TV.

Ο Ευγένιος βρίσκεται στο Φανάρι, για τις ευχές των Ιεραρχών και για τις εργασίες της Συνόδου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022. Η ενθρόνισή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα εκκινήσουν και οι διαδικασίες για την εκλογή του αντικαταστάτη του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News