Κρήτη: Αντιμέτωποι με τροχαία και «βαριά» πρόστιμα οι διανομείς φαγητού

Κρήτη
Κρήτη: Αντιμέτωποι με τροχαία και «βαριά» πρόστιμα οι διανομείς φαγητού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσεις επιτέλους αυστηρά την τήρηση των μέτρων προστασίας γι’ αυτόν τον κλάδο των εργαζομένων και πρέπει να τηρηθούν και τα αυστηρά μέτρα για την ατομική προστασία», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Νίκος Κοκολάκης

Στους δρόμους βγαίνουν να διαμαρτυρηθούν οι διανομείς φαγητού της Θεσσαλονίκης σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, για τα πρόστιμα έως και 2.100 ευρώ αναφορικά με τα πανάκριβα rapid tests, ενώ την ίδια ώρα δεν έχουν τέλος τα δυστυχήματα ή τα ατυχήματα σε βάρος των ανθρώπων αυτών, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολύ σοβαρούς κινδύνους, για να ολοκληρώσουν το «μεροκάματο του τρόμου» και να γυρίσουν σώοι και αβλαβείς στο σπίτι και τις οικογένειές τους.

Στο Ηράκλειο ένα βασικό αίτημα που παραμένει επίκαιρο όσο και ανικανοποίητο είναι η νομοθετική απαγόρευση του δίκυκλου σε περιόδους κακοκαιρίας και η αντικατάστασή του με αυτοκίνητο, προκειμένου να μπορούν οι διανομείς να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να παίζουν τη ζωή τους «κορώνα-γράμματα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, «για άλλη μια φορά ρίχνουν την ευθύνη σε εμάς τους εργαζόμενους, με τσουχτερά πρόστιμα! Συγκεκριμένα, στις 20/12 κοινοποιήθηκαν πρόστιμα έως 2.100 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας μέσω της ειδικής πλατφόρμας “για τη στήριξη εργαζομένων”. Τα πρόστιμα αφορούν τα υποχρεωτικά και πανάκριβα rapid tests, τα οποία:

α) Είτε έγιναν/δηλώθηκαν εκπρόθεσμα το χρονικό διάστημα από 18 Οκτωβρίου έως και 7 Νοεμβρίου, λόγω σφάλματος του συστήματος/πλατφόρμας,

β) Είτε συνάδελφοι είχαν κανονική ή αναρρωτική άδεια και δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ,

γ) Είτε γιατί στα φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα υπήρχε συνωστισμός (κατά τα άλλα ιδιωτικός τομέας).

δ) Είτε γιατί πολλοί συνάδελφοι ενημερώθηκαν καθυστερημένα ή καθόλου από τις εταιρείες/καταστήματα για την αλλαγή των υποχρεωτικών τεστ από 1 σε 2.

Το ύψος του προστίμου ορίζεται στα 300 ευρώ (για πλήρη απασχόληση) και στα 150 ευρώ (για μερική απασχόληση), για κάθε τεστ, τιμωρώντας έτσι τους συναδέλφους για την ανικανότητα της ίδιας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και αφού έχουν θησαυρίσει διάφορα διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία.

Συνάμα, εξακολουθούμε να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα διάφορα μέσα προστασίας, όπως μάσκες και αντισηπτικά, κόστος το οποίο θα έπρεπε να βαραίνει τους εργοδότες και μόνο! Το υπουργείο Εργασίας μετέτρεψε το Δώρο Χριστουγέννων σε βαρύ πρόστιμο», αναφέρεται μεταξύ των άλλων.

Νίκος Κοκολάκης: «Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι»

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Νίκος Κοκολάκης τόνισε πως «πρέπει πραγματικά η κυβέρνηση να νομοθετήσει επιτέλους αυστηρά την τήρηση των μέτρων προστασίας γι’ αυτόν τον κλάδο των εργαζομένων. Και πρέπει να τηρηθούν και τα αυστηρά μέτρα για την ατομική προστασία. Ήδη τα ξημερώματα του Σαββάτου θρηνήσαμε έναν ακόμα διανομέα που άφησε την τελευταία του πνοή την ώρα της δουλειάς του. Άρα, η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει επιτέλους αυτούς τους εργαζόμενους. Να εφαρμοστεί η σύμβαση του επισιτισμού-τουρισμού και να γίνει υποχρεωτική».

Η τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Αυτή τη φορά πρόκειται για έναν 44χρονο άνδρα. Εξάλλου και την περασμένη Κυριακή 9 Ιανουαρίου κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του άλλος ένας διανομέας στα Χανιά, που τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Εμάς το πάγιο αίτημά μας είναι, όταν υπάρχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι εργοδότες να προμηθεύουν με αυτοκίνητα τους διανομείς, ούτως ώστε να μην επηρεάζεται η ατομική τους προστασία», καταλήγει ο Νίκος Κοκολάκης.

Στο μεταξύ, ραγδαία αναπτύσσεται το επάγγελμα του διανομέα φαγητού στο Ηράκλειο, όπου αριθμεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους. Κατά την περίοδο των γιορτών μεγάλη ήταν η κίνηση στα καταστήματα που παρέχουν υπηρεσίες delivery στο Ηράκλειο, με τους διανομείς να δίνουν μάχη με τον χρόνο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Και βέβαια, ποτέ δε λείπουν οι τραυματισμοί, αλλά και οι περιπτώσεις όπου οι διανομείς γίνονται δέκτες της αγανάκτησης των πελατών, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση του φαγητού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News