Κρήτη: «Πάγωμα» στις έρευνες υδρογονανθράκων - Πού οφείλεται η αναβολή

Κρήτη
Κρήτη: «Πάγωμα» στις έρευνες υδρογονανθράκων - Πού οφείλεται η αναβολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σηματοδοτεί η κίνηση της κοινοπραξίας με αφορμή μάλιστα την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed

«Παγώνουν» κατά πως φαίνεται οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης το 2019, η κοινοπραξία Total, ExxonMobil έχει χρόνο μαζί να προχωρήσει στη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, τελικώς η κοινοπραξία αποφάσισε να μην προχωρήσει, όπως ενημέρωσε επίσημα την ΕΔΕΥ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η γαλλική Total Energies απέστειλε το ετήσιο work plan (πρόγραμμα εργασιών) στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), στο οποίο δεν προβλέπεται για φέτος το χειμώνα η διενέργεια σεισμικών ερευνών.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση, λίγες μέρες μετά την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Σύμφωνα με το Euro2day, η αναβολή από την κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛ.ΠΕ. των σεισμικών ερευνών για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, οφείλεται στην προσφυγή τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ.

Οι WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» έχουν καταφέρει από το 2019 να «μπλοκάρουν» κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία, Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης.

Παράλληλα, η αμερικανική ExxonMobil με την Qatar Petroleum εκτελούν κανονικά το ερευνητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο, ενώ και η Total Energies που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni προγραμματίζει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Για να υπάρξει κάποια αλλαγή θα πρέπει είτε η κοινοπραξία να αναθεωρήσει το workplan, είτε η ΕΔΕΥ να δώσει χρονική παράταση στη συμβατική υποχρέωση.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News