Κρήτη

Ευγένιος: Με δάκρυα στα μάτια το μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης - Το πρώτο του τηλεφώνημα (βίντεο)

Η πρώτη του γεμάτη συγκίνηση τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προς την αγαπημένη του θεία, την Ιωάννα - Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μεταβαίνει άμεσα στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» με προορισμό το Φανάρι, για τις ευχές των Ιεραρχών και τις εργασίες της Συνόδου - Λίγο πριν μεταβεί στο αεροδρόμιο επισκέφτηκε τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο στο νοσοκομείο και πήρε την ευχή του

«Ειρήνη και ενότητα», απηύθυνε στο πρώτο του μήνυμα, εμφανώς συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος εξελέγη σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, κατά τις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Η είδηση της ανάδειξης του κ. Ευγένιου προκάλεσε ικανοποίηση σε όλη την Κρήτη. Ο Σεβασμιώτατος όλη την ημέρα βρισκόταν στο γραφείο του και περίμενε την απόφαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μόλις, το μεσημέρι, έγινε γνωστή η εκλογή του, στην Μητρόπολη βρέθηκαν δεκάδες πιστοί και κληρικοί προκειμένου να τον συγχαρούν, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών σε όλο το νησί χτυπούσαν χαρμόσυνα.

Η πρώτη του γεμάτη συγκίνηση τηλεφωνική επικοινωνία, ήταν προς την αγαπημένη του θεία, την Ιωάννα. Πρόκειται για την αδελφή της μητέρας του, η οποία τον μεγάλωσε από μικρό παιδί, καθώς ο Ευγένιος σε πολύ μικρή ηλικία έχασε και τους δύο γονείς.

Αξίζει να σημειωθεί και η πρώτη κλήση που δέχτηκε, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, ο οποίος ευχήθηκε και συνεχάρη για την εκλογή του.

Εμφανώς συγκινημένος ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχαρίστησε τους συνοδικούς ιεράρχες που τον εξέλεξαν ομόφωνα και τόνισε πως θα διακονίσει την Ειρήνη και την ενότητα της κρητικής Εκκλησίας, «Θα διακονίσω την πορεία μιας Εκκλησίας με χρυσές σελίδες ιστορίας στο διάβα των αιώνων», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι λίγο πριν πάει στο αεροδρόμιο, μετέβη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο πρώην Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, ο οποίος νοσηλεύεται εξαιτίας μίας λοίμωξης που τον ταλαιπωρεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομίλησαν και πήρε την ευχή του για το ξεκίνημα της νέας του διακονίας.

Διαβάστε επίσης

Καρέ καρέ η Ακολουθία και ιεροτελεστία για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης (βίντεο)

Αμέσως μετά την ενθρόνιση του κ.κ. Ευγενίου θα εκκινήσουν και οι διαδικασίες για την εκλογή του αντικαταστάτη του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. 

Η ενθρόνιση του Ευγενίου αναμένεται να γίνει τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Ο νεός Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, το απόγευμα στο Φανάρι, για την ευχαριστία αυτού εν Συνόδω, τις ευχές των Ιεραρχών και των λοιπών παρόντων, αλλά και για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, οι οποίες ολοκληρώνονται την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022.

Ακολουθεί η πρώτη δήλωση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ευγένειου:

«Με βαθιά συγκίνηση άκουσα μόλις πριν από λίγο, το άγγελμα της εκλογής μου στην θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και του Πατριάρχου μας, του Μεγάλου Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Υποβάλω την βαθύτατη αφοσίωση μου προς το πρόσωπο του και στην μητέρα μας Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, την οποία η Εκκλησία της Κρήτης έχει το προνόμιο να έχει την κανονική της αναφορά. Δοξάζω τον Θεό για ότι έχει γίνει μέχρι τώρα στην ζωή μου, μια ζωή που αφιέρωσα με όλη μου την δύναμη της ψυχής και που Εκείνος την οδηγεί όπου θέλει, όποτε θέλει και όπως κρίνει.

«Σήμερα Εκείνος θέλησε μεταξύ των ισαδελφών μου αρχιεραρχών των αξίων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κρήτης να καταστώ πρώτος διάκονός της. Να διακονίσω την ειρήνη και την ενότητα της Κρητικής Εκκλησίας, να διακονίσω την ενότητα του λαού μας. Να διακονίσω και να συνεχίσω την ιστορία μιας Εκκλησίας με χρυσές σελίδες ιστορίας στο διάβα των αιώνων.

Επικαλούμαι την ευχή και την πρεσβεία του Αγίου Αποστόλου Τίτου, του πρώτου Επισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης και βεβαίως του Αποστόλου των εθνών και του νησιού μας, του Αποστόλου Παύλου, το Άγιο πόδι του πάτησε την Κρήτη και την ευλόγησε πολυτρόπως. Επικαλούμαι τις ευχές όλων των αδελφών μου, Αρχιερέων, των αδελφών μου του ιερού Κλήρου της Κρήτης, των Μοναχικών αδελφοτήτων, αλλά και αυτού του όμορφου και ευλογημένου λαού.

Δοξάζω το Θεό και την Παναγία, την παναγία του Χάνδακα που από τα μικρά μου χρόνια δίπλα μου οδηγεί τα βήματά μου στην Εκκλησία.

Ευχαριστώ όσους ευεργέτησαν τη ζωή μου με πρώτο το Μακαριστό Γέροντά μου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, αλλά και το δικό του Γέροντα του οποίου το όνομα μου εμπιστεύτηκε τον Μακαριστό μεγάλο πρωθιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης Ευγένιο, του οποίου όχι μόνο την κλήση αλλά προπάντων το ήθος τους τρόπους και αυτό που χαρισματικά λιτάνευε μέσα στην Εκκλησία καλούμαι να συνεχίσω, όπως και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιμόθεου, του οποίου υπήρξα μέχρι το τέλος της ζωής του βοηθός Επίσκοπος αλλά και του οσίου Γέροντός μας του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, του οποίου το γήρας με όλη μου την αγάπη και στοργή θα περικρατήσω μέχρι να θέλει ο Θεός.

Εκείνος με την ευχή του θα οδηγεί και τον δικό μου βηματισμό για να συνεχίσω το δικό του όμορφο έργο που επιτελεί τα τελευταία χρόνια στην Εκκλησία της Κρήτης».

Το χρονικό

Οι καμπάνες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αλλά και στις περισσότερες εκκλησίες ήχησαν χαρμόσυνα. Ήταν η στιγμή που επίσημα ανακοινώθηκε η εκλογή του Σεβ. Μητροπολίτη Ευγένιου, του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Τον νέο Αρχιεπίσκοπο εξέλεξε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη, 11 Ιανουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022.

Στη μία το μεσημέρι στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με ιεροτελεστία, παρουσία όλων των Συνοδικών μελών, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της «ιερής ψηφορορίας» για τον νέο Αρχιεπίσκοπο του νησιού. Οι Αρχιερείς στο Φανάρι εξέλεξαν τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιο, κατά κόσμο Ευγένιο Αντωνόπουλο με 7 ψήφους. Σημειώνεται πως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος έλαβε 5 ψήφους.

Ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ. Ευγένιος, αναλαμβάνει τα ηνία της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης σε ηλικία 53 ετών.

Ακολουθεί το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Συνῆλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, ἐπί τῇ ἀναγνώσει τοῦ γράμματος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, διά τοῦ ὁποίου ὑποβάλλει αὕτη εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τό ὑπ᾽ αὐτῆς καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά τήν ἀνάδειξιν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν καί ψήφων κανονικῶν γενομένων τῇ ἐπικλήσει τοῦ Παναγίου Πνεύματος, Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης ἐξελέγη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, ὅστις καί ἀναμένεται εἰς Φανάριον διά τήν τέλεσιν κατά τήν τάξιν τοῦ Μικροῦ καί τοῦ Μεγάλου Μηνύματος.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας
τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου»

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το έτος 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλεως Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαίου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής. Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαίου 2005.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια