Σήμερα ξεκινά η συνεδρίαση για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης - Η διαδικασία και οι τρεις Μητροπολίτες

Κρήτη
Σήμερα ξεκινά η συνεδρίαση για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης - Η διαδικασία και οι τρεις Μητροπολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνεδρίαση αρχίζει σήμερα και δεν αποκλείεται ακόμη και την πρώτη ημέρα να βγει «λευκός» καπνός για την Εκκλησία της Κρήτης

Ξεκινά σήμερα Τρίτη 11 Ιανουαρίου η τριήμερη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει και η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης από το «τριπρόσωπο» που έχει καταρτιστεί από τις 28 Δεκεμβρίου.

Η συνεδρίαση αρχίζει σήμερα και δεν αποκλείεται ακόμη και την πρώτη ημέρα να βγει «λευκός» καπνός για την Εκκλησία της Κρήτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης δεν αποκλείεται να γίνει εντός των πρώτων δύο ημερών της συνεδρίασης, δηλαδή είτε σήμερα είτε αύριο, ώστε ο Μητροπολίτης που θα ενημερωθεί ότι εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κρήτης να προλάβει να μεταβεί στο Φανάρι τουλάχιστον την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνεδρίασης της Συνόδου για το «μικρό μήνυμα».

Υποψήφιοι με βάση το «τριπρόσωπο» που κατάρτισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης στις 28 Δεκεμβρίου 2021 - για πρώτη φορά στα χρονικά ακολουθείται αυτή η διαδικασία, καθώς ως τώρα το «τριπρόσωπο» καθοριζόταν από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τη Σύνοδο - είναι οι Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, που έλαβε 7 ψήφους, Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, επίσης 7 ψήφους, και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, με 5 ψήφους.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης δεν αποκλείεται να γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η σύνθεση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτή την περίοδο, με θητεία που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου, άρα αυτή που θα εκλέξει και τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κατά την τακτική μηνιαία συνεδρίασή της, είναι:

Πρόεδρος: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μέλη: Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Ατλάντας κ. Αλέξιος, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας, Σασίμων κ. Γεννάδιος, Κρήνης κ. Κύριλλος, Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατάγονται από την Κρήτη, ο πρώτος από τον Άγιο Νικόλαο και ο δεύτερος από τη Σητεία.

Η διαδικασία της εκλογής

Η εκλογή γίνεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με ιεροτελεστία, παρουσία όλων των Συνοδικών μελών, πλην του Πατριάρχου. Στην ιεροτελεστία αυτή μπορούν να παρίστανται συμπροσευχόμενοι και λαϊκοί

Ένας Συνοδικός -ο νυμφαγωγός, ο οποίος ορίζεται από τον Πατριάρχη – βάζει «Ευλογητός» και ξεκινάει η «ιερά ψηφορορία». Ο κάθε Αρχιερεύς γράφει το ένα όνομα που επιθυμεί από το τριπρόσωπο, που πάντα σχηματίζεται εν Συνόδω, το τοποθετεί εντός δίσκου που περιάγει ο Εκκλησιάρχης και όταν ολοκληρωθεί η περιαγωγή τα ψηφοδέλτια τοποθετούνται εντός της αργυράς ψηφοδόχου. Μετά την ολοκλήρωση της συντόμου Ακολουθίας, δύο ψηφολέκται εκ των Συνοδικών Αρχιερέων αναγινώσκουν μίαν προς μίαν τις ψήφους και ο πλειοψηφήσας εκλέγεται.

Εάν ο εκλεγείς είναι παρών, ακολουθεί το «μικρό μήνυμα» και η ευχαριστία αυτού εν Συνόδω, και ευθύς αμέσως το Μέγα μήνυμα υπ’ αυτού εις τον Ναό. Μετά την απόλυση δέχεται τις ευχές των Ιεραρχών και των λοιπών παρόντων.

Σε όλες τις περιπτώσεις δεν αποκλείονται μειοψηφίες που όμως δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα που ο Πατριάρχης επιθυμεί.

Το εκλογικό σώμα

Πρόεδρος: Ο Οικουμενικός Πατριάχρης Βαρθολομαίος

Μέλη: 1. Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ

  1. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος
  2. Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος
  3. Ατλάντας κ. Αλέξιος
  4. Προικοννήσου κ. Ιωσήφ
  5. Φιλαδελφείας κ. Μελίτων
  6. Σεβαστείας κ. Σεραφείμ
  7. Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας
  8. Σασίμων κ. Γεννάδιος
  9. Κρήνης κ. Κύριλλος
  10. Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ
  11. Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και  ο  Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατάγονται από την Κρήτη, Ο πρώτος από τον Άγιο Νικόλαο και ο δεύτερος από την Σητεία.

Οι τρεις Μητροπολίτες για τη διαδοχή του Ειρηναίου

Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος Αντωνόπουλος. Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1991 περάτωσε τα μαθήματα Ιστορικής Θεολογίας του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής στο ΑΠΘ. Το 1991 έγινε μοναχός στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Σεληναρίου και χειροτονήθηκε διάκονος, και αργότερα πρεσβύτερος, διακονώντας ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Το 2005 εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κνωσού, βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και αρχιγραμματέας της Συνόδου. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης. Γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Το έτος 1997 διορίστηκε από τον Σεβασμιότατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισσάμου και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελίνου. Την 4η Οκτωβρίου 2005 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος Μαρματάκης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 17 Σεπτεμβρίου 1969. Στις 13 Οκτωβρίου 2001 έλαβε το οφίκιο της πνευματικής πατρότητος υπό του Επισκόπου Κνωσού Μακαρίου. Στις 14 Δεκεμβρίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου 2017 κλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.,

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News