Άνοιγμα σχολείων με αντιδράσεις στην Κρήτη - Τελευταία ευκαιρία για τους αρνητές γονείς στο Ηράκλειο

Κρήτη
Άνοιγμα σχολείων με αντιδράσεις στην Κρήτη - Τελευταία ευκαιρία για τους αρνητές γονείς στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «πόδι» γονείς και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την απόφαση της να ανοίξουν υπό αυτές τις συνθήκες τα σχολεία

Κανονικά, εν μέσω όμως αντιδράσεων, αναμένονται να ανοίξουν σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, χωρίς όμως η “κανονικότητα” αυτή να σχετίζεται και με τον τρόπο λειτουργίας τους. Την ίδια ώρα, προβλήματα παρουσιάστηκαν με τη διανομή σελφ τεστ από τα φαρμακεία, καθώς δεν υπήρχε επάρκεια για όλους και πλέον σήμερα στις 7 το πρωί θα γίνεται διανομή συσκευασιών στα σχολεία σε όσους μαθητές δεν πρόλαβαν να πάρουν!

Ωστόσο, όπως έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα υλοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όπως έχει τονίσει το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιήθηκε, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης “Όμικρον”, προκαλώντας όμως ποικίλες αντιδράσεις από αγανακτισμένους γονείς και συλλόγους, που ανησυχούν καθώς, όπως λένε, καλούνται να πάμε τα παιδιά τους στα σχολεία σε μια περίοδο που αναδεικνύει καθημερινά την κλιμακούμενη έξαρση των κρουσμάτων και την κορύφωση της πανδημίας και της μετάλλαξης. Αρκετοί σύλλογοι γονέων μάλιστα προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίες σήμερα, όπως και τις επόμενες ημέρες.

Η έλλειψη τεστ

Το ποτήρι της υπομονής όμως κυρίως των γονέων ξεχείλισε λόγω και του έντονου προβλήματος με την έλλειψη δωρεάν self tests, που σημειώθηκε στα φαρμακεία της Κρήτης και όλης της χώρας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Σημειώνεται ότι self tests θα διατίθενται σήμερα από τα σχολεία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Το λάθος της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων να μη διατεθεί επαρκής αριθμός δωρεάν self tests στα φαρμακεία είχε ως αποτέλεσμα οι γονείς που έπρεπε να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε έλεγχο, ώστε να είναι σε θέση να πάνε σήμερα Δευτέρα στο σχολείο, να διαπιστώνουν πως δεν υπήρχε δωρεάν τεστ ούτε για δείγμα στα φαρμακεία, ενώ από την άλλη, εάν το πλήρωναν από την τσέπη τους, έβρισκαν. Μόλις λοιπόν αναδείχτηκε το πρόβλημα και αφού γονείς και εκπαιδευτικοί άρχισαν να διαμαρτύρονται, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας προχώρησαν σε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν οι ανάγκες... Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self tests, μπορούν να διαθέσουν οι σχολικές μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self tests. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self tests για το άνοιγμα της Δευτέρας».

Η Πρωτοβάθμια Ηρακλείου

Την ίδια ώρα, αναφορικά με τη συμπληρωματική διάθεση self tests στα σχολεία που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, σε έκτακτη ανακοίνωση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου αναφέρονται τα εξής: «Ενόψει της επανέναρξης των μαθημάτων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου (σ.σ. σήμερα), οι μαθητές θα πρέπει να επιδείξουν το 1ο αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) κατά την είσοδό τους στο σχολείο. Κατόπιν ενημέρωσης του ΥΠΑΙΘ, σας γνωρίζουμε πως αυτές τις ημέρες πάνω από το 87% των δικαιούχων έχουν πάρει από τα φαρμακεία self tests, ενώ συνήθως η απορρόφηση ήταν περίπου 70%. Στις μεμονωμένες περιπτώσεις που κάποιοι γονείς δεν προμηθεύτηκαν έγκαιρα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests), το κάθε σχολείο θα διαθέτει από το απόθεμά του στους μαθητές που είναι απαραίτητο. Για όσες σχολικές μονάδες χρειάζονται συμπληρωματική προμήθεια αυτοδιαγνωστικών τεστ, παρακαλούνται οι διευθυντές/ντριες- προϊστάμενοι/νες να προσέλθουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου (Πιτσουλάκη 73), σήμερα (σ.σ. χθες) Κυριακή 09/01/2022 και ώρα 18:00-20:00, για να προμηθευτούν, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν τις παραπάνω περιπτώσεις μαθητών για τη Δευτέρα 10/1/2022. Για όσους/όσες δεν είναι εφικτό να προσέλθουν σήμερα, σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνσή μας θα είναι ανοιχτή για να τα παραλάβουν τη Δευτέρα από τις 7 το πρωί».

Με αφορμή το σοβαρό αυτό ζήτημα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Δ. Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης τόνισε: «Να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία ότι τα σχολεία δεν είναι καταστήματα, πως δεν έχουν τις ποσότητες που χρειάζονται για να προμηθευτούν μαθητές και εκπαιδευτικοί σελφ τεστ και, τέλος, είναι αδύνατον οι εκπαιδευτικοί να ελέγξουν αν προμηθεύτηκαν ή όχι τα τεστ από τα φαρμακεία οι γονείς των μαθητών. Φτάνει πια με τη μετάθεση ευθυνών! Ανύπαρκτο το υπουργείο και ανάξιο των περιστάσεων! Ακόμη και γι’ αυτό το μοναδικό μέτρο που εφαρμόζεται στα σχολεία, η κυβέρνηση δε μερίμνησε για την επάρκειά τους. Τι θα κάνουν λοιπόν εκπαιδευτικοί και γονείς; Θα βάλουν το χέρι στην τσέπη (γι' άλλη μια φορά!);».

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Οι τρεις, πάντως, βασικές αλλαγές που προβλέπεται να εφαρμοστούν για τη λειτουργία των σχολείων από σήμερα είναι οι εξής: Ένα επιπλέον self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν εβδομαδιαία self tests από εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid tests.

Ταυτόχρονα προβλέπονται τα εξής:

* Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος;

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη προβλέπονται αυξημένοι δωρεάν έλεγχοι σε όλο το τμήμα για 5 ημέρες. Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid tests και τρία self tests. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self tests την εβδομάδα.

* Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα για θετικό μαθητή;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο υποχωρούν και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

* Γιατί ισχύει το “50%+1” για την αναστολή λειτουργίας τμήματος

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021, τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, η ύπαρξη ενός κρούσματος σε ένα τμήμα δε συνδεόταν με την ύπαρξη ούτε καν δεύτερου κρούσματος την ίδια μέρα. Έτσι, σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακριβώς όπως έγινε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σχολικής χρονιάς.

Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως: Αν σε ένα σχολικό τμήμα εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του. Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του, αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό. Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση. Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου “Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες” και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Ανησυχούν και διαμαρτύρονται

Στο «πόδι» γονείς και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την απόφαση της να ανοίξουν υπό αυτές τις συνθήκες τα σχολεία

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εκτοξευτεί. Οι γονείς κάνουν λόγο για ανοργανωσιά, ενώ σήμερα Δευτέρα η Ένωση Συλλόγου Γονέων Μαθητών στον Δήμο Ηρακλείου προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Λότζια, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των παιδιών τους.

Παράλληλα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το άνοιγμα των σχολείων, οι φορείς των γονέων διοργανώνουν διαμαρτυρία αύριο Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στη 1:30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, καλώντας τους συλλόγους γονέων να πάρουν σχετικές αποφάσεις. Στην κινητοποίηση αυτή, μάλιστα, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν αρκετοί φορείς και σύλλογοι γονέων, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: αραίωση μαθητών ανά τάξη, να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη των ήδη υπαρχόντων κενών και για να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, όπου δεν επαρκεί. Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR κ.λπ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. Άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές σε όλους τους εργαζόμενους γονείς που βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.

«Σε αυτές τις συνθήκες, περιμέναμε η κυβέρνηση με μεγαλύτερη υπευθυνότητα να πάρει έστω κάποια παραπάνω μέτρα για να προστατευθεί η υγεία των παιδιών μας, για να μπορέσουν να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά. Ωστόσο, με οργή διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη φορά αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, που εδώ και δύο χρόνια διεκδικούν όλοι οι φορείς των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών...», αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης.

«Θεωρούμε ότι το μοναδικό νέο μέτρο του ενός τεστ επιπλέον για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους, τη στιγμή που η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη έχει φουντώσει και το δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει, αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό», σημειώνει το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δ. Χερσονήσου.

«Επικίνδυνη και ιδεοληπτική απόφαση» χαρακτηρίζει το «βιαστικό», όπως το χαρακτηρίζει, άνοιγμα των σχολείων η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “Πρώτα ο Άνθρωπος”.

Με τη σειρά του, ο Σύλλογος Γονέων 54ου Δημοτικού Σχολείου, ζητώντας «τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ολόκληρου του πληθυσμού!», συντονίζει τη δράση του με τους άλλους Συλλόγους Γονέων και, όπως αναφέρει, συμμετέχει στις πρωτοβουλίες που αποφάσισε το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Δ. Ηρακλείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γονέων Δήμου Χανίων σήμερα Δευτέρα, στη 1:30 μ.μ. προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Εν συνεχεία, αύριο Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στις 2:30 μ.μ., σε κινητοποίηση στον ΕΟΔΥ, απαιτώντας κλιμάκια στα σχολεία, και την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο Χανίων, διεκδικώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Παράλληλα, καλεί τα μέλη της και τους συλλόγους γονέων σε σύσκεψη την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ., στο πρώην Δημαρχείο Γαλατά, προκειμένου να συζητηθούν και από κοινού να οργανώσουν τις δράσεις τους.

Πριν από τον εισαγγελέα

Τελευταία ευκαιρία για τους αρνητές γονείς στο Ηράκλειο

Να σημειωθεί πως τελευταία ευκαιρία δίνεται για τους 24 γονείς αρνητές, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα σε περίπτωση που σήμερα Δευτέρα δεν επιτρέψουν στα παιδιά τους να βρεθούν στις αίθουσες. Κάποιοι από τους συγκεκριμένους γονείς, μάλιστα, έχουν επιλέξει από την προηγούμενη σχολική χρονιά να κρατούν μακριά από τις σχολικές αίθουσες τα παιδιά τους. Ωστόσο, με τη νεότερη πρόβλεψη στον Ποινικό Κώδικα, για όσους έχουν την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματικό πρόστιμο.

Αποφασισμένος να “τρέξει” όσες διαδικασίες προβλέπονται προκειμένου να γυρίσουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον δήλωσε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι και της γνωστικής τους επάρκειας, καθώς στις περιπτώσεις των δημοτικών, η όποια απόφαση να φοιτήσουν και πάλι την τάξη συνδέεται απόλυτα με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News