Ηράκλειο: Δημαιρεσίες σε μοτίβο COVID

Κρήτη
Ηράκλειο: Δημαιρεσίες σε μοτίβο COVID

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αυστηρά μέτρα και ειδικά πρωτόκολλα εξαιτίας της πανδημίας συνεδριάζουν διά ζώσης σήμερα Κυριακή τα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο για να εκλέξουν νέα προεδρεία και επιτροπές

Μέσα σε ειδικές συνθήκες... πανδημίας, με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα, αλλά και με τα γνωστά ελληνικά... παράδοξα (όπως το ότι σε κάποιες περιπτώσεις Δήμων, με χαρακτηριστική αυτή του Ηρακλείου, αναμένεται να έχουμε μειοψηφική εκλογή προέδρου, καθώς αυτός πρέπει υποχρεωτικά να προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου, άσχετα αν έχει ή όχι την πλειοψηφία μέσα στο Συμβούλιο), συνεδριάζουν αύριο Κυριακή τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, προκειμένου να εκλέξουν τα νέα προεδρεία αλλά και τα νέα μέλη των οικονομικών επιτροπών και των επιτροπών ποιότητας ζωής.

Οι ειδικές συνεδριάσεις για τις δημαιρεσίες που αφορούν στο β' μισό της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας θα διεξαχθούν διά ζώσης, με έντονο είναι η αλήθεια προβληματισμό, και με τη συμμετοχή μονάχα εμβολιασμένων ή νοσήσαντων μέσα στο τελευταίο 3μηνο, ενώ οι υπόλοιποι σύμβουλοι θα μπορούν να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη και θα αποφασιστεί πότε και πώς θα ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου τους.

Σε μοτίβο πανδημίας θα διεξαχθεί στις 10 αύριο το πρωί η ειδική διά ζώσης συνεδρίαση για την εκλογή των νέων οργάνων στον Δήμο Ηρακλείου.

Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε σε ειδική διά ζώσης συνεδρίαση, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), (αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου) στις 09-01-2021, ημέρα Κυριακή και ώρα 10 π.μ., προκειμένου να διεξαχθεί η εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 64 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 71 του Ν. 4555/2018, το άρθρο 5 παρ. 6α και 6β του Ν. 4623/2019 και του Ν. 4625/2019 άρθρο 10 παρ. 2α, καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 74 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 76 του Ν. 4555/2018 και του άρθρου 2 παρ. 1 του Ν. 4623/2019, αντίστοιχα», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική πρόσκληση τους δημοτικούς συμβούλους που έχει στείλει ο προεδρεύων σύμβουλος Γρηγόρης Πασπάτης, ενώ υπάρχει και υστερόγραφο, με τις διευκρινίσεις ως προς τα δεδομένα διεξαγωγής της συνεδρίασης λόγω COVID.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η συνεδρίαση θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία όσων μελών είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μέλη που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα ή δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο ή νοσούν εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία της υποχρεωτικής καραντίνας θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αυτή με τηλεδιάσκεψη. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, για τα μέλη που δε θα έχουν φυσική παρουσία, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά (με email) η αίθουσα και η ώρα που θα προσέλθουν να παράσχουν την ψήφο τους. Θυμίζουμε ότι στην αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας, δηλαδή κατά τις δημαιρεσίες που είχαν λάβει χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου 2019, ο Γρηγόρης Πασπάτης είχε εκλεγεί πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με 21 «ναι» και 26 λευκά.

Στη θέση της αντιπροέδρου του Συμβουλίου είχε εκλεγεί η Μαρία Ξυλούρη (από την παράταξη Γιάννη Κουράκη) με 42 «ναι» και 7 λευκά, ενώ γραμματέας του σώματος είχε εκλεγεί ο Γιώργος Μανδαλάκης (από την παράταξη Λυγερού) με 40 «ναι» και 7 λευκά. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αύριο Κυριακή αναμένεται να έχουμε επανεκλογή Πασπάτη στη θέση του προέδρου, αλλά με λιγότερα ναι συγκριτικά με το 2019.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο

Για τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”, και με τα γνωστά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας COVID, έχει προγραμματιστεί η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, για την ανάδειξη του νέου προεδρείου και της νέας σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής.

Συγκρότηση προεδρείου Δημοτικού Συμβουλίου

Το προεδρείο του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα, ως εξής:

  • Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, είτε αναδείχτηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη.
  • Ο αντιπρόεδρος προέρχεται από την παράταξη που αναδείχτηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον δήμαρχο.
  • Ο γραμματέας προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη. Σε περίπτωση που στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται δύο μόνο παρατάξεις, ο γραμματέας προέρχεται από την παράταξη που έχει αναδείξει δήμαρχο.

Διαδικασία εκλογής

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέγουν χωριστά για κάθε αξίωμα τα μέλη του προεδρείου με μυστική ψηφοφορία. Η ψηφοφορία διενεργείται με ψηφοδέλτια στα οποία αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων, ενώ δύνανται να θέσουν υποψηφιότητα όσοι δημοτικοί σύμβουλοι το επιθυμούν, χωρίς την ανάγκη τήρησης ποσόστωσης από τα δύο φύλα.

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας εκλογής, οι παρατάξεις που δικαιούνται να εκλέξουν μέλος στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου διενεργούν ενδοπαραταξιακή ψηφοφορία για την ανάδειξη των υποψηφίων τους, για την πλήρωση των αξιωμάτων.

Ο προεδρεύων σύμβουλος καλεί καταρχήν τους δημοτικούς συμβούλους που ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου να εκλέξουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υποψήφιος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξης. Εάν κανείς από τους ενδιαφερόμενους δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δε συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξης ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων μελών της παράταξης. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση από τον προεδρεύοντα σύμβουλο.

Έπειτα, ο προεδρεύων σύμβουλος καλεί τους δημοτικούς συμβούλους που ανήκουν στην παράταξη που αναδείχτηκε είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη είτε πρώτη αλλά δεν εξέλεξε δήμαρχο, να εκλέξουν έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαδικασία εκλογής είναι ίδια με εκείνη που ακολουθείται για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου του Συμβουλίου.

Τέλος, καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη να εκλέξουν, ακολουθώντας και πάλι την ίδια διαδικασία, έναν εξ αυτών ως υποψήφιο για το αξίωμα του γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εάν δεν υπάρξει υποψηφιότητα προερχόμενη από την οικεία παράταξη για οποιαδήποτε από τις υπό κάλυψη θέσεις μελών του προεδρείου του Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν ανωτέρω, τότε καλείται το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εκλέξει με μυστική ψηφοφορία ένα από τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν εντάσσονται σε κάποια παράταξη, είτε γιατί ανεξαρτητοποιήθηκαν είτε γιατί διαγράφησαν από αυτήν, ως προτεινόμενο για το αξίωμα για το οποίο δεν τέθηκε υποψηφιότητα. Υποψήφιος στην περίπτωση αυτή εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Εάν κανείς από τους συμβούλους δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δε συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων συμβούλων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων μελών του συμβουλίου. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση από τον προεδρεύοντα σύμβουλο.

Αν δεν υποβληθεί υποψηφιότητα διαφορετική από αυτή που έχει προκύψει από την πρώτη φάση της διαδικασίας για την πλήρωση της θέσης του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα, το Δημοτικό Συμβούλιο επικυρώνει με μυστική ψηφοφορία την εκλογή των υποψήφιων που αναδείχθηκαν από την πρώτη φάση. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση αυτή, οι υποψήφιοι για τα αξιώματα που αναδείχτηκαν από την πρώτη φάση, εκλέγονται στη δεύτερη φάση έστω κι αν οι ψήφοι που λάβουν είναι λιγότερες από τα λευκά ψηφοδέλτια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News