Ηράκλειο: Νέα απόφαση για τα δημοτικά τέλη – Πως επηρεάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Κρήτη
Ηράκλειο: Νέα απόφαση για τα δημοτικά τέλη – Πως επηρεάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου υπερψήφισε νέα, βελτιωμένη πρόταση της αντιπολίτευσης και πλέον η απόφαση περνά ξανά στα «χέρια» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης περνά ξανά η απόφαση σε σχέση με το πολυσυζητημένο - τις τελευταίες ημέρες - θέμα καθορισμού των δημοτικών τελών στο Ηράκλειο για το 2022.

Πριν από λίγο καιρό, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου είχε υπερψηφίσει αντιπρόταση 5 παρατάξεων της αντιπολίτευσης (“Ηράκλειο 3.7.5”, “Ενεργοί Πολίτες”, “Συνεργασία για το Ηράκλειο”, “Σύμπραξη Δημοτών” και “Ηράκλειον Αξίζει”), εγκρίνοντας μια μικρή επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις συγκριτικά με την εισήγηση της δημοτικής Αρχής, η οποία προέβλεπε μεγαλύτερες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς.

Η απόφαση προσέκρουσε, ωστόσο, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία κατά τον έλεγχο που έκανε επί της απόφασης, την ακύρωσε, θέτοντας έτσι στον “αέρα” τα νέα δημοτικά τέλη, αλλά και κατ' επέκταση τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου.

Αν και υπήρχε και η δυνατότητα προσφυγής κατά της ακυρωτικής απόφασης, τελικά με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής συγκαλέστηκε τις προάλλες νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από το σώμα νέα βελτιωμένη πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η οποία αυτή τη φορά βάζει στην όλη εξίσωση το πολυσυζητημένο τέλος ταφής απορριμμάτων, ωστόσο κάνει μια έντεχνη τράμπα με τον δημοτικό φόρο, καταφέρνοντας έτσι, με βάση το σκεπτικό, να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των δημοτικών τελών και άρα την επιβάρυνση των δημοτών. Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση προσδιορίζεται στα μόλις 0,05 ευρώ/τ.μ. για τα οικιακά τέλη και στα 0,20 ευρώ/τ.μ. για τις υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελματικών και άλλων τελών.

«Απ’ όλα όσα προαναφέρθηκαν, η δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, διαμορφώνει το ύψος των δαπανών για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το 2022 στο ποσό των 24.230.010,65 ευρώ, ενώ τα προϋπολογιζόμενα έσοδα θα φτάσουν στο ποσό των 19.521.604,24 ευρώ. Έτσι, προκύπτει μια διαφορά 4.708.406,41 ευρώ, η οποία θα καλυφθεί μέσω των προτεινόμενων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη.

Διαβάστε ακόμη:

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού «εκτοξεύθηκαν» στην Κρήτη - Οι δημοφιλείς περιοχές και οι ευκαιρίες

Η πρόταση είναι η εξής:

ΕΞΟΔΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ

Το σύνολο της πρόβλεψης για τις δαπάνες των ανταποδοτικών υπηρεσιών για το 2022 με τις βελτιώσεις (φαίνονται στον πίνακα) φτάνει στο ποσό των 21.709.347,00.

Ο δημοτικός φόρος μειώνεται στο ποσό των 0,20 €/μ2 και το ΤΑΠ παραμένει ως έχει.

ΕΣΟΔΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ

Οι προτάσεις για το σύνολο των εσόδων:

Από τις προβλέψεις της Οικονομικής Υπηρεσίας, τα αναμενόμενα έσοδα του 2022 είναι 19.521.604,24 ευρώ (με συντελεστές του 2021).

Προτείνεται μία επιβάρυνση 0,05 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο στα οικιακά και 0,20 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο στις υπόλοιπες κατηγορίες, το οποίο θα ενισχύσει τα έσοδα κατά 1.350.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί.

Μειώνεται ο δημοτικός φόρο κατά 0,1 ευρώ το τετραγωνικό και το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί αναλογικά στα ανταποδοτικά ως αύξηση των τελών, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί πραγματικά ο δημότης, καθότι πληρώνεται στον ίδιο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η μείωση του δημοτικού φόρου κατά 0,1 αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό 1.299.969,00 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά η αντιπρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η οποία υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψε και πάλι η πολιτική αντιπαράθεση. Η πλευρά της δημοτικής Αρχής εξέφρασε εκ νέου προβληματισμό και ανησυχία, δεδομένου ότι η βελτιωμένη πρόταση δε συνοδεύτηκε από θετική γνωμοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Οι της δημοτικής Αρχής έκαναν λόγο για διαφαινόμενη νέα ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υποστηρίζοντας πως τίθεται πλέον θέμα λειτουργίας για τον Δήμο. Από την πλευρά τους, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κινήθηκαν σε δύο παραμέτρους. Αφενός, τόνισαν ότι η βελτιωμένη πρόταση είναι άρτια και τεκμηριωμένη. Αφετέρου, υπογράμμισαν ότι υπάρχει και πολιτικό πλαίσιο και δε γίνεται να μη γίνεται επιτρεπτό σε ένα εκλεγμένο όργανο που εκπροσωπεί την κοινωνία να προσπαθεί να απαλύνει το φορτίο της οικονομικής επιβάρυνσης για τους δημότες, πολίτες και επιχειρηματίες, εν μέσω ιδίως έξαρσης της πανδημίας, μέτρων περιοριστικών, αλλά και ενεργειακής κρίσης.

Πλέον τον λόγο έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία θα ελέγξει τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τον καθορισμό των δημοτικών τελών του 2022.

ΕΝΙΔΑΝΗ

Μείωση τελών ζητά ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων

Εντωμεταξύ, μείωση τουλάχιστον 20% στα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς ζητά από τη Λότζια ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου.

Στην επιστολή τους ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΑΝΗ Κώστας Αράπογλου και ο γραμματέας Μιχάλης Σταθόπουλος επισημαίνουν: «Όπως γνωρίζετε, από 1-1-2022 αυξήθηκαν σημαντικά κατά ποσοστό τουλάχιστον 20% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σε ορισμένες περιοχές του Δήμου Ηρακλείου, όπως η Νέα Αλικαρνασσός, η αύξηση είναι 35%.

Οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν 30 ειδών διαφορετικούς φόρους και τέλη που σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, μεταξύ των οποίων και το ΤΑΠ, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων του Δήμου Ηρακλείου. Ενόψει και της γενικότερης αύξησης του κόστους ζωής (άνοδος του πληθωρισμού, υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου κ.λπ.), θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η μείωση των δημοτικών τελών και τελών καθαριότητας κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%. Πιστεύουμε ότι το αίτημά μας, που είναι απόλυτα λογικό, θα βρει ανταπόκριση από εσάς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News