Κρήτη

Απάντηση κόλαφος της 7ης ΥΠΕ για τους καρκινοπαθείς στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ (βίντεο)

«Θα διερευνηθεί ποιος έδωσε την τηλεφωνική εντολή», τονίζει χαρακτηριστικά η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη

Ανακλήθηκε η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να χρεώνονται οι ίδιοι οι καρκινοπαθείς τα rapid test, πριν μπουν στο νοσοκομείο. Το θέμα που ανέδειξε ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV προκάλεσε την άμεση αντίδραση της 7ης ΥΠΕ, η οποία ενημέρωσε άμεσα και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητώντας ταυτόχρονα από την διοίκηση του νοσοκομείου να ανακαλέσει την απόφασή της.

«Το θέμα θα διερευνηθεί, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση για το ποιος έλαβε την απόφαση και ενημερώθηκαν οι ασθενείς, υπάρχει μια επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία, η οποία γινόταν και όλους τους προηγούμενους μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV.

Όπως σημείωσε, «δεχθήκαμε κι εμείς τηλεφωνήματα στην υγειονομική περιφέρεια από πολίτες για το θέμα και ενημερώθηκε άμεσα η ηγεσία του υπουργείου, καθώς και η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, πως θα τηρείται η διαδικασία που ακολουθείται και τους προηγούμενους μήνες, ότι δηλαδή οι ασθενείς μας που μπαίνουν σε διαδικασία χημειοθεραπείας, θα ελέγχονται από το νοσοκομείο πριν από την θεραπεία τους, δηλαδή η διαδικασία του ελέγχου με τεστ ταχείας ανίχνευσης κατά του κορωνοϊού θα πραγματοποιείται κανονικά στο τμήμα χειμηοθεραπείας του  πανεπιστημιακού νοσοκομείου».

σημειώνεται ότι νωρίτερα, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ με ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για σύννομη απόφαση, καταγγέλλοντας μάλιστα διασπορά ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργο Χαλκιαδάκη, δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση που να υποχρεώνει καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στο ΠΑΓΝΗ να προσέρχονται για τη θεραπεία, έχοντας μαζί τους αρνητικό τεστ από ιδιωτικό κέντρο ή φαρμακείο.

Τις αιτιάσεις του διοικητή, ωστόσο, διαψεύδουν εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και κυρίως καρκινοπαθείς ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την περασμένη Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, με προφορική εντολή της διοίκησης η διεύθυνση της ογκολογικής κλινικής ενημέρωσε τους ασθενείς για τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται πλέον στην κλινική. Παράλληλα μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται υπό χημειοθεραπείες επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ, σημειώνοντας πως ακόμα και σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, και παρά την έκταση που έχει πάρει το θέμα, οχλήθηκαν τηλεφωνικώς, προκειμένου να μην ξεχάσουν στην επερχόμενη χημειοθεραπεία να προσκομίσουν το αρνητικό τεστ.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε η πρόεδρος του ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο, ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε απέστειλε αίτημα προς τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να επανεξετάσει την απόφαση της.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΓΝΗ: Άμεση αντίδραση της 7ης ΥΠΕ για τα rapid test στους καρκινοπαθείς

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της απάντησης του διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, Γεώργιου Χαλκιαδάκη: 

«Για να αποφεύγεται η ανησυχία ασθενών και συνοδών νοσηλευμένων ασθενών, από δημοσιεύματα που δεν ευσταθούν, υπενθυμίζουμε σύμφωνα με την ΚΥΑ 80417/23-12-21 (ΦΕΚ.6214/2021) τα εξής: «ΑΣΘΕΝΕΙΣ που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση ΔΕΝ υπόκεινται σε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ για κορωνοϊό COVID-19. Στο Νοσοκομείο μας, πριν την είσοδο τους στη κλινική, διενεργούνται rapid tests επιτόπια. Υπενθυμίζεται πρόσφατη νοσηλεία, με Covid 19 ασθενών, που προσήλθαν για θεραπεία και βρέθηκαν θετικοί. Όσον αφορά στους συνοδούς ασθενών ισχύει ότι: ''ΠΡΙΝ την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας, οι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών''. Υπενθυμίζουμε ότι, η Διοίκηση είναι στην διάθεση των ΜΜΕ για κάθε διευκρίνιση προκειμένου να αποφεύγεται η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η ανησυχία των πολιτών, ιδιαίτερα δε των ευπαθών ομάδων όπως αναφέρονται».

Τα δωρεάν rapid test καταργήθηκαν για τους ογκολογικούς ασθενείς

Υπενθυμίζεται ότι το κρίσιμο αυτό ζήτημα ανέδειξε ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV, με αφορμή τις καταγγελίες καρκινοπαθών ασθενών, οι οποίοι όπως δηλώνουν, με απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται για τη θεραπεία έχοντας μαζί τους αρνητικό τεστ από ιδιωτικό κέντρο ή φαρμακείο. Όπως καταγγέλουν, η ενναλακτική επιλογή που προτείνεται σε όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν το rapid test, είναι να περιμένουν στις ουρές, στους «ανοικτούς» χώρους και πλατείες του ΕΟΔΥ, ώστε ένα εξεταστούν δωρεάν, πολλαπλασιάζοντας έτσι τον κίνδυνο να προσβληθούν από κάθε είδους λοίμωξη.

Μάλιστα, μετά από τη δημοσίευση του θέματος, άμεση ήταν η αντίδραση από την 7η ΥΠΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενημερώθηκε και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Υγείας , η οποία ζήτησε να δοθεί άμεσα λυση.

Κούδας: Η απόφαση είναι της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και όχι του Διοικητικού Συμβουλίου

Για το θέμα τοποθετήθηκε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος των γιατρών του ΠΑΓΝΗ στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, επιμελητής Α', Βασίλης Κούδας, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το ρεπορτάζ, καθώς όπως τόνισε η εν λόγω απόφαση πάρθηκε από την διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως τόνισε ο κ. Κούδας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη, «Πρώτα από όλα να διευκρινήσω ότι αυτό είναι απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, όχι του Διοικητικού Συμβουλίου, που σημαίνει του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή. Σήμερα ενημερώθηκα για το θέμα από τους συναδέλφους, όπως επίσης σήμερα ενημερώθηκα και για την καλύτερη εξέλιξή του, την παρέμβαση δηλαδή της 7ης ΥΠΕ, να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια