Κρήτη: Εντατικοί έλεγχοι για την αναγραφή ποικιλιών στα οπωροκηπευτικά

Κρήτη
Κρήτη: Εντατικοί έλεγχοι για την αναγραφή ποικιλιών στα οπωροκηπευτικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικοί έλεγχοι για υποχρεωτική αναγραφή ποικιλιών στα παραστατικά διακίνησης οπωροκηπευτικών στην Κρήτη και σε ολόκληρη την χώρα - Τι ισχύει για τα οπωροκηπευτικά και τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες

Εντατικούς ελέγχους για την υποχρεωτική αναγραφή ποικιλιών στα παραστατικά διακίνησης οπωροκηπευτικών διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, που επισημαίνει, πάντως, πως για κάποιες υποχρεώσεις αρμόδιοι είναι οι έμποροι και όχι οι παραγωγοί. Μάλιστα, καλεί τους παραγωγούς να τηρούν αυτή τη διάταξη, για να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα. Στο μεταξύ, συγκεκριμένες παραβάσεις έχει καταγράψει ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, που συνεχίζει να λειτουργεί από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, με στόχο την αποτροπή των νοθειών και των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Αναλυτικότερα: Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων τονίζει πως οι έλεγχοι στην αγορά κλιμακώνονται και θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, αφού ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός θέλει να προστατευτούν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, αλλά και να εξαλειφθούν φαινόμενα που δυσφημούν τα ελληνικά προϊόντα. Αναλυτικά το δελτίο Τύπου: «Από τις 15 Δεκεμβρίου κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ και των ΔΑΟΚ κάνουν εντατικούς ελέγχους στην αγορά και στις εισόδους της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν νοθείες προϊόντων κα παράνομες ελληνοποιήσεις.

Από τις 15/12 έως και 30/12 είχαν γίνει 1.881 έλεγχοι και είχαν διαπιστωθεί 139 παραβάσεις. Απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού είναι μέσω των συνεχών ελέγχων να προστατευθούν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, αλλά και να εξαλειφθούν φαινόμενα που δυσφημούν τα ελληνικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας υπό τη γ.γ. του υπουργείου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, που ως έργο έχει τον συντονισμό διενέργειας των επίσημων ελέγχων στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος και της συμμόρφωσης της αγοράς με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν».

Η ομάδα αποτελείται από 14 μέλη: Χριστιάνα Καλογήρου, γενική γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως συντονίστρια, Θωμά Αλεξανδρόπουλο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού, με βαθμό Α’, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, Παναγιώτα Παπαδάκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού, με βαθμό Α’, προϊσταμένη κατά αναπλήρωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, Ιωάννη Βέργο, διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου της γενικής γραμματέως κ. Χ. Καλογήρου, ως τακτικό μέλος και επιχειρησιακό συντονιστή, Ανδρέα Θεοφίλου, διευθυντή του ιδιαίτερου Γραφείου του υφυπουργού κ. Σ. Κεδίκογλου, ως τακτικό μέλος, Ανθούλα Λάγιου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού, με βαθμό Α’, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, συνεργάτιδα στο ιδιαίτερο Γραφείο του υπουργού κ. Σ. Λιβανού, ως τακτικό μέλος, Δήμητρα Παντελεάκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α’, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως τακτικό μέλος, Ευστράτιο Νικολάου, υπάλληλο ΠΕ Γεωπόνων, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα” (ΕΛΓΟ - “Δήμητρα”), ως τακτικό μέλος, Ελευθέριο Γκαρίλα, υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), προϊστάμενο Κλάδου Τάξης Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ), ως τακτικό μέλος, Δημήτριο Λουκόπουλο, αστυνομικό διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ως τακτικό μέλος, Μαρία Μωυσίδου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, ως τακτικό μέλος, Άγγελο Λυμπέρη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ως τακτικό μέλος, Περικλή Κόκκοτα, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ως τακτικό μέλος, και Ηλία Κωνσταντέα, προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Αττικής, ως τακτικό μέλος.

Παραστατικά διακίνησης

Υποχρεωτική η αναγραφή ποικιλιών

Στο μεταξύ, στη δική της ανακοίνωση, η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα «εντατικοί έλεγχοι για υποχρεωτική αναγραφή ποικιλιών στα παραστατικά διακίνησης οπωροκηπευτικών, προς τους παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων (κ.ά.) τις τελευταίες μέρες»...

Και συνεχίζει αναφέροντας πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που διαθέτει η οργάνωση, οι εντατικοί έλεγχοι στη διακίνηση των οπωρολαχανικών σχετίζονται κυρίως με την έκδοση νόμιμων παραστατικών στη διακίνησή τους»...

Μάλιστα, συνεχίζει αναφέροντας πως εντοπίστηκαν προβλήματα μέχρι τώρα. Αυτά τα προβλήματα εντοπίζονται: «Σε παρτίδες ντομάτας, πατάτας (κ.α.), όπου σύμφωνα με τον Ν. 4177/2013 - ΦΕΚ 173/Α/8-8-2013 είναι υποχρεωτική η αναγραφή στα παραστατικά διακίνησης η ποικιλία σε αυτά τα είδη (Πίνακας Α - συνημμένα).

Σύμφωνα όμως με την Υ.Α. 91354/2017 - Άρθρο 30, η υποχρέωση αυτή βαραίνει κάθε επιτηδευματία (συσκευαστή, χονδρέμπορο ή λιανοπωλητή) που αγοράζει προϊόντα και όχι τους παραγωγούς»...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, με βάση όλα αυτά, «συνιστά στους παραγωγούς τομάτας, πατάτας κ.ά. για την περιοχή της Κρήτης να αναγράφουν την ποικιλία στα παραστατικά διακίνησης, προς αποφυγήν όλης της διαδικασίας επεξηγηματικών εκθέσεων, αλλά και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων.

Τέλος, επισημαίνει πως, αν σε κάποιον παραγωγό έχει ήδη επιδοθεί η αντίστοιχη Έκθεση Ελέγχου, να επικοινωνήσει με τα γραφεία του Συλλόγου άμεσα, ώστε να συνδράμει στην αποκατάσταση της πραγματικότητας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News