Αποκάλυψη - Όμικρον: Στο 83% η επικράτηση της παραλλαγής στην Κρήτη - Τι εκτιμούν οι ειδικοί (βίντεο)

Κρήτη
Αποκάλυψη - Όμικρον: Στο 83% η επικράτηση της παραλλαγής στην Κρήτη - Τι εκτιμούν οι ειδικοί (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανησυχία των ειδικών πολλαπλασιάζεται για τους 300.000 περίπου πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι στη δίνη της μετάλλαξης «Όμικρον»

Η εκθετική αύξηση της μετάλλαξης «Όμικρον» σε ολόκληρη την χώρα αποτυπώνεται έντονα και στην Κρήτη, με τις μολύνσεις τα τελευταία 24ωρα να είναι σταθερά πάνω από 1.000, χωρίς, ωστόσο, αυτό να αποτυπώνεται με αρνητικό πρόσημο στις νοσηλείες των κρητικών νοσοκομείων.

Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αχιλλέας Γκίκας και Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής», χαρακτήρισαν αναμενόμενη αυτή την εξέλιξη, ενώ σημείωσαν πώς η αυξητική τάση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί έντονα και τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε επίσης

Νέα αύξηση στις νοσηλείες κορωνοϊού στην Κρήτη – Τα στοιχεία ανά νοσηλευτικό ίδρυμα

Αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη - Θετικοί στον κορωνοϊό έως και 4 στους 10

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, η εκθετική αύξηση από την Όμικρον με βάση τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής θα είναι σύντομη, με το πιο πιθανό σενάριο να θέλει αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Στην Αττική όπως και στη Κρήτη, η μετάλλαξη μπορεί να επικρατεί στο 80% με 90%, με τον καθηγητή κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, να τονίζει ότι η επικράτηση της Όμικρον στο νησί είναι πλέον στο 83% με την καθολική επικράτηση να είναι θέμα χρόνου, χωρίς όμως να αποκλείεται και ένα μικρό ποσοστό της μετάλλαξης Δέλτα που θα συνυπάρχει με την παραλλαγή Όμικρον.

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν αποκλείεται ως δεύτερο σενάριο αυτή η αποκλιμάκωση να φτάσει μέχρι και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε δε, ότι τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται την περίοδο των γιορτών «προβληματίζουν, γιατί μπορεί να οδηγήσουν αρκετά άτομα στα εξωτερικά ιατρεία» και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο κι αν δούμε ότι αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας θα δούμε τι επιπλέον θα χρειαστεί να κάνουμε». Μάλιστα τόσο ο κ. Μαγιορκίνης όσο και ο κ. Γκίκας συνέστησαν στους νέους, μετά το πέρας των εορτών, να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν τις επαφές με συγγενικά πρόσωπα άνω των 60 ετών, ιδίως όταν δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, τόνισαν ότι η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ μπορεί να προέλθει από τις 300.000 περίπου πολιτών άνω των 60, που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Τέλος, για το πώς μπορεί να κυλήσει το 2022 αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε σίγουρος ότι «θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να βγει μια παραλλαγή που θα είναι πιο μεταδοτική, πιο παθογόνος, όπως ήταν η Δέλτα.  Θεωρώ, όμως, ότι είναι εξαιρετικά μικρή αυτή η πιθανότητα. Μπροστά μας έχουμε έναν χρόνο που κεφαλοποιούμε αυτά που κερδίσαμε και μας έρχονται και τα φάρμακα από το στόμα που θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα. Είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λήξη της πανδημίας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News